Σειρά διαλέξεων για την Ύστερη Αρχαιότητα

 

Διάλεξη του Νίκου Τσιβίκη την Τρίτη 24 Απριλίου 2018 στις 19:00 στο Πολυδύναμο Δημοτικό Κέντρο Λευκωσίας (Λεωφ. Νικηφόρου Φωκά 40, 1016 Λευκωσία, πλησίον Πύλης Αμμοχώστου).

Μπορούμε να διακρίνουμε αρχαιολογικά μια χριστιανική κοινότητα του 4ου αιώνα; Ποιο είναι το στίγμα των πρώτων χριστιανών σε ένα περιβάλλον, όπου ακόμη δεν αποτελούν τη μοναδική θρησκευτική ομάδα; Απαντήσεις στα ερωτήματα επιχειρεί να δώσει ο δρ Νίκος Τσιβίκης, μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Ρωμαϊκό-Γερμανικό Κεντρικό Μουσείο του Μάιντς, με την εισήγησή του «Προσεγγίζοντας μια πρώιμη χριστιανική κοινότητα και την αρχαιολογία της στη Μεσσήνη του 4ου αι. μ.Χ.». Η διάλεξη εντάσσεται στη σειρά «Όταν ο Κόσμος μας έγινε Χριστιανικός – Σειρά Διαλέξεων για την Ύστερη Αρχαιότητα» του Προγράμματος «Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό» του Ανοικτού Πανεπιστημί­ου Κύπρου και θα λάβει χώρα την Τρίτη 24 Απριλίου 2018 στις 19:00 στο Πολυδύναμο Δημοτικό Κέντρο Λευκωσίας (Λεωφ. Νικηφόρου Φωκά 40, 1016 Λευκωσία, πλησίον Πύλης Αμμοχώστου).

Στόχος της διάλεξης είναι να ενημερώσει το κοινό για τη σχέση χριστιανών και εθνικών στα κρίσιμα χρόνια της κωνσταντίνειας δυναστείας με βάση νέα αρχαιολογικά ευρήματα από τη Μεσσήνη, η οποία προσφέρει μία μοναδική εικόνα των συνθηκών ζωής και συνύπαρξης στα μέσα του 4ου αι. σε ένα επαρχιακό κέντρο μακριά από την πρωτεύουσα.

 

Ο Νίκος Τσιβίκης

Ο Νίκος Τσιβίκης σπούδασε βυζαντινή αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και ανασκαφικά δραστηριοποιείται στην Ελλάδα και στην Τουρκία. Είναι μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Römisch-Germanisches Zentralmuseum και από το 2013 προΐσταται του προγράμματος Αρχαιολογία της πόλης του Αμορίου στο Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών του Ιδρύματος Τεχνολογίας & Έρευνας στο Ρέθυμνο. Έχει διδάξει στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και έχει διατελέσει υπότροφος ερευνητής σε ιδρύματα της Ευρώπης και της Αμερικής (Dumbarton Oaks, Princeton University, Metropolitan Museum of Art, California State University, Koç University).

Οι σεμιναριακές διαλέξεις για την ύστερη αρχαιότητα πραγματοποιούνται κατά το εαρινό εξάμηνο 2017-2018 και πραγματεύονται τους μετασχηματισμούς που προκάλεσε στον ελληνορωμαϊκό κόσμο η εξάπλωση του χριστιανισμού τον 4ο και 5ο αιώνα. Οι εισηγητές είναι ιστορικοί και αρχαιολόγοι από τη Γερμανία, το Ισραήλ, την Ελλάδα και την Κύπρο. Όλες οι διαλέξεις λαμβάνουν χώρα στο Πολυδύναμο Δημοτικό Κέντρο Λευκωσίαςκαι μεταδίδονται ταυτόχρονα και διαδικτυακά μέσω της Πλατφόρμας Τηλεκπαίδευσης του ΑΠΚΥ. Συνδιοργανωτής της σειράς διαλέξεων είναι η Βυζαντινολογική Εταιρεία Κύπρου και πολύτιμος υποστηρικτής το Σωματείο Φοιτητών και Αποφοίτων του Προγράμματος »Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό».