ΜΑΝΥ: Δημιουργία ομάδας φίλων για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς

 

Η Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Κύπρου σε συνεργασία με την Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ιταλίας δημιούργησαν την Ομάδα Φίλων για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, γεγονός που αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την εφαρμογή του διεθνούς νομικού πλαισίου. Η Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς αποτελεί υψηλή προτεραιότητα της εξωτερικής πολιτικής των δύο χωρών και κύριος στόχος της Ομάδας είναι η ευαισθητοποίηση της ανάγκης για την προστασία της πολιτιστικήs κληρονομιάς, την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης πολιτιστικών αγαθών, την πρόληψη της καταπολέμησης σε όλες τις μορφές εμπορίας πολιτιστικών αγαθών και συναφών παράνομων δραστηριοτήτων, την κοινή χρήση καλών πρακτικών και διεθνοποίησης τους και ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ νομικών πηγών.

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, έγινε σήμερα (18.4.18) το απόγευμα, στην Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ιταλίας στα Ηνωμένα Έθνη, η πρώτη συνάντηση της Ομάδας για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς που συμπροέδρευσαν οι Μόνιμοι Αντιπρόσωποι της Ιταλίας Sebastiano Cardi και της Κύπρου, Κορνήλιος Κορνηλίου.

Λαμβάνοντας το λόγο ο Πρέσβης κ. Κορνηλίου ευχαρίστησε την Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ιταλίας που φιλοξένησε τη συνάντηση και εξέφρασε τη βαθιά εκτίμηση του προς την Ιταλία, και προσωπικά προς τον Ιταλό ομόλογο του, για την πλήρη υποστήριξη του στην ίδρυση της Ομάδας. Τόνισε ότι η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς είναι ένας κοινός στόχος που μοιράζονται όλες οι παρευρισκόμενες χώρες στη συνάντηση, ενώ εξήρε το έργο της Γαλλίας και Ιταλίας στον τομέα αυτό, κυρίως με την υιοθέτηση του ψηφίσματος 2347 του Συμβουλίου Ασφαλείας το 2017.

Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος υπενθύμισε στους παρευρισκόμενους ότι τον Μάιο του 2017, κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, υπεγράφη στη Λευκωσία η Σύμβαση για Αδικήματα που αφορούν την Πολιτιστική Κληρονομιά, η οποία είναι η μόνη διεθνής συνθήκη που αφορά την ποινικοποίηση της παράνομης διακίνησης πολιτιστικών αγαθών. Επιπλέον, πρόσθεσε πως τον περασμένο Μάρτιο, με πρωτοβουλία της Κύπρου, υιοθετήθηκε ομόφωνα από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ στη Γενεύη, ψήφισμα για τα Πολιτιστικά Δικαιώματα και την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

«Η ιδέα δημιουργίας μιας Ομάδας Φίλων για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς ξεκίνησε εδώ στη Νέα Υόρκη με την προσδοκία ότι αυτή η πλατφόρμα θα μπορούσε να αναζωογονήσει το διεθνές ενδιαφέρον, με την ευαισθητοποίηση και την ενθάρρυνση της εφαρμογής του υφιστάμενου νομικού πλαισίου καθώς και με την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών και την ενίσχυση συνεργασιών» τόνισε ο κ. Κορνηλίου.

Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος ανέφερε επίσης ότι σ’ αυτό το στάδιο το έργο της Ομάδας θα επικεντρωθεί σε δύο βασικές προτεραιότητες: στην ολοκλήρωση των εθνικών καταλόγων και στην ολοκληρωμένη καταγραφή όλων των τύπων πολιτιστικής κληρονομιάς και στην εντατικοποίηση της ψηφιοποίησης πολιτιστικής ιδιοκτησίας, κινητής και ακίνητης.

Καταληκτικά, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος υπογράμμισε τον μη-πολιτικό χαρακτήρα της Ομάδας και επεσήμανε ότι αυτό που συνδέει τα μέλη της είναι η κοινή πεποίθηση ότι η πολιτιστική κληρονομιά είναι το θεμέλιο του ανθρώπινου πολιτισμού και η ανάγκη προστασίας του.

Στην συνάντηση παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων αντιπρόσωποι της Αρμενίας, Καμπότζης, Ν. Κορέας, Αιγύπτου, Γαλλίας, Γερμανίας, Ελλάδας, Πορτογαλίας, Τουρκίας, Ινδίας, Κολομβίας, Γεωργίας, Κατάρ, Ιράκ, Ρωσίας καθώς και εκπρόσωποι της ΟΥΝΕΣΚΟ και Ιντερπόλ.