€8.950 πρόστιμο στο Sigma για τον τελικό του Survivor!

 

 

Πατήστε εδώ και εγγραφείτε δωρεάν στο καθημερινό newsletter του ikypros για να έχετε κάθε πρωί στο email σας τις πιο σημαντικές ειδήσεις

 

Αδύναμη εμφανίζεται η Αρχή Ραδιοτηλεόρασης να προστατεύσει τους τηλεθεατές από τον βομβαρδισμό των τηλεοπτικών διαφημίσεων και των εμπορικών μηνυμάτων.

Τα μικρά πρόστιμα που επιβάλλονται από την Αρχή δεν είναι αποτρεπτικά για τα κανάλια ώστε να αποφύγουν τις παραβάσεις, αφού γνωρίζουν πως σε κάποιες περιόδους τα κέρδη τους θα είναι τόσο μεγάλα και έτσι εν γνώσει τους παραβιάζουν τον νόμο εις βάρος των τηλεθεατών.

Η παράβαση εντοπίζεται συχνά κατά τις περιόδους των Χριστουγέννων, αλλά και σε προγράμματα μεγάλου ενδιαφέροντος. Τελευταίο παράδειγμα ήταν ο τελικός του reality «Survivor» που μετέδωσε το Σίγμα, στο οποίο η Αρχή επέβαλε πρόστιμο 8.950 ευρώ, την ίδια στιγμή που τα κέρδη του σταθμού ήταν τουλάχιστον δεκαπλάσια.

Μεγάλο κέρδος

Ο περσινός κύκλος του reality επιβίωσης σημείωνε πολύ υψηλές τηλεθεάσεις, με αποτέλεσμα το Σίγμα να αυξήσει, όπως ήταν λογικό, και τις χρεώσεις των διαφημίσεων. Στον τελικό δε, ο οποίος μεταδόθηκε στις 5 Ιουλίου 2017, το κανάλι αύξησε ακόμη περισσότερο τις τιμές (οι φήμες λένε πως άγγιξε ακόμη και τα 300 ευρώ το δευτερόλεπτο). Οι διαφημιστές έκαναν ουρά για τη μετάδοση διαφημίσεων, το Σίγμα βρήκε, σωστά, την ευκαιρία να αυξήσει το κέρδος του και έτσι υπερέβη πολλές φορές τα επιτρεπόμενα από την Αρχή πλαίσια για διαφημίσεις. Σύμφωνα με την Αρχή, οι διακοπές στο ενδιάμεσο προγράμματος για διαφημίσεις δεν πρέπει να υπερβαίνουν τα 3,5 λεπτά.

Το Σίγμα υπερέβη κατά πολύ τον χρόνο, αφού σύμφωνα με την Αρχή δύο φορές τα διαλείμματα ξεπέρασαν τα 9 λεπτά, μία τα 10 και μία τα 11 λεπτά. Το κανάλι προφανώς και παραβίασε τον νόμο εν γνώση του για το κέρδος, αφού δεν μπήκε καν στον κόπο να δικαιολογηθεί στην Αρχή για να γλυτώσει το πρόστιμο, δίνοντας τυπική απάντηση πως «ο σταθμός θα επιδείξει τη δέουσα προσοχή στο μέλλον».

ΠΗΓΗ: politis.com.cy