Μια από τα ίδια στο δείπνο – αναμένουν από Γκουτέρες

Πατήστε εδώ και εγγραφείτε δωρεάν στο καθημερινό newsletter του ikypros για να έχετε κάθε πρωί στο email σας τις πιο σημαντικές ειδήσεις

 

Χωρίς ουσιαστική κατάληξη έληξε το πολυσυζητημένο δείπνο του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Μουσταφά Ακιντζί που διήρκησε τρεις ώρες. Οι δύο συνομιλητές αν και δεν αρνήθηκαν την αποστολή ειδικού απεσταλμένου για το Κυπριακό άφησαν την πρωτοβουλία στον ίδιο τον ΓΓ του ΟΗΕ. Χαρακτηριστική ήταν η απάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη όταν κλήθηκε να απαντήσει εάν υπήρξε κοινό έδαφος: “εάν θεωρείτε κοινό έδαφος τη διαπίστωση ότι και οι δύο πλευρές εμμένουν στις θέσεις τους…” απάντησε. Αλλά και η ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών δεν ήταν περισσότερο διαφωτιστική. Όπως ανακοίνωσαν μετά το δείπνο, οι δύο ηγέτες είχαν κατ’ ιδίαν συνάντηση δύο ωρών, κατά τη διάρκεια της οποίας έγινε μια “ανοικτή και ειλικρινής ανταλλαγή απόψεων”.

Από τις δηλώσεις των δυο συνομιλητών διαφάνηκε πως και οι δύο επέμεναν στις θέσεις τους με τον Μουσταφά Ακιντζί να ζητεί τη δημιουργία δικοινοτικής επιτροπής για το φυσικό αέριο, κάτι που απέρριψε ο Νίκος Αναστασιάδης ο οποίος δήλωσε ότι δεν τίθεται θέμα συζήτησης για κάτι ανάλογο είτε για αναβολή του ενεργειακού προγράμματος, είτε για δημιουργία μικτής επιτροπής.

Η μόνη συμφωνία που φαίνεται να επήλθε είναι το άνοιγμα των οδοφραγμάτων Δερύνειας και Απλικίου. Αναμένεται ότι μέχρι την 1η Ιουλίου θα ανοίξει το οδόφραγμα της Δερύνειας και περί τα μέσα Σεπτεμβρίου το οδόφραγμα Απλικίου.

 

Στο οδόφραγμα του αεροδρομίου Λευκωσίας λίγο πριν από το δείπνο μαζεύτηκαν δεκάδες άτομα από τη Δικοινοτική Πρωτοβουλία Ειρήνης – Ενωμένη Κύπρος, την ομάδα «Αμμόχωστος η πόλη μας» και την οργάνωση Unite Cyprus Now οι οποίοι με πανό και πλακάτ ζήτησαν από τους δύο συνομιλητές ‘Λύση τώρα’.

 

Αναστασιάδης: Δεν αποκλείεται να σταλεί προσωπικός απεσταλμένος του ΓΓ του ΟΗΕ 
Μετά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε ότι κατά το δείπνο που είχε με τον Μουσταφά Ακιντζί δεν απέκλεισε κανένας το ενδεχόμενο εάν ο ΓΓ του ΟΗΕ επιθυμεί να αποστείλει κάποιον προσωπικό απεσταλμένο προκειμένου να διερευνήσει τις πιθανότητες επανάληψης ενός διαλόγου με κύριο θέμα τις παραμέτρους του ΓΓ, αυτό να επισυμβεί.

Σε δηλώσεις στο Προεδρικό Μέγαρο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι όπως ανακοίνωσαν και τα ΗΕ, υπήρξε μια πρόσωπο με πρόσωπο συνάντηση με τον κ Ακιντζί κατά τη διάρκεια της οποίας με ευθύτητα και πραότητα `έχουμε διεξέλθει των προβλημάτων που αντιμετωπίζονται, της προοπτικής ενός νέου διαλόγου, διαπιστώσαμε τις διαφωνίες που υπάρχουν, επανέλαβα ότι από δικής μας πλευράς είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε από εκεί όπου είχε τερματιστεί ο διάλογος στο Κραν Μοντανά τον Ιούλιο, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ο ίδιος, όπως και δεν απόκλεισε κανένας το ενδεχόμενο, εάν ο ΓΓ επιθυμεί να αποστείλει κάποιον προσωπικό απεσταλμένο προκειμένου να διερευνήσει τις πιθανότητες επανάληψης ενός διαλόγου με κύριο θέμα τις παραμέτρους του ΓΓ, να επισυμβεί”.

Σε διευκρινιστική ερώτηση κατά πόσο οι δύο πλευρές συμφώνησαν να μην φέρουν ένσταση εάν υπάρξει είτε ο διορισμός ειδικού απεσταλμένου είτε προχωρήσουν όπως περιέγραψε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης προηγουμένως, δηλαδή εάν μπορεί να συμβεί μια διαδικασία βολιδοσκόπησης, ο Πρόεδρος απάντησε: `Δεν αποκλείεται’.

Σε ερώτηση εάν θα υπάρξει περίοδος προπαρασκευής, ή στασιμότητας, είπε ότι εξαρτάται από τον ΓΓ του ΟΗΕ εάν και κατά πόσον θα αποφασίσει να αποστείλει κάποιον για διερευνητική αποστολή.

Κληθείς να αναφέρει εάν υπήρξε κοινό έδαφος, ο Πρόεδρος είπε, `εάν θεωρείτε κοινό έδαφος τη διαπίστωση ότι και οι δύο πλευρές εμμένουν στις θέσεις τους..`

Ερωτηθείς εάν ο κ. Ακιντζί επέμεινε στη δημιουργία δικοινοτικής επιτροπής για το θέμα του φυσικού αερίου, είπε ότι “όντως ο κ. Ακιντζί ήγειρε το θέμα αλλά γνώριζε εκ των προτέρων τη στάση του και ως εκ τούτου δεν πήρε πολύ χρόνο η επανάληψη της θέσης ότι δεν τίθεται θέμα συζήτησης, να τεθεί στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων κάτι ανάλογο, είτε αναβολή του ενεργειακού προγράμματος, είτε μικτής επιτροπής κτλ’.

Για το θέμα των οδοφραγμάτων, είπε ότι συζήτησαν ότι μέχρι την 1η Ιουλίου ενδεχόμενα το οδόφραγμα της Δερύνειας να παραδοθεί και περί τα μέσα Σεπτεμβρίου το οδόφραγμα που συνδέει τη Λεύκα με το Απλίκι.

Σε παρατήρηση εάν ετέθη το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας, είπε ότι ‘όλα έχουν εγερθεί, αναφερθεί και συζητηθεί’.

Σε ερώτηση εάν τέθηκαν ζητήματα διακυβέρνησης, είπε ότι έγιναν αναφορές στις υφιστάμενες διαφορές κατά πόσον η μια πλευρά εμμένει σε εκείνα που υποστηρίζει και η άλλη σε εκείνα που υποστήριξε, αλλά εν λεπτομέρεια διάλογος ή διαπραγμάτευση δεν υπήρξε.

 

 

Ακιντζί: τίποτε δεν μπορεί να είναι όπως ήταν στο παρελθόν
Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί θα δείξει κατά πόσο θα υπάρξουν στρατηγικές προσεγγίσεις (στα υπό συζήτηση θέματα) ως ένα πακέτο και κατά πόσο ο ΓΓ του ΟΗΕ θα αναλάβει κάποια πρωτοβουλία, δήλωσε απόψε στα κατεχόμενα ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, μετά τη συνάντηση που είχε το βράδυ της Δευτέρας με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Σημειώνοντας ότι η συνάντηση της Δευτέρας ήταν αναγκαία, ο κ. Ακιντζί είπε ότι “στο παρόν στάδιο, τίποτε δεν μπορεί να είναι όπως ήταν στο παρελθόν”.

Η περίοδος κατά την οποίαν οι διαπραγματευτές είχαν συναντήσεις και ακολουθούσαν συναντήσεις των ηγετών έχει παρέλθει, ανέφερε.

Οσον αφορά το ενδεχόμενο αποστολής προσωπικού εκπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ για βολιδοσκόπηση αναφορικά με την επανέναρξη των συνομιλιών, ο Τ/κ ηγέτης είπε πως υπάρχει κάποια πληροφόρηση αλλά ο εκπρόσωπος δεν θα ενεργεί όπως ο Εσπεν Μπαρθ Εϊντε.

Μπορεί να είναι κάτι προσωρινό και δεν υπάρχει κάτι το σίγουρο ακόμα, πρόσθεσε.

Ο κ.Ακιντζί υποστήριξε στις δηλώσεις του ότι δεν έχει διαφοροποιηθεί η συμπεριφορά της ε/κ πλευράς.

Ανέφερε επίσης ότι επανέλαβε τις θέσεις του σε ό,τι αφορά το θέμα του φυσικού αερίου.

Στις δηλώσεις του αναφέρθηκε και στη διάνοιξη των οδοφραγμάτων στη Δερύνεια και στο Απλίκι.

Στις δηλώσεις του ο κ. Ακιντζί αναφέρθηκε τόσο στο ναυάγιο των συνομιλιών στο Κραν Μοντανά όσο και στο δημοψήφισμα του 2004 για το σχέδιο Ανάν.

 

Μετά το τετ-α-τετ, όπως ανακοινώθηκε, οι δύο ηγέτες είχαν δείπνο με την Αναπληρώτρια Ειδική Σύμβουλο του ΓΓ , Ελίζαμπεθ Σπέχαρ.