2 Μαΐου η εκδίκαση υπόθεσης Μπράουτερ

Για τις 2 Μαΐου, στις 11 το πρωί επαναορίστηκε η εκδίκαση της υπόθεσης του Μπιλ Μπράουντερ, εν αναμονή της απόφασης του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας στην αίτηση του δικηγόρου κ. Μπράουτερ στην Κύπρο, Χρίστου Πουργουρίδη με την οποία ζητά την καταχώρηση συμπληρωματικής ένορκης δήλωσης ενός Αμερικανού δικηγόρου του κ. Μπράουτερ.

Η έκδοση της απόφασης είχε επιφυλαχθεί στις 28/02/2018 ωστόσο ο Δικαστής Ι. Ιωαννίδης ενημέρωσε τις δύο πλευρές ότι δεν κατέστη δυνατόν μέχρι σήμερα που ήταν ορισμένη η δίκη να προχωρήσει στην έκδοση της απόφασης του, ζητώντας περισσότερο χρόνο και επαναορίζοντας έτσι την υπόθεση για τις 2/5.

Η εν λόγω αίτηση αποτελεί μέρος της κύριας αίτησης που καταχώρησε ο κ. Πουργουρίδης εκ μέρους του Αμερικανού πολυεκατομμυριούχου με την οποία ζητά την έκδοση προσωρινού απαγορευτικού διατάγματος, που να απαγορεύει στην Κυπριακή Δημοκρατία να συνεργάζεται με τις ρωσικές Αρχές οι οποίες τον διώκουν για κατ’ ισχυρισμό φοροδιαφυγή.

Η κύρια αίτηση καταχωρήθηκε στο πλαίσιο αγωγής που κατέθεσε, και εκκρεμεί ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας, ο κ. Μπράουτερ, με την οποία διεκδικεί γενικές αποζημιώσεις και η οποία θα εκδικαστεί, αφού πρώτα εξεταστεί το αίτημά του για έκδοση προσωρινού διατάγματος.

Η Νομική Υπηρεσία υπέβαλε ένσταση τόσο στην αίτηση για έκδοση του εν λόγω προσωρινού διατάγματος όσο και στην αίτηση για καταχώρηση της συμπληρωματικής ένορκης δήλωσης του Αμερικανού δικηγόρου Τζόναθαν Γουάινερ. Η θέση της Νομικής Υπηρεσίας είναι ότι η Κύπρος δεν δικαιούται, με βάση τη σχετική νομοθεσία, να αρνηθεί τη συνεργασία με τη Ρωσία λόγω του ότι ο κ. Μπράουντερ δεν διώκεται για τη διάπραξη οποιουδήποτε πολιτικού αδικήματος.

Ο κ. Μπράουντερ, ωστόσο, υποστηρίζει ότι οι διαδικασίες της Ρωσίας εναντίον του είναι πολιτικά υποκινούμενες, κάτι που για τη Νομική Υπηρεσία δεν αποτελεί λόγο για άρνηση συνεργασίας με τις ρωσικές Αρχές. Ο κ. Μπράουντερ υποστηρίζει ότι η Ρωσία τον διώκει πολιτικά λόγω του ότι είχε αποκαλύψει μια απάτη πολλών εκατομμυρίων δολαρίων στην οποία εμπλέκονταν Ρώσοι αξιωματούχοι, ισχυρισμό τον οποίον υιοθέτησαν και πολλές άλλες χώρες, ανάμεσα τους και οι ΗΠΑ και ευρωπαϊκές χώρες, ως επίσης και η Interpol, η οποία αρνείται να συνεργασία με τη Ρωσία στο θέμα αυτό.

Η υπόθεση ήρθε στο προσκήνιο όταν ο Ρώσος δικηγόρος του Μπράουντερ, Σεργκέι Μαγκνίτσκι απεβίωσε ξαφνικά ενώ κρατείτο στις ρωσικές φυλακές, εν μέσω καταγγελιών ότι ο θάνατος του προήλθε λόγω βασανισμού του. Από τότε ο Μπράουντερ ξεκίνησε μια διεθνή εκστρατεία για ενημέρωση της παγκόσμιας κοινής γνώμης σχετικά με την παραβίαση, όπως υποστηρίζει, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Ρωσία.