Tornado από το Ακρωτήρι έπληξαν τη Συρία (video)

 

Πατήστε εδώ και εγγραφείτε δωρεάν στο καθημερινό newsletter του ikypros για να έχετε κάθε πρωί στο email σας τις πιο σημαντικές ειδήσεις

Το βρετανικό Υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι δύο ζεύγη μαχητικών αεροσκαφών τύπου Tornado που απογειώθηκαν περίπου στις 3 το πρωί ώρα Κύπρου από τη βάση Ακρωτηρίου έπληξαν με πυραύλους Storm Shadow εγκατάσταση του συριακού καθεστώτος που συνδέεται με χημικά όπλα 15 χιλιόμετρα δυτικά της πόλης Χομς.

Η επιχείρηση κατά της Συρίας αναλήφθηκε από τις ΗΠΑ σε συνεργασία με τη Βρετανία και τη Γαλλία κι όπως είπε ο Αμερικανός Πρόεδρος, τα συμμαχικά πλήγματα με όπλα ακριβείας επιδιώκουν να εμποδίσουν την παραγωγή, διάδοση και χρήση χημικών όπλων από τη Συρία, κάτι που αποτελεί ζωτικό συμφέρον για τις ΗΠΑ.

 

Τα τέσσερα Tornado επέστρεψαν ασφαλή στο Ακρωτήρι

Το «χτύπημα ακριβείας» έγινε σε πρώην πυραυλική βάση της Συρίας, όπου το συριακό καθεστώς αποθήκευε συστατικά στοιχεία παρασκευής χημικών όπλων. Πρόκειται για ένα από τους τρεις στόχους που επλήγησαν από τις δυνάμεις των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Γαλλίας, οι οποίοι αφορούν εγκαταστάσεις που συνδέονται με την παρασκευή χημικών όπλων.

Τα τέσσερα Tornado επέστρεψαν ασφαλή στο Ακρωτήρι. Το Υπουργείο Άμυνας κήρυξε την επιχείρηση “επιτυχημένη”.

Όπως ανακοινώθηκε, είχε προηγηθεί εκτενής επιστημονική μελέτη ώστε η επίθεση να μην προκαλέσει τη μόλυνση της ευρύτερης περιοχής. Η εγκατάσταση που έπληξαν οι Βρετανοί ήταν μακριά από κατοικημένη περιοχή.

Ο Υπουργός Άμυνας Γκάβιν Γουίλιαμσον χαρακτήρισε την επιχείρηση «νόμιμη και ανάλογη της κατάστασης» χρήση στρατιωτικής δύναμης, η οποία «στόχευε συγκεκριμένα στην υποβάθμιση της ικανότητας του καθεστώτος Άσαντ να χρησιμοποιεί χημικά όπλα».

Νωρίτερα η Πρωθυπουργός Τερέζα Μέι με δήλωσή της μέσω Twitter είχε ανακοινώσει πως είχε δώσει εντολή για στρατιωτικό πλήγμα κατά του συριακού καθεστώτος από κοινού με τις ΗΠΑ και τη Γαλλία.

Παραπέμποντας στο ιστορικό χρήσης χημικών όπλων από τον Πρόεδρο Άσαντ, η κα Μέι είπε ότι έπρεπε να μπει τέλος στο επίμονο μοτίβο συμπεριφοράς του συριακού καθεστώτος. «Όχι μόνο για να προστατεύσουμε τους αθώους πολίτες στη Συρία από τους τρομερούς θανάτους και τραυματισμούς που προκαλούνται από τα χημικά όπλα, αλλά επίσης επειδή δεν μπορούμε να επιτρέψουμε τη διάβρωση της διεθνούς νόρμας που προλαμβάνει τη χρήση τέτοιων όπλων».

Η Βρετανίδα Πρωθυπουργός σημείωσε ότι επιδιώχθηκε να αξιοποιηθεί κάθε διπλωματικό κανάλι, αλλά οι προσπάθειες αυτές δεν καρποφόρησαν. Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε στο πιο πρόσφατο ρωσικό βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας κατά μίας ανεξάρτητης έρευνας για την καταγγελλόμενη χημική επίθεση στην Ντούμα.

«Επομένως δεν υπήρχε πρακτική εναλλακτική από τη χρήση βίας για να υποβαθμιστεί και να αποτραπεί η χρήση χημικών όπλων από το συριακό καθεστώς», πρόσθεσε η κα Μέι, κάνοντας λόγο για «περιορισμένο και στοχευμένο πλήγμα» που στέλνει επίσης ένα μήνυμα σε οποιονδήποτε άλλο πιστεύει ότι μπορεί να χρησιμοποιεί ατιμώρητος χημικά όπλα.

Η Τερέζα Μέι κατέληξε λέγοντας ότι δεν ήταν μία απόφαση που έλαβε ελαφρά τη καρδία, αλλά ότι οι συμμαχικές δυνάμεις δεν μπορούσαν να επιτρέψουν να καταστεί αποδεκτή πρακτική η χρήση χημικών όπλων.

«Η ιστορία μας διδάσκει ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να υπερασπίζεται τους παγκόσμιους κανόνες και τα κριτήρια που μας κρατούν όλους ασφαλείς», συμπλήρωσε η Βρετανίδα Πρωθυπουργός.

 

Ο Τραμπ ανακοίνωσε το πλήγμα κατά της Συρίας

Με τηλεοπτικό μήνυμα που απεύθυνε στον αμερικανικό λαό την ώρα που οι εκρήξεις συγκλόνιζαν τη Δαμασκό, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την έναρξη στοχευμένων πληγμάτων εναντίον εγκαταστάσεων που σχετίζονται με το χημικό οπλοστάσιο της Συρίας, ως απάντηση για την επίθεση του περασμένου Σαββάτο στην οποία φονεύθηκαν 60 άτομα.

«Πριν λίγο διέταξα τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις να εξαπολύσουν πλήγματα ακριβείας εναντίον στόχων που σχετίζονται με τις δυνατότητες σε χημικά όπλα του Σύρου δικτάτορα Μπασάρ Αλ Άσαντ. Αυτές δεν ήταν πράξεις ανθρώπου, αλλά εγκλήματα ενός τέρατος», είπε ο Ντόναλντ Τραμπ.

Η επιχείρηση αναλήφθηκε σε συνεργασία με τη Βρετανία και τη Γαλλία κι όπως είπε ο Αμερικανός Πρόεδρος, τα συμμαχικά πλήγματα με όπλα ακριβείας επιδιώκουν να εμποδίσουν την παραγωγή, διάδοση και χρήση χημικών όπλων από τη Συρία, κάτι που αποτελεί ζωτικό συμφέρον για τις ΗΠΑ.

«Είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε να απαντούμε μέχρι το Συριακό καθεστώς σταματήσει τη χρήση απαγορευμένων χημικών ουσιών», πρόσθεσε, χωρίς να δώσει περαιτέρω στοιχεία για τη χρονική διάρκεια των επιχειρήσεων.

Ωστόσο ο Υπουργός Άμυνας Τζέιμς Μάτις διευκρίνισε ότι για την ώρα θα είναι μία μόνο επιχείρηση, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι ο Άσαντ θα λάβει το μήνυμα και δεν θα προβεί ξανά σε παρόμοια πράξη.

Πριν ακριβώς ένα χρόνο ο Πρόεδρος Τραμπ είχε εξαπολύσει 59 πυραύλους τύπου «Τόμαχοκ» κατά συριακής αεροπορικής βάσης. Αυτή τη φορά ο Λευκός Οίκος δείχνει να επιδίωξε ένα σκληρότερο και πιο στοχευμένο πλήγμα.

Ο Υπουργός Άμυνας Τζέιμς Μάτις είπε ότι τα πλήγματα στρέφονται εναντίον του Συριακού καθεστώτος και πως ελήφθησαν μέτρα για αποφυγή θυμάτων μεταξύ των αμάχων και ξένων (υπονοώντας τους Ρώσους στρατιωτικούς).

Ο αρχηγός των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων στρατηγός Ντανφορντ είπε πως ο πρώτος στόχος που πλήγηκε ήταν χώρος αποθήκευσης χημικών όπλων.

Κάνοντας μία πρώτη αποτίμηση της επιχείρησης, το Πεντάγωνο εκτιμά πως τα πλήγματα θα πάνε πολλά χρόνια πίσω το χημικό οπλοστάσιο, τις εγκαταστάσεις και τις έρευνες του συριακού καθεστώτος.

Η επίθεση προκάλεσε αντιδράσεις Δημοκρατικών μελών της Γερουσίας. Ο Γερουσιαστής Τιμ Κέινς χαρακτήρισε παράνομη την επίθεση χωρίς την έγκριση του Κογκρέσου και εν απουσία ευρύτερης στρατηγικής επιπόλαιη ενέργεια.

Απαράδεκτη χαρακτήρισε την επίθεση και ο Γερουσιαστής Μπομπ Κέισι, παρότι συμφώνησε ότι ο Ασαντ πρέπει να καταστεί υπόλογος για τα εγκλήματά του.

 

Ολοκληρώθηκαν οι πυραυλικές επιθέσεις στη Συρία, λέει Αμερικανός στρατιωτικός αξιωματούχος

Οι επιδρομές εναντίον του προγράμματος χημικών όπλων της Συρίας από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο ολοκληρώθηκαν, δήλωσε ο αρχηγός του αμερικανικού γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας, ο στρατηγός Τζόζεφ Ντάνφορντ.

Ο στρατηγός, ο οποίος μίλησε στο Πεντάγωνο μαζί με τον υπουργό Αμυνας Τζιμ Μάτις, δήλωσε ότι δεν έχει προγραμματιστεί καμία άλλη επιχείρηση αυτή τη στιγμή, τονίζοντας ότι οι σύμμαχοι φρόντισαν να αποφύγουν να χτυπήσουν ρωσικές δυνάμεις, που έχουν μαζική παρουσία στη χώρα, αλλά ότι η Μόσχα δεν είχε προειδοποιηθεί εκ των προτέρων για την επέμβαση.

 

Δεν χτυπήθηκαν ζώνες υπό Ρωσική ευθύνη

Η συριακή κυβέρνηση και οι σύμμαχοί της «απορρόφησαν» την επίθεση που δέχθηκαν σήμερα από τις ΗΠΑ και οι θέσεις που έγιναν στόχοι είχαν εκκενωθεί πριν από μέρες χάρη σε προειδοποίηση εκ μέρους της Ρωσίας, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος στην περιφερειακή συμμαχία που υποστηρίζει τη Δαμασκό.

«Απορροφήσαμε το πλήγμα”, δήλωσε ο αξιωματούχος στο Ρόιτερ.

«Είχαμε μια έγκαιρη προειδοποίηση για το πλήγμα από τους Ρώσους … και όλες οι στρατιωτικές βάσεις είχαν εκκενωθεί πριν από λίγες ημέρες», δήλωσε ο ίδιος.

Περίπου 30 πύραυλοι εκτοξεύθηκαν κατά την επίθεση και το ένα τρίτο απ` αυτούς καταρρίφθηκαν, δήλωσε ακόμη.

«Προβαίνουμε σε εκτίμηση των υλικών ζημιών», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Εξάλλου, το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε πως κανένα από τα δυτικά πλήγματα στη Συρία δεν σημειώθηκε κοντά στις βάσεις της αεροπορίας και του ναυτικού που διατηρεί η Ρωσία στο συριακό έδαφος.

«Κανένας από τους πυραύλους κρουζ που εκτοξεύθηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες και από τους συμμάχους τους δεν μπήκε στη ζώνη ευθύνης της ρωσικής αντιαεροπορικής άμυνας που προστατεύει τις εγκαταστάσεις στην Ταρτούς και τη Χμέιμιμ», αναφέρει το υπουργείο σε ανακοίνωσή του που μεταδόθηκε από το πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.

Οι ρωσικές δυνάμεις διαθέτουν μια ναυτική βάση στην Ταρτούς και μια αεροπορική βάση στη Χμέιμιμ.

Βρετανία: ‘Εξαιρετικά επιτυχημένη’ η επίθεση στη Συρία’ 

«Εξαιρετικά επιτυχημένη» χαρακτήρισε ο Υπουργός Άμυνας της Βρετανίας Γκάβιν Γουίλιαμσον τη στρατιωτική επιχείρηση που διεξήχθη τη νύχτα κατά εγκαταστάσεων του συριακού καθεστώτος.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του BBC, εκτίμησε ότι τα πλήγματα θα έχουν σημαντικό αντίκτυπο προς την κατεύθυνση τερματισμού χρήσης χημικών όπλων από τον Μπασάρ αλ Άσαντ στο μέλλον.

Ερωτηθείς αν επίκεινται άλλα χτυπήματα από τη δυτική συμμαχία στη Συρία, ο κ. Γουίλιαμσον επανέλαβε ότι με τα πυραυλικά πλήγματα υποβαθμίστηκε η ικανότητα χρήσης χημικών όπλων στη Συρία και ότι εστάλη ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς το συριακό καθεστώς.

«Τώρα είναι στα χέρια τους, είναι επιλογή του συριακού καθεστώτος. Θεωρούν ότι είναι αποδεκτό να χρησιμοποιούν χημικά όπλα; Υπάρχει μια συνέπεια», συμπλήρωσε ο κ. Γουίλιαμσον, αφήνοντας να εννοηθεί ότι εφόσον υπάρξει νέο περιστατικό χρήσης χημικών όπλων στη Συρία, τότε θα υπάρξει νέα απάντηση.

Ο Υπουργός Άμυνας χαρακτήρισε αναγκαία την ταχύτητα με την οποία ενήργησαν οι δυτικοί σύμμαχοι και είπε ότι σωστά η Πρωθυπουργός Μέι ανέλαβε ηγετικό ρόλο χωρίς να συμβουλευτεί το κοινοβούλιο. Προανήγγειλε εμφάνιση της Τερέζα Μέι στη Βουλή των Κοινοτήτων τη Δευτέρα ώστε να εξηγήσει το σκεπτικό της απόφασής της.

Από την άλλη πλευρά ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος της αντιπολίτευσης Τζέρεμι Κόρμπιν χαρακτήρισε την επίθεση στη Συρία «νομικά αμφισβητούμενη». Επανέλαβε τη θέση του ότι «οι βόμβες δε θα σώσουν ζωές ούτε θα φέρουν την ειρήνη», προειδοποιώντας ότι απειλείται κλιμάκωση της έντασης. «Η Τερέζα Μέι θα έπρεπε να είχε επιδιώξει κυβερνητική έγκριση, όχι να άγεται από τον Ντόναλντ Τραμπ», συμπλήρωσε ο κ. Κόρμπιν.

Η Νίκολα Στέρτζιον του Εθνικού Κόμματος Σκωτίας SNP σχολίασε μέσω Twitter ότι παραμένουν αναπάντητα τα ερωτήματα αν η επίθεση θα σταματήσει το καθεστώς Άσαντ από νέες χημικές επιθέσεις και κατά πόσο συμβάλλει στη μακροπρόθεσμη ειρήνη.

Στο γραφείο του πάει ο Άσαντ

Η συριακή προεδρία ανάρτησε ένα βίντεο στο οποίο εικονίζεται ο Πρόεδρος Μπασάρ αλ – Άσαντ να πηγαίνει για δουλειά σήμερα, μερικές ώρες μετά την υπό τις ΗΠΑ επιδρομή στη Συρία σε απάντηση για μια φερόμενη επίθεση με χημικά όπλα.

«Το πρωί της ανθεκτικότητας» γράφει η λεζάντα που συνοδεύει το βίντεο το οποίο αναρτήθηκε στον λογαριασμό της προεδρίας στο Telegram και εικονίζει τον Άσαντ με κοστούμι και γραβάτα να κρατά έναν χαρτοφύλακα καθώς περπατά στη μαρμάρινη είσοδο ενός κτιρίου.

Ο Άσαντ δεν μιλάει στη διάρκεια του βίντεο, που διαρκεί 8 δευτερόλεπτα.

Εξάλλου, το πρακτορείο Associated Press μεταδίδει από τη Δαμασκό πως εκατοντάδες Σύροι συγκεντρώνονται σήμερα σε μεγάλες πλατείες της συριακής πρωτεύουσας κορνάροντας με τα αυτοκίνητά τους, κάνοντας με τα δάχτυλά τους το σήμα της νίκης και κρατώντας συριακές σημαίες για να δείξουν ότι αψηφούν τις αεροπορικές επιδρομές που πραγματοποιήθηκαν στη διάρκεια της νύκτας από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και τη Βρετανία.

Αμέσως μετά την επίθεση, εκατοντάδες κάτοικοι άρχισαν να συγκεντρώνονται στην πλατεία των Ομεϊαδών στη συριακή πρωτεύουσα. Πολλοί κρατούσαν συριακές, ρωσικές και ιρανικές σημαίες. Μερικοί χειροκροτούσαν και χόρευαν, άλλοι οδηγούσαν τα αυτοκίνητά τους σε φάλαγγα κορνάροντας.

«Είμαστε οι άνθρωποί σου, Μπασάρ», φώναζαν.

Η συριακή κρατική τηλεόραση έκανε απ` ευθείας μετάδοση από την πλατεία, όπου υπήρχε μεγάλο πλήθος πολιτών μαζί με άνδρες με στολές. Ανάμεσα στο πλήθος ήταν ένας ηθοποιός, βουλευτές και άλλες προσωπικότητες, όπως μεταδίδει το Associated Press.

«Καλημέρα αποφασιστικότητα», είπε ένας παρουσιαστής.