Οι πολυκυστικές ωοθήκες σχετίζονται με ψυχικές διαταραχές

Πατήστε εδώ και εγγραφείτε δωρεάν στο καθημερινό newsletter του ikypros για να έχετε κάθε πρωί στο email σας τις πιο σημαντικές ειδήσεις

Οι γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών θα πρέπει να ελέγχονται και για ψυχικές διαταραχές υποστηρίζουν Βρετανοί ερευνητές σε άρθρο που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism.

«Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών είναι μια από τις συχνότερες γυναικολογικές παθήσεις και η επίπτωσή του στην στην ψυχική υγεία των πασχόντων είναι προς το παρόν ανεξερεύνητη», εξηγεί ο Δρ Αλεντ Ρις, συγγραφέας της μελέτης και μέλος του Ινστιτούτου Νευροεπιστημών και Ψυχικής Υγείας στο Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ.

Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών χαρακτηρίζεται από υπερπαραγωγή ανδρικών ορμονών, πυελικό πόνο, ακανόνιστο εμμηνορρυσιακό κύκλο, περίσσεια τριχοφυΐας, αύξηση βάρους και υπογονιμότητα.

Αφορά στο 7-10% των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας.

Στο πλαίσιο της έρευνας οι ειδικοί μελέτησαν στοιχεία για σχεδόν 17.000 γυναίκες στο Ηνωμένο Βασίλειο, με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών. Οι γυναίκες αυτές ήταν πιθανότερο να διαγνωστούν επίσης με κατάθλιψη, άγχος, διπολική διαταραχή και διατροφικές διαταραχές, εν συγκρίσει με γυναίκες μη πάσχουσες από το εν λόγω σύνδρομο

Επίσης, τα παιδιά των γυναικών με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών διαπιστώθηκε ότι είχαν υψηλότερο κίνδυνο εκδήλωσης διαταραχής ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας και αυτισμού, συγκριτικά με άλλα παιδιά.

Ο Δρ Ρις σπεύδει να σημειώσει ότι οι συσχετισμοί χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης «αν και πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες μελέτες για τις ανεπιθύμητες ψυχικές επιπτώσεις του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών και ελπίζουμε ότι η έρευνα θα συμβάλλει σε αυξημένη ευαισθητοποίηση, πρώιμη διάγνωση και νέες θεραπείες», προσθέτει.

Πηγή: in.gr