Στη δημοσιότητα οι επιστολές ΓE προς ΓΔ Υπ. Μεταφορών

Η Ελεγκτική Υπηρεσία σε ανακοίνωση που εξέδωσε την Τρίτη αναφέρεται σε δηλώσεις του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Μεταφορών Αλέκου Μιχαηλίδη αναφορικά με την έγκριση πληρωμών από τον ίδιο τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου, στους αναδόχους των τακτικών γραμμών λεωφορείων, ενώ ο τότε διατελούντας Διευθυντής Ελέγχου του Υπουργείου και νυν Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης διαφωνούσε, και διατυπώνει τη θέση ότι ο κ. ο Αλέκος Μιχαηλίδης προσπάθησε να μεταθέσει την ευθύνη για την παραχώρηση της έγκρισης αυτής, στον τότε Υπουργό, αείμνηστο Τάσο Μητσόπουλο.

«Θεωρούμε αυτό απαράδεκτο από κάθε άποψη και καλούμε τον κ. Μιχαηλίδη να αναλάβει επιτέλους τις κατά νόμο ευθύνες του και να παύσει να τις μεταθέτει σε άλλους, ζώντες και νεκρούς, νυν και πρώην, υφιστάμενους και προϊστάμενους του» προσθέτει η Ελεγκτική Υπηρεσία.

Επίσης σε επιστολή του προς τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Μεταφορών που κοινοποίησε στο Γενικό Εισαγγελέα, κάνει λόγο για το ενδεχόμενο να έχουν διαπραχθεί ποινικά αδικήματα.

Η Ελεγκτική Υπηρεσία στην ανακοίνωση της περιλαμβάνει σύνδεσμο με τον οποίο δημοσιοποιούνται οι 3 επιστολές του τότε Διευθυντή Ελέγχου του Υπουργείου Μεταφορών από τις οποίες φαίνεται, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, ότι ο κ. Αλέκος Μιχαηλίδης είχε δώσει στο Τμήμα Οδικών Μεταφορών (που ήταν τότε η αναθέτουσα αρχή) έγκριση για διενέργεια πληρωμών για τους μήνες Σεπτέμβριο, Οκτώβριο και Νοέμβριο 2013 , διαφωνούσης της Διεύθυνσης Ελέγχου.

Συνεχίζοντας η Ελεγκτική Υπηρεσία σημειώνει πως φαίνεται επίσης ότι ακόμη και μετά την έγκριση αυτή, το Τμήμα Οδικών Μεταφορών ζητούσε από τη Διεύθυνση Ελέγχου να συστήσει τις πληρωμές, κάτι το οποίο δεν έγινε, προσθέτοντας πως τελικά οι πληρωμές προωθήθηκαν με απόφαση του Τμήματος Οδικών Μεταφορών και προσωπική έγκριση του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Αλέκου Μιχαηλίδη.

Ο σύνδεσμος μέσω του οποίου η Ελεγκτική Υπηρεσία δημοσιοποιεί τις επιστολές με ημερομηνία 4.12.2013 είναι ο ακόλουθος: 3 επιστολές (PDF)

Περαιτέρω η Ελεγκτική Υπηρεσία δίνει στη δημοσιότητα την απαντητική επιστολή του Γενικού Ελεγκτή προς τον Γενικό Διευθυντή Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, με ημερομηνία 16 Μαρτίου 2018, την οποία κοινοποιεί στον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, στη Γενική Λογίστρια της Δημοκρατίας, στον Έφορο Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων και τη Διευθύντρια Ελέγχου Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και ΄Εργων.

Στην επιστολή του αυτή, ο Γενικός Ελεγκτής παραθέτει προς υπενθύμιση στον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Μεταφορών τα γεγονότα και τις πληρωμές που αφορούν τις συμβάσεις παραχώρησης δημόσιας υπηρεσίας εσωτερικών οδικών επιβατικών μεταφορών σε τακτικές γραμμές.

Αναφέρεται στις κατά καιρούς υπερπληρωμές που έγιναν προς αναδόχους όταν η Κυβέρνηση τελούσε υπό το βάρος απεργιακών μέτρων για να παρατηρήσει πως «τον Απρίλη του 2017 αποφασίσατε να αρχίσετε την αποκοπή πληρωμών προς την εταιρεία ΟΣΥΠΑ με στόχο να ανακτηθούν οι υπερπληρωμές.

‘Πράγματι, την περίοδο Απριλίου – Σεπτεμβρίου 2017 αποκόπηκε ποσό της τάξης του €1,5εκ., ποσό φυσικά ανεπαρκές μπροστά στη συσσωρευθείσα υπερπληρωμή της τάξης των 8,5 εκ» συνεχίζει ο Γενικός Ελεγκτής προσθέτοντας πως «τότε, η εταιρεία χρησιμοποίησε και πάλιν το μέτρο της απεργίας και μπροστά σε αυτή την απειλή έγινε η σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στις 27.9.2017, στην οποία αποφασίστηκε να γίνει υπολογισμός του ποσού που πρέπει να αποκόπτεται από τον κάθε Ανάδοχο, ώστε να ανακτηθούν όλες οι υπερπληρωμές, και να εξεταστούν εναλλακτικές λύσεις (Plan B) για συνέχιση της παροχής των υπηρεσιών».

«Προς τούτο το Υπουργείο σας ανέλαβε να ετοιμάσει, σε συνεννόηση με το Γενικό Εισαγγελέα, το Γενικό Ελεγκτή και τη Γενική Λογίστρια, ένα σαφές πλαίσιο διαχείρισης του θέματος, λαμβάνοντας υπόψη και την ανάγκη να διασφαλιστεί η συνέχιση της παροχής των υπηρεσιών προς το κοινό», συνεχίζει.

Ο Γενικός Ελεγκτής στη μακροσκελή επιστολή του αφού αναφέρεται σε νέα σύσκεψη που έγινε στις 15.11.2017 στο γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, κατά την οποία το Υπουργείο Μεταφορών, εξέφρασε τη θέση ότι οι αποκοπές προς τις διάφορες εταιρείες θα πρέπει να είναι τέτοιες έτσι ώστε να μπορούν να λειτουργούν και να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, σημειώνει ότι η Ελεγκτική Υπηρεσία διαφώνησε γραπτώς με τη θέση σας αυτή και το σχετικό αιτιολογικό καταγράφεται.

Ο Γενικός Ελεγκτής αναφέρει ως ανησυχητική τη θέση του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Μεταφορών, ότι «δήθεν έχετε το δικαίωμα, όχι μόνο να μην κάνετε επαρκείς αποκοπές ώστε να ανακτηθούν οι υπερπληρωμές, αλλά και να πληρώνετε πέραν του συμβατικά προβλεπόμενου ποσού».

Σημειώνει ότι με βάση τα στοιχεία που παρέλαβε από το Υπουργείο Μεταφορών, η κατάσταση με την εταιρεία των Υπεραστικών Λεωφορείων είναι παρομοίως τραγική, όπως και με την εταιρεία της επαρχίας Πάφου, και υπάρχει πλέον ορατός κίνδυνος απώλειας εκατομμυρίων ευρώ στις δύο συμβάσεις.

Ο Γενικός Ελεγκτής συνεχίζοντας αναφέρει πως θεωρεί σημαντικό να τονίσει ότι οι αναφορές του στην επιστολή προς τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Μεταφορών με ημερομηνία 12.3.2018 «περί του ενδεχομένου διάπραξης ποινικών αδικημάτων ούτε για σκοπούς εντυπωσιασμού, ούτε φυσικά για σκοπούς εκφοβισμού, δεν έχουν περιληφθεί».

Διευκρινίζει πως η Ελεγκτική Υπηρεσία ποτέ δεν έχει εισηγηθεί διακοπή των υπηρεσιών, αλλά αυτό που εισηγείται είναι τήρηση των όρων των συμβάσεων και «φυσικά συμμόρφωση σας με την ύψιστη υποχρέωση σας για σεβασμό στη νομιμότητα»

Ο Γενικός Ελεγκτής σημειώνει περαιτέρω ότι εξακολουθεί να έχει την άποψη ότι ενδεχομένως να έχουν διαπραχθεί ποινικά αδικήματα «για τα οποία σκοπεύουμε να ενημερώσουμε τον Γενικό Εισαγγελέα».

Ο Γενικός Ελεγκτής αναφέρει τέλος πως «η Γενική Λογίστρια της Δημοκρατίας στην οποία κοινοποιείται η παρούσα επιστολή, παρακαλείται όπως επισπεύσει την απάντηση της στην επιστολή μας ημερ. 12.3.2018 αναφορικά με το ενδεχόμενο διάπραξης ποινικών αδικημάτων από λειτουργούς του Γενικού Λογιστηρίου που είναι τοποθετημένοι στο Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων».