Μποζντάγ: Δεν τίθεται θέμα ανταλλαγής Ελλήνων στρατιωτικών

Δεν τίθεται θέμα ανταλλαγής των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που συνελήφθησαν στην Τουρκία με τους οχτώ Τούρκους στρατιωτικούς που κρατούνται στην Ελλάδα, δήλωσε ο Τούρκος αντιπρόεδρος και εκπρόσωπος της τουρκικής κυβέρνησης Μπεκίρ Μποζντάγ.

Σε δηλώσεις του ο Μπεκρί Μποζντάγ είπε ότι “ούτε η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε ανταλλαγή, ούτε από την Τουρκία υπάρχει ένα τέτοιο αίτημα”.

“Αυτοί οι στρατιώτες, συνελήφθησαν φυσικά και ανακρίνονται για τις κατηγορίες της εισόδου σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή και της στρατιωτικής κατασκοπείας και κατόπιν αιτήματος του εισαγγελέα προφυλακίστηκαν με την κατηγορία της εισόδου σε στρατιωτικά απαγορευμένη περιοχή. Η έκδοση στην Τουρκία των πραξικοπηματιών στρατιωτικών είναι ένα θέμα στο οποίο η Τουρκία έχει το δίκιο με το μέρος της”, ανέφερε ο Τούρκος αντιπρόεδρος.

Πρόσθεσε ότι η παρουσία των δύο Ελλήνων στρατιωτικών ενώπιον του τουρκικού δικαστηρίου γίνεται στο πλαίσιο των διμερών συμφωνιών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και των πολυμερών συμφωνιών. Ανέφερε ωστόσο ότι η Ελλάδα έχει την υποχρέωση να πράξει τα απαραίτητα. “Πρόκειται για δύο διαφορετικά πράγματα. Πιστεύουμε ότι είναι σωστό να εκπληρωθούν. Πιστεύουμε ότι το να εγείρεται θέμα ανταλλαγής, αποδυναμώνει το αίτημα της Τουρκίας για έκδοσης των πραξικοπηματιών στην Τουρκία”, ανέφερε.

Απορρίφθηκε αίτημα αποφυλάκισης

Απορρίφθηκε από την τουρκική Δικαιοσύνη το αίτημα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών να αφεθούν ελεύθεροι έως τη δίκη τους. Παρ’ όλα αυτά, η τουρκική πλευρά επιμένει να βάλει στο παιχνίδι και την κατασκοπεία. Με αλλεπάλληλες δημοσιεύσεις και πρωτοσέλιδα τα τουρκικά μέσα, αν και δεν κατηγορήθηκαν γι’ αυτό, προσπαθούν να πιέσουν προς αυτή την κατεύθυνση.

Παράλληλα ο Τούρκος αντιπρόεδρος και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Μπεκίρ Μποζντάγ έκανε γνωστό ότι, ο 29χρονος ανθυπολοχαγός Άγγελος Μητρετώδης και ο 25χρονος λοχίας Δημήτρης Κούκλατζης, εξετάστηκαν και για στρατιωτική κατασκοπεία.

«Αυτοί οι στρατιωτικοί υποβλήθηκαν σε δικαστική έρευνα με την κατηγορία της παράνομης εισόδου σε απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη και της στρατιωτικής κατασκοπείας. Μετά το αίτημα του εισαγγελέα, το πρωτοβάθμιο δικαστήριο αποφάσισε την κράτησή τους με την κατηγορία της παράνομης εισόδου σε απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη» είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος αξιωματούχος.
Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί θα παραμείνουν κρατούμενοι στην Αδριανούπολη έως τη δίκη τους, η οποία δεν έχει ακόμα προγραμματιστεί.

Στην έρευνα περί κατασκοπείας φαίνεται πως χρησιμοποιήθηκαν ως πρόσχημα οι φωτογραφίες που βρέθηκαν στα κινητά τηλέφωνα των δύο στρατιωτικών.

Σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης, οι δύο στρατιωτικοί υποστήριξαν ενώπιον του δικαστηρίου της Αδριανούπολης ότι ακολουθούσαν ίχνη στο χιόνι, με την υποψία ότι οι πατημασιές είχαν προκληθεί από λαθρομετανάστες ή διακινητές και υποστήριξαν ότι πήραν φωτογραφίες ώστε να δείξουν στους ανωτέρους τους τι είχαν κάνει.

Ο Τούρκος κυβερνητικός εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι δεν τίθεται θέμα ανταλλαγής των δύο Ελλήνων στρατιωτικών με τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς που κατέφυγαν στη χώρα μας μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016.

«Η έκδοση των πραξικοπηματιών στρατιωτικών στην Τουρκία είναι ένα ζήτημα για το οποίο η Τουρκία έχει δίκιο. Για την εκδίκαση των Τούρκων στρατιωτικών στην τουρκική δικαιοσύνη η Ελλάδα έχει υποχρεώσεις που πρέπει να εκπληρώσει στο πλαίσιο των διμερών συμφωνιών μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας. Είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Σκεφτόμαστε ότι η Ελλάδα δεν τις εκπληρώνει. Το να γίνει ζήτημα ανταλλαγής θα μειώσει την αξία του αιτήματος της Τουρκίας για την έκδοση των πραξικοπηματιών για την δίκαιη εκδίκαση στην Τουρκία. Θέλουμε να εκφράσουμε ότι δεν υπάρχει κάτι τέτοιο» δήλωσε συγκεκριμένα ο Μπεκίρ Μποζντάγ.

ΠΗΓΗ: Protothema.gr/ΚΥΠΕ