Την άλλη βδομάδα το πόρισμα του Κρατικού Χημείου για την πυρκαγιά στο Δικαστήριο

Αρχές της ερχόμενης εβδομάδας θα είναι έτοιμα τα αποτελέσματα των επιστημονικών εξετάσεων του Κρατικού Χημείου επί των τεκμηρίων που περισυνελλέγησαν από το κτήριο 4 του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας στο οποίο εκδηλώθηκε πυρκαγιά τα ξημερώματα της περασμένης Δευτέρας, όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Γενικού Χημείου του Κράτους Δρ. Στέλιος Γιαννόπουλος.

Τα αποτελέσματα των εξετάσεων του Κρατικού Χημείου αναμένεται να ρίξουν φως στα ακριβή αίτια που προκάλεσαν την πυρκαγιά και την ισχυρή έκρηξη που σημειώθηκε και είχε ως αποτέλεσμα θραύσματα και μπάζα να εκτιναχθούν σε μεγάλη απόσταση και τα οποία παραμένουν μέχρι στιγμής άγνωστα.

Από τις εξετάσεις της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας δεν έχουν εντοπιστεί εμφανή ίχνη κακόβουλης ενέργειας, με τις μέχρι στιγμής ενδείξεις να συνηγορούν υπέρ της πρόκλησης πυρκαγιάς από ένα τυχαίο γεγονός, κάτι ωστόσο που προκαλεί έντονο προβληματισμό τόσο ως προς τη μέρα και ώρα που εκδηλώθηκε η πυρκαγιά όσο και ως προς το μέγεθος της ισχύος της έκρηξης που προκλήθηκε. Αναπάντητο παραμένει, επίσης, το ερώτημα εάν προκλήθηκε πρώτα η πυρκαγιά και μετά η έκρηξη ή το αντίστροφο.
Μιλώντας στο ΚΥΠΕ, ο κ. Γιαννόπουλος ανέφερε ότι τα τεκμήρια παρελήφθησαν από το Κρατικό Χημείο νωρίς το απόγευμα της Δευτέρας και την επομένη μέρα το πρωί άρχισε η εξέταση τους.

Ανέφερε ότι τα αποτελέσματα των εξετάσεων θα είναι έτοιμα αρχές της επόμενης εβδομάδας και συγκεκριμένα τη Δευτέρα ή την Τρίτη, όπως είπε,  νοουμένου, ξεκαθάρισε, ότι δεν θα προκύψει οποιοδήποτε νέο στοιχείο που να χρειαστεί περισσότερος χρόνος.

Από τις εξετάσεις θα διαφανεί η ύπαρξη ή μη εύφλεκτης ή εκρηκτική ύλης στη σκηνή προκειμένου να διαπιστωθεί εάν η πυρκαγιά ξέσπασε τυχαία ή τέθηκε κακόβουλα.

Ο Διευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Μάρκος Τράγκολας δήλωσε χθες στο ΚΥΠΕ ότι το έργο της Πυροσβεστικής στο χώρο των δικαστηρίων έχει ολοκληρωθεί, σημειώνοντας ωστόσο ότι συνεχίζεται η συλλογή και αξιολόγηση πληροφοριών.

Στο χώρο παραμένουν μέλη του Τμήματος των Δημοσίων Έργων που μετακινούν τα μπάζα από το κατεστραμμένο κτήριο προκειμένου να αρχίσουν άμεσα οι επιδιορθωτικές εργασίες, οι οποίες αναμένεται να διαρκέσουν μήνες.

Έγκυρη δικαστική πηγή δήλωσε επίσης στο ΚΥΠΕ ότι στόχος είναι το κτήριο να αρχίσει να χρησιμοποιείται τμηματικά τις αμέσως επόμενες μέρες για να αντιμετωπιστεί σε κάποιο βαθμό το σοβαρό πρόβλημα με την έλλειψη χώρων, εκφράζοντας παράλληλα την εκτίμηση ότι εάν αρχίσουν άμεσα οι εργασίες επιδιόρθωσης τότε τα 2/3 του κτηρίου θα  μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε μια εβδομάδα.