Καμπάνια ‘Meet Nicosia. Meet Culture’, προωθεί η ΕΤΑΠ

Με σύνθημα “Meet Nicosia. Meet Culture”, άρχισε η εκστρατεία προώθησης πολιτιστικών χώρων Λευκωσίας, που ανάλαβε η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λευκωσίας (ΕΤΑΠ), με στόχο την προβολή της Λευκωσίας ως ιδανικού πολιτιστικού προορισμού.

Αλλοι στόχοι είναι η προβολή των Μουσείων, Αρχαιολογικών χώρων και Πινακοθηκών Λευκωσίας, η ενημέρωση και έμπνευση του κοινού ώστε να επισκεφθεί τους χώρους αυτούς και αλλαγή στις συνήθειες των Κυπρίων όσον αφορά την επαφή που έχουν με τον πολιτισμό και τους χώρους αυτούς.

Παρουσιάζοντας την εκστρατεία σε δημοσιογραφική διάσκεψη, η Πρόεδρος της ΕΤΑΠ Ελενα Τάνου, ανέφερε ότι η Λευκωσία απολαμβάνει μόνο ένα μικρό μερίδιο των τουριστικών αφίξεων, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των τουριστών έρχονται στην Κύπρο για τον ήλιο και την θάλασσα.

Με αυτό το δεδομένο και γνωρίζοντας τις ιδιομορφίες και τα προτερήματα της Λευκωσίας, σημείωσε, αποφασίσαμε ότι πρέπει να επικεντρωθούμε σε ένα πολύ βασικό χαρακτηριστικό της πόλης, τον πλούσιο πολιτισμό της. “Αναδεικνύοντας τον πολιτισμό της πρωτεύουσας θα προσελκύσουμε από την μια περισσότερους επισκέπτες στην πόλη και επαρχία Λευκωσίας αλλά θα δώσουμε και κίνητρο στους ντόπιους να γνωρίσουν την πρωτεύουσα τους”, πρόσθεσε.

Η καμπάνια επικεντρώνεται σε τρεις βασικές κατηγορίες, τα Μουσεία, τους Πολιτιστικούς Χώρους, όπως Πινακοθήκες και τα Μνημεία. Στην καμπάνια θα προβληθούν 51 συνολικά χώροι.

Σε σχέση με τα Μουσεία, αυτά είναι το Κυπριακό Μουσείο, το Μουσείο Συλλογής Γεωργίου και Νεφέλης Τζιάπρα Πιερίδη- ΠΙΤΚ, το Βυζαντινό Μουσείο Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, το Μουσείο Παραμυθιού, το Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο, το Τοπικό Αρχαιολογικό Μουσείο Αρχαίου Ιδαλίου, το Εικονοφυλάκιο Ιεράς Μονής Λαμπαδιστή, το Βυζαντινό Μουσείο Πεδουλά, το Μουσείο Αγώνος, το Μουσείο Ιστορίας της Κυπριακής Νομισματοκοπίας -ΠΙΤΚ, τα Μουσεία Παγκυπρίου Γυμνασίου, το Μουσείο Κυπριακού Σιδηροδρόμου, το Μουσείο Ραδιοτηλεόρασης ΡΙΚ, το Ιστορικό Εργατικό Μουσείο ΠΕΟ, το Μουσείο Αστυνομίας Κύπρου, το Μουσείο Νερού, το Ταχυδρομικό Μουσείο, το Μουσείο Αγώνων Καταδρομών Κύπρου, το Μουσείο Αγώνος Γερίου, το Μουσείο ΕΛΔΥΚ, το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης, το Εθνογραφικό Μουσείο, το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης Πλατανιστάσα, το Λαογραφικό Μουσείο Πεδουλά, το Μουσείο του Σκαρπάρη Χρίστου Χρυσάνθου, το Πρωτοβιομηχανικό Εργαστήρι Αγίας Βαρβάρας, το Αγροτικό Μουσείο Φικάρδου, το Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής, το Μουσείο Ληνός, το Μουσείο Ελιόμυλος, το Δασικό Μουσείο Κάμπου, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Τσιρίδειου Ιδρύματος, το Κέντρο Ενημέρωσης Επισκεπτών Γεωπάρκου Τροόδους, το Κυπριακό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, το Μουσείο Τύπου Ενωσης Συντακτών και το Μουσείο Ιστορικής Μοτοσυκλέτας.

Οι Πινακοθήκες, είναι το Μουσείο Ιδρύματος Νίκου Κουρούσιη, η Λεβέντειος Πινακοθήκη, η Κρατική Πινακοθήκη, το Μουσείο Τεχνών Λουκίας και Μιχαλάκη Ζαμπέλα, το Κέντρο Εικαστικών Τεχνών και Ερευνας, το Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λευκωσίας και το Point Centre for Contemporary Art.

Τα Μνημεία, είναι το Υδραγωγείο Λευκωσίας, η Πύλη Αμμοχώστου, τα Ενετικά Τείχη, η Πύλη Πάφου, το Μνημείο Ελευθερίας, το Χαμάμ Ομεριέ και ο Αρχαιολογικός Χώρος Ταμασού.

“Βρήκαμε τους 51 σημαντικότερους χώρους και τους περιλάβαμε σε ένα σύντομο εύχρηστο οδηγό τσέπης που μπορεί να μεταφερθεί οπουδήποτε και να βοηθήσει οποιοδήποτε ντόπιο ή τουρίστα θέλει να επισκεφθεί αυτούς τους χώρους. Ο οδηγός αυτός περιέχει μια σύντομη περιγραφή για όλους αυτούς τους χώρους, στοιχεία επικοινωνίας, ώρες λειτουργίας και κόστος επίσκεψης αλλά κυρίως ειδικά διαμορφωμένους χάρτες που καθοδηγούν τον επισκέπτη σε όλους αυτούς τους χώρους”, είπε η κ. Τάνου.

Ο οδηγός θα υπάρχει σε όλα τα μουσεία και πολιτιστικούς χώρους της Λευκωσίας, σε όλα τα ξενοδοχεία, σε κεντρικά σημεία της πόλης και γίνεται προσπάθεια να τοποθετηθεί και στα Αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου.

Πέρα από την διαδικτυακή προώθηση αυτών των χώρων, ξεκίνησε η προεργασία για την λήψη μέτρων όπως βελτίωση της σήμανσης των μουσείων για να εντοπίζονται ευκολότερα από τους επισκέπτες, βελτίωση της καθαριότητας και φωτισμού των χώρων γύρω από τα μουσεία και σημεία ενδιαφέροντος, συμμετοχή σε προγράμματα ευρωπαϊκής χρηματοδότησης για εισαγωγή έξυπνων εφαρμογών που θα βελτιώσουν αισθητά την τουριστική εμπειρία, υπαίθρια διαφήμιση σε σταθμούς ποδηλάτων, λεωφορεία κλπ. σε άλλες πόλεις, φιλοξενία δημοσιογράφων, ενημέρωση τουριστικών πρακτόρων κ. ά.

Σε χαιρετισμό της εξάλλου στην δημοσιογραφική διάσκεψη η Πρόεδρος της Πολιτιστικής Επιτροπής του Δήμου Λευκωσίας Λεώνη Ορφανίδου είπε ότι η Λευκωσία είναι μια πόλη που μπορεί να προσελκύσει ολόχρονα ποιοτικό τουρισμό, κάθε ηλικίας.

“Η λειτουργία πανεπιστημίων, ο μεγάλος αριθμός μουσείων και αξιόλογων μνημείων, η έντονη πολιτιστική δραστηριότητα που χαρακτηρίζει την πόλη (θέατρα, γκαλερί, φεστιβάλ, πολιτιστικές εκδηλώσεις) προσφέρουν πολλές ευκαιρίες και επιλογές ποιοτικής αναψυχής για ντόπιους και ξένους επισκέπτες”, σημείωσε.

Επιπρόσθετα, συνέχισε, με την ολοκλήρωση των έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη όπως η Πλατεία Ελευθερίας, καθώς και αυτών που έχουν εξασφαλίσει χρηματοδότηση και θα ξεκινήσουν σύντομα όπως είναι το εμπορικό τρίγωνο Μακαρίου-Στασικράτους-Ευαγόρου, η δημιουργία του Κέντρου Δημιουργικών Επιχειρήσεων, η ανάπλαση του εξωτερικού της λεωφόρου Στασίνου κ.ά. αναμένεται να έχουν σημαντική επίδραση στη βελτίωση της εικόνας της Λευκωσίας ως προορισμού.