Τσέλικ: Λάθος η μονομερής στάση της ΕΕ στην Α. Μεσόγειο

Για μονομερή στάση στο θέμα του φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου κατηγόρησε την ΕΕ ο Τούρκος Υπουργός ΕΕ Ομέρ Τσελίκ προσθέτοντας πως όσο η ΕΕ το κάνει αυτό, η Τουρκία θα αντιδρά. Υποστήριξε ότι παραβιάζονται τα δικαιώματα των Τ/κ και της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και αυτό δεν θα το επιτρέψουν σε καμιά περίπτωση.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στην Άγκυρα, είπε σχετικά με την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο ότι “και η στάση της ε/κ πλευράς είναι λάθος και η μονομερής στάση της ΕΕ είναι λάθος”, προσθέτοντας ότι “για τις εργασίες έρευνας φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο χρειάζεται η έγκριση της τ/κ πλευράς και της ε/κ, που είναι ιδιοκτήτες του κοινού πλούτου”.

Ο κ. Τσελίκ υποστήριξε ότι “η ΕΕ έκανε λάθος που ενέταξε τον ‘ε/κ τομέα’ χωρίς να έχει λύσει το θέμα των συνόρων της με την ΕΕ και χωρίς να έχει διευθετήσει το πρόβλημα με τους Τ/κ”, προσθέτοντας ότι “τώρα και οι περιοχές στις οποίες έχει κηρύξει την ΑΟΖ της, συγκρούονται με την υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας”. “Είναι μια κατάσταση στην οποία παραβιάζονται και τα δικαιώματα των Τ/κ και της Τουρκίας”, υποστήριξε, προσθέτοντας ότι “σε αυτό το πλαίσιο έχουμε δηλώσει ότι σε καμιά περίπτωση δεν θα το επιτρέψουμε, δεν το βρίσκουμε σωστό αυτό”.

“Η ΕΕ δεν πρέπει να λαμβάνει μονομερή στάση σε αυτά τα θέματα. Στην περίπτωση που λαμβάνει μονομερή στάση αναμφίβολα η Τουρκία θα αντιδρά σε αυτήν”, ανέφερε.