Καταγγέλλει τη Δημοκρατία για το ιατρικό ραντεβού του 2020!

 

Πρώτη ανάρτηση άρθρου: 22/02/2018, ώρα: 00.30.

 

Του Άρη Νότη

Το ikypros αποκάλυψε πριν από λίγες ημέρες μια υπόθεση που έγινε viral στο διαδίκτυο. Επρόκειτο για την περίπτωση ασθενή που πήγε στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας για ραντεβού με γαστρεντερολόγο και το ραντεβού του το έκλεισαν ύστερα από δύο χρόνια! Συγκεκριμένα στις 4/6/2020 η ώρα 8.45! 

Το ikypros εκτός από την προβολή του θέματος μέσα απο ρεπορτάζ κοινοποίησε την υπόθεση και στο υπουργείο Υγείας αναμένοντας κάποιες απαντήσεις, όπως μας είχαν υποσχεθεί. Το υπουργείο τοποθετήθηκε λίγες μέρες μετά γενικά στο θέμα με τις λίστες υποστηρίζοντας πως προωθεί την επίλυσή του με τη συνεργασία του ιδιωτικού τομέα και την εισαγωγή του προγράμματος απογευματινής υπερωριακής εργασίας στα δημόσια νοσηλευτήρια. Ωστόσο ποτέ δεν δόθηκε απάντηση για το ραντεβού του 2020 ούτε σε μας, ούτε στον ασθενή που απορεί σε ποια κατάσταση θα βρίσκεται ύστερα από δύο χρόνια, όταν θα καταστεί δυνατόν να εξεταστεί από τον κυβερνητικό γαστρεντερολόγο.

Σήμερα ο ασθενής, κ. Γιάννης Σοφρωνίου ανοίγει την καρδιά του στο ikypros και μας μιλά για όσα βίωσε και βιώνει εξαιτίας της κακής οργάνωσης των δημοσίων νοσηλευτηρίων. Μας αποκαλύπτει ότι προτίθεται να καταγγείλει στον Επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Υγεία και ασφάλεια τροφίμων την περίπτωσή του.

 

Ο κ. Γιάννης Σοφρωνίου.

Ikypros: Πώς ακριβώς συνέβη το γεγονός με το ραντεβού του 2020; 

Γιάννης Σοφρωνίου: Απλά πήγα στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας με παραπεμπτικό από το Κέντρο Υγείας Λευκωσίας, από τον Γιατρό που με παρακολουθεί, για ραντεβού για κολονοσκόπηση. Εκεί πληροφορήθηκα ότι η λίστα αναμονής είναι τεράστια διότι ολόκληρο Νοσοκομείο διαθέτει μόνον μία Γιατρό Γαστρεντερολόγο – αν είναι δυνατόν – και ότι ακόμα και αυτή θέλει να φύγει και ότι κανένας Γαστρεντερολόγος δεν θέλει να δουλέψει για την Κυβέρνηση.
Όταν μου είπε τελικά την ημερομηνία, στην αρχή νόμισα ότι ήτανε μετά από 20 μέρες, μετά κατάλαβα ότι ήταν για το 2020 και μάλιστα στις 4/6/2020.
Δηλαδή εάν κάποιος άνθρωπος έχει πρόβλημα, πολύ εύκολα θα καταλήξει στον θάνατο, εάν φυσικά δεν έχει την δυνατότητα να πάει ιδιωτικά. Είναι άδικο για όλο τον κόσμο αυτό και νομίζω πολλοί έχουν την ίδια γνώμη. Αλίμονο σ’ όποιον αρρωστήσει, την πάτησε.

-Έχετε ξαναβρεθεί σε παρόμοια θέση στο παρελθόν;

-Ναι, και  γι’αυτό και κατάλαβα ότι είναι ένα πραγματικό πρόβλημα που υπάρχει και κάτι πρέπει να γίνει και μάλιστα σύντομα. Πριν από 2 χρόνια περίπου, είχα ένα ατύχημα και χρειάστηκα MRI. Το ραντεβού ήτανε μετά από 13 μήνες και για τον Ορθοπεδικό μετά από 16 μήνες. Τελικά έκανα το MRI σε ιδιωτική κλινική και πλήρωσα €380 και το αποτέλεσμα ήταν ότι χρειαζόμουν χειρουργείο. Φυσικά δεν ξαναρίσκαρα την υγεία μου, άρπαξα το Αγγλικό μου διαβατήριο, πήγα στο Λονδίνο και σε μια βδομάδα όλα είχαν τελειώσει: Αποκατάσταση 100%. Εάν περίμενα τα ραντεβού στην Κύπρο, θα μου είχε μείνει κάποιο κουσούρι που λέμε. Αφήστε που με έβαλαν για φυσιοθεραπεία, την οποία δεν χρειαζόμουν, και μάλλον θα μου έκανε περισσότερη ζημιά.

-Είχατε κάποια άλλη ανταπόκριση από οποιοδήποτε κρατικό φορέα μετά το κλείσιμο του ραντεβού για το 2020;

-Απολύτως καμία. Ήτανε  αναμενόμενο φυσικά, αλλά πρέπει να τους αναγκάσουμε να αλλάξουν πολιτική. Η υγεία του κόσμου δεν είναι αστείο θέμα.

-Πώς σκέπτεστε να χειριστείτε το θέμα;

– Σε ότι αφορά το δικό μου πρόβλημα θα το χειριστώ όπως και την προηγούμενη φορά, αλλά για την πολιτική της Κυβέρνησης χρειάζομαι βοήθεια και από τα ΜΜΕ και θα φροντίσω να τους καταγγείλω στον Επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Υγεία, μετά από την επιστροφή μου από την Αγγλία, αν τελικά χρειαστεί να πάω. Είμαι άνεργος για 4 χρόνια τώρα, πατέρας 4 παιδιών και με αναγκάζουν να ξοδεύω τα λιγοστά εισοδήματα μας για την υγεία μου.
Γνωρίζετε πόσοι συνάνθρωποί μας ξυπνούν ένα πρωί και είναι καταχρεωμένοι σε ιδιωτικές κλινικές επειδή έτυχε να έχουν πρόβλημα υγείας; Δεν θα μιλήσω περισσότερο γι αυτό, επειδή είναι τεράστιο θέμα και είμαι σίγουρος ότι το γνωρίζουν καλά όλοι οι αρμόδιοι. Απλά τα συμφέροντα των λίγων δεν τους αφήνουν να λάβουν δραστικά και άμεσα μέτρα.  Ελπίζω ο κόσμος να τους αντέξει. Εάν όχι αυτοί θα είναι υπεύθυνοι για ότι γίνει στο μέλλον.

 

Ερωτήματα προς το Υπουργείο Υγείας 

Tα ερωτήματα που προκύπτουν είναι καίρια. Τα επαναλαμβάνουμε προς το υπουργείο Υγείας και κυρίως στη Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου, αφού ο Υπουργός Γιώργος Παμπορίδης σε λίγες μέρες αποχωρεί από το Υπουργείο:

  1. 1. Τι συμβαίνει με τις τεράστιες λίστες αναμονής στα δημόσια νοσηλευτήρια;2. Πόσο έχουν μειωθεί τους τελευταίους δύο μήνες, ανά ειδικότητα;
  2. 2. Τι απαντάτε στον κ. Σοφρωνίου που το ραντεβού του παραμένει στις 4/6/2020;
  3. 3. Θεωρείτε φυσιολογική την κατάσταση στα δημόσια νοσηλευτήρια;
  4. 4. Υπάρχει προγραμματισμός και χρονικός ορίζοντας για οριστική λύση του θέματος;
  5. 5. Μπορείτε με σιγουριά να βεβαιώσετε πως δεν έχουν σημειωθεί, ούτε θα σημειωθούν θάνατοι από την παράλογη καθυστέρηση που σημειώνεται για σημαντικές εξετάσεις ασθενών;

 

Αναμένουμε απαντήσεις και θα επανέλθουμε.