Ακιντζί στο CNNTurk: Η’ προσωρινή φόρμουλα ή θα κάνουμε δραστηριότητες έρευνας

“Αυτός ο πλούτος (φυσικού αερίου) είναι κοινός και δεν είναι περιουσία μόνο των Ε/Κ”, δήλωσε ο Τ/Κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί σε εκπομπή του τουρκικού καναλικού CNNTurk λέγοντας πως είτε η Ε/κ πλευρά θα συμφωνήσει προσωρινές φόρμουλες συνεργασίας με τους Τ/Κ διαφορετικά και οι ίδιοι μαζί με την Τουρκία θα ξεκινήσουν δραστηριότητες έρευνας με το γεωτρύπανο που αγόρασε η Τουρκία.

Στη συνέντευξή του στο τουρκικό κανάλι, ο Τ/Κ ηγέτης είπε ότι “η Ε/κ πλευρά από το 1963 προσπαθεί να γίνει ο ιδιοκτήτης ολόκληρης της επικράτειας της Κύπρου και της Κυπριακής Δημοκρατίας, αφήνοντας έξω τους Τ/Κ και ταυτόχρονα προσπαθεί να επεκτείνει την κυριαρχία της και στη θάλασσα της ανατολικής Μεσογείου και να καρπωθεί μόνη της τον φυσικό πλούτο της ανατολικής Μεσογείου”. “Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων τους προειδοποιήσαμε επανειλημμένως και τους είπαμε να συσταθεί μία κοινή επιτροπή που θα κάνει από κοινού έρευνες για την ανακάλυψη αυτών των φυσικών πόρων, ώστε να αποφύγουμε την πρόκληση έντασης σε αυτό το θέμα, αλλά παρόλες τις συνεχείς εκκλήσεις μας”, ανέφερε ο Μουσταφά Ακιντζί λέγοντας πως η απάντηση που πήραν ήταν πως “δεν είναι θέμα διαπραγμάτευσης, είναι θέμα της δικής μας αρμοδιότητας και επομένως δεν το συζητάμε με τους Τ/Κ”.

Σύμφωνα με τον Τ/Κ ηγέτης ένας από τους λόγους που γίνονται αυτά που ζούμε σήμερα είναι ότι η Ε/κ πλευρά θεωρεί ότι όλα είναι της δικής της αρμοδιότητας και θέλει να εκμεταλλευτεί τον φυσικό πλούτο μόνη της. “Ο ένας στόχος της είναι να εκμεταλλευτεί μαζί με την Ελλάδα τις τεταμένες σχέσεις που έχει η Τουρκία με κάποιες χώρες της περιοχής και να καλύψει αυτό το κενό. Για παράδειγμα οι συμφωνίες που έκανε με το Ισραήλ και την Αίγυπτο. Ο άλλος στόχος είναι να φέρει την Τουρκία απέναντι σε μεγάλα κράτη και αυτό διαφαίνεται από τις εταιρείες που επέλεξε, όπως η Εxxon mobil των ΗΠΑ, η ΕΝΙ της Ιταλίας και Total της Γαλλίας”, ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι “θα μπορούσε το φυσικό αέριο να ήταν μια ευκαιρία γέφυρα μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας και στον μέλλον μεταξύ Κύπρου και Τουρκίας”. “Δια της Τουρκίας θα μπορούσε να πάει στην Ευρώπη αλλά δυστυχώς οι Ε/Κ δεν προτίμησαν αυτό τον δρόμο συνεργασίας και προσπαθούν να προκαλέσουν ένταση. Αν δεν θέλουν λύση τουλάχιστον πρέπει να βρουν τρόπους για να συμφωνήσουν προσωρινές φόρμουλες με τους Τ/Κ. Διαφορετικά αυτό που θα γίνει είναι όπως εκείνοι βλέπουν σε αυτά τα πεδία ότι έχουν αρμοδιότητα και κάνουν έρευνες και εμείς οι Τ/Κ σε συνεργασία με την Τουρκία θα κάνουμε την ίδια προσπάθεια. Όπως είναι γνωστό η Τουρκία έχει αγοράσει γεωτρύπανο τελευταία και οπωσδήποτε θα κάνουμε κι εμείς δραστηριότητες έρευνας. Αυτός ο πλούτος είναι κοινός και δεν είναι περιουσία μόνο των Ε/Κ”, ανέφερε.