Αυτός είναι ο λόγος των επεισοδίων στην Κοφίνου

Τα επεισόδια στο Κέντρο Υποδοχής και Φιλοξενίας Αιτητών Διεθνούς Προστασίας στην Κοφίνου αφορούσαν την αποκοπή των επιδομάτων (ΕΕΕ) από μικρό αριθμό αιτητών ασύλου, σύμφωνα με τη νομοθεσία και τους κανονισμούς που εφαρμόζονται για όλους ανεξαιρέτως και καμία σχέση δεν είχαν με τις συνθήκες διαβίωσης ή διατροφής, αναφέρεται σε δελτίο Τύπου εκ μέρους του Γραφείου του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Εσωτερικών.

Στο Δελτίο Τύπου διευκρινίζεται ότι χθες βράδυ μικρή ομάδα αιτητών ασύλου, η οποία ήρθε στην Κύπρο από την Ιταλία στα πλαίσια του προγράμματος μετεγκατάστασης, προέβηκε σε βανδαλισμούς και προκάλεσε σοβαρές ζημιές στο ιατρείο, στο γραφείο των μεταφραστών και επίσης έκαψαν ολοσχερώς το γραφείο όπου στεγάζονται οι Εμπειρογνώμονες, οι οποίοι εργάζονται στο Κέντρο μέσω του Ευρωπαϊκού Γραφείου Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO).

“Η έγκαιρη επέμβαση της Αστυνομίας επανέφερε την ηρεμία στο χώρο και έγιναν δύο συλλήψεις και αναζητούνται ορισμένα ακόμα άτομα τα οποία πρωταγωνίστησαν στους βανδαλισμούς. Σήμερα το πρωί, συνεργεία της Επαρχιακής Διοίκησης Λάρνακας έχουν καθαρίσει τους χώρους και το Κέντρο Υποδοχής και οι υπηρεσίες του λειτουργούν κανονικά”, αναφέρεται στο Δελτίο Τύπου.

Επίσκεψη του Γενικού Διευθυντή του ΥΠΕΣ 

Το Κέντρο Υποδοχής Αιτητών Ασύλου στην Κοφίνου επισκέφθηκε το πρωί ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών Κύπρος Κυπριανού, προκειμένου να ενημερωθεί για τα επεισόδια που σημειώθηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας από μερίδα αλλοδαπών που διαμένουν στο χώρο.

Ο κ. Κυπριανού ενημερώθηκε επίσης και για το γεγονός ότι ορισμένοι αιτητές ασύλου μετέβησαν πεζοί στον Αστυνομικό Σταθμό Κοφίνου προκειμένου να διαμαρτυρηθούν, ζητώντας τα δικαιώματα, που όπως ισχυρίζονται, τους αναλογούν.

Τον Αστυνομικό Σταθμό Κοφίνου επισκέφθηκε ο Γ.Δ. του ΥΠΕΣ και σε δηλώσεις του ανέφερε ότι «χθες το βράδυ ξεκίνησαν κάποια επεισόδια από μια μικρή ομάδα ατόμων που διαμένουν στο Κέντρο Υποδοχής Αιτητών Ασύλου στην Κοφίνου με αφορμή την αποκοπή κάποιων επιδομάτων. Εχουν προβεί σε βανδαλισμούς, έχουν κάψει τα γραφεία των Ευρωπαίων εθελοντών που βρίσκονται στο χώρο για να μας βοηθήσουν, ενώ έχουν προκαλέσει ζημιές στο ιατρείο».

Πρόσθεσε ότι «η Αστυνομία επενέβη με σωστό και αποτελεσματικό τρόπο και αποκατέστησε την τάξη και σήμερα το πρωί η Αστυνομία επιχείρησε να συλλάβει 2 με 3 πρωταίτιους των επεισοδίων με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μια στιγμιαία ένταση και ρίχθηκαν προειδοποιητικοί πυροβολισμοί. Στο Κέντρο επικρατεί τώρα τάξη και ηρεμία, οι υπηρεσίες λειτουργούν κανονικά και από το πρωί συνεργείο της Επαρχιακής Διοίκησης έχει αποκαταστήσει και καθαρίσει τους χώρους».

Ερωτηθείς ποια είναι τα επόμενα βήματα που θα γίνουν, ο κ. Κυπριανού απάντησε πως «αυτά έχουν σχέση με το άλλο θέμα που έχει προκύψει και πρέπει να πω ότι αυτό που έγινε χθες βράδυ και σήμερα το πρωί δεν συνδέεται καθόλου με τις συνθήκες διαβίωσης. Όμως ως Υπουργείο την ερχόμενη εβδομάδα θα προχωρήσουμε με μια πρόταση στο Υπουργικό Συμβούλιο, σε συνεργασία και με τις Εθελοντικές Οργανώσεις ούτως ώστε να ενισχύσουμε την ικανότητα του Κέντρου να αντεπεξέρχεται στις καταστάσεις που πρέπει».

Σε άλλη ερώτηση ο Γενικός Διευθυντής του ΥΠΕΣ απάντησε ότι «επενέβησαν αμέσως η Αστυνομία και η Πυροσβεστική Υπηρεσία» και σημείωσε πως ορισμένα άτομα «έκλεισαν την είσοδο και έριχναν πέτρες στους αστυνομικούς που ήταν απέξω, αλλά η Αστυνομία επενέβηκε, άνοιξε τις πόρτες και συνέλαβε δύο άτομα».

Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Κυπριανού απάντησε πως «μια από τις απαιτήσεις των αιτητών είναι να επιστρέψουν στην Ιταλία. Εκείνο όμως που προκάλεσε τους χθεσινοβραδινούς βανδαλισμούς ήταν η ενημέρωση τους ότι δεν θα λάβαιναν το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα και αυτό επειδή αρνήθηκαν να πάνε να εργαστούν με βάση τους κανονισμούς και τη νομοθεσία που εφαρμόζεται για όλους ανεξαίρετα τους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα Relocation (Μετεγκατάσταση)» της Ευρωπαϊκής Ενωσης, βάση του οποίου ήρθαν στην Κύπρο από την Ιταλία, 40 περίπου άτομα από την Ερυθραία, είπε πως αυτό είναι «ένα πρόγραμμα που συμφωνήθηκε μεταξύ διαφόρων Ευρωπαϊκών χωρών για μεταφορά αιτητών ασύλου από μια χώρα σε άλλη. Η Κύπρος είχε δεσμευτεί να φιλοξενήσει ένα αριθμό και οι συγκεκριμένοι αιτητές βρίσκονται στο νησί τους τελευταίους 2 – 3 μήνες».

Στην Κοφίνου μετέβη και η Νατάσα Γεωργίου, Συντονίστρια Εθελοντικών Οργανώσεων και Ανεξάρτητων Εθελοντών που δραστηριοποιούνται στο Κέντρο Υποδοχής και σε δηλώσεις της ανέφερε πως «καταδικάζουμε κάθε είδους βία απ’ όπου και αν προέρχεται και θεωρούμε ότι (το χθεσινοβραδινό) ήταν ένα μεμονωμένο περιστατικό από μια μικρή ομάδα ατόμων που ζουν στο Κέντρο. Οι υπόλοιποι αιτητές που ζουν στο Κέντρο, μητέρες και παιδιά φοβούνται για τη σωματική τους ακεραιότητα, αλλά το κράτος έχει αναλάβει την ευθύνη και ευχόμαστε ότι με την βοήθεια της Αστυνομίας και του Υπουργείου Εσωτερικών, όλα είναι υπό έλεγχο και θα συνεχίσουμε τη δράση μας ομαλά».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση η κ. Γεωργίου είπε πως «οι διαμένοντες στο Κέντρο μου έστελναν όλο το βράδυ εικόνες και μηνύματα από τις βραδινές συγκρούσεις γιατί φοβούνταν για την σωματική τους ακεραιότητα και ζητούσαν, έκαναν έκκληση στους εθελοντές να κάνουμε κάτι. Εγώ έλαβα τα μηνύματα πολύ αργά αλλά η Αστυνομία, το Υπουργείο Εσωτερικών και η Πυροσβεστική Υπηρεσία επενέβησαν άμεσα».