Παραμένει στο Υπουργείο Δικαιοσύνης ο Ιωνάς Νικολάου

Δεύτερη θητεία για τον Ιωνά Νικολάου στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης.

Ο κ. Νικολάου γεννήθηκε στο Γέρι της επαρχίας Λευκωσίας στις 21 Ιανουαρίου 1963. Είναι νυμφευμένος με τη Μαρία Κινάνη και έχουν δύο θυγατέρες, την Ελένη και την Άννα.

Σπούδασε Νομική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Λονδίνο σε θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης και άσκησε το επάγγελμα του δικηγόρου από το 1989 έως το 2013.

Εξελέγη Βουλευτής Λευκωσίας με τον ΔΗΣΥ τρεις συνεχόμενες φορές από τον Μάιο του 2001. Στο διάστημα αυτό διετέλεσε Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών από τον Ιούνιο του 2004 μέχρι τον Φεβρουάριο του 2013 και αρχηγός της αντιπροσωπίας της Βουλής των Αντιπροσώπων στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Δυτικοευρωπαϊκής Ένωσης (Κ.Σ. Δ.Ε.Ε). Κατά την κοινοβουλευτική του θητεία συμμετείχε σε κοινοβουλευτικές αποστολές και εξειδικευμένα συνέδρια στη Κύπρο και στο εξωτερικό.

Διορίστηκε Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως στην Κυβέρνηση του Προέδρου Αναστασιάδη τον Μάρτιο του 2013. Ως Υπουργός, συμμετείχε σε όλα τα Συμβούλια και Άτυπες Συναντήσεις των Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων των κρατών μελών της ΕΕ, έλαβε μέρος σε διεθνή συνέδρια και διασκέψεις στην Κύπρο και στο εξωτερικό, εκπροσώπησε την Κύπρο σε διάφορες αποστολές και παραχώρησε αριθμόν διαλέξεων επί θεματικών της αρμοδιότητας του.

Έχει προωθήσει τη σύναψη Συμφωνιών και την υπογραφή Μνημονίων Συνεργασίας με τρίτες χώρες για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, της εμπορίας ναρκωτικών και της εμπορίας προσώπων, την αστυνομική συνεργασία, τη συνεργασία σε θέματα δικαστικής συνδρομής, καθώς και την υπογραφή Μνημονίων Συνεργασίας για την αναβάθμιση της εκπαίδευσης των μελών της Αστυνομίας και τον εκσυγχρονισμό του σωφρονιστικού συστήματος

Ο κ. Νικολάου υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Νεολαίας του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΝΕΔΗΣΥ), την οποία υπηρέτησε ως πρόεδρος του Μαθητικού Συμβουλίου (1979-1980) και ως μέλος της Διοικούσας Επιτροπής πρωτοστατώντας στην ίδρυση της Μαθητικής Κίνησης (ΜΑ.ΚΙ.).

Κατά τη διάρκεια των σπουδών του στην Ελλάδα υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Φοιτητικής Παράταξης Κυπρίων “Πρωτοπορία” και μέλος των συμβουλίων της από το 1982 έως το 1985. Ήταν επίσης εκπρόσωπος των φοιτητών στο Συμβούλιο του Τμήματος της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και μέλος της Εθνικής Φοιτητικής Ένωσης Κυπρίων (ΕΦΕΚ) Θεσσαλονίκης.

Μετά την θητεία στη ΝΕΔΗΣΥ, δραστηριοποιήθηκε στο Δημοκρατικό Συναγερμό και το 1990 εκλέγηκε μέλος της Επαρχιακής Εκτελεστικής Γραμματείας Λευκωσίας στις θέσεις του επαρχιακού γραμματέα κλαδικών οργανώσεων, του επαρχιακού οργανωτικού και του επαρχιακού γραμματέα έως το 2003.

Το 2007 εκλέγηκε Αντιπρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού και διετέλεσε Επίτροπος Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, μέλος του Συμβουλίου των Επιτρόπων του Πολιτικού Γραφείου και του Ανωτάτου Συμβουλίου του κόμματος.

Το 1995 διορίστηκε μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Επιτροπής Σιτηρών Κύπρου και το 1998 ως αντιπρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου (Α.Η.Κ.) έως το 2001, όπου έλαβε μέρος σε εξειδικευμένα σεμινάρια σχετικά με την απελευθέρωση της αγοράς της ενέργειας, τον ανταγωνισμό, το στρατηγικό σχεδιασμό και την αναδιοργάνωση και ανάπτυξη των μονοπωλιακών αγορών στην Κύπρο.

Μιλά αγγλικά.