ΟΑΣΕ: Ετοιμάζουμε έκθεση για τις εκλογές στην Κύπρο

Η αποστολή του Οργανισμού για τη Συνεργασία και την Ασφάλεια στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) έχει προβεί σε μια αμερόληπτη εις βάθος αξιολόγηση των προεδρικών εκλογών στην Κύπρο τις τελευταίες τρεις βδομάδες, η επικεφαλής της αποστολής Πρέσβειρα Ούρσουλα Γκάτσεκ δήλωσε στο ΚΥΠΕ με την ολοκλήρωση των εδώ επαφών της εξαμελούς ομάδας του Οργανισμού.

Σε συνέντευξη της στο ΚΥΠΕ, η κ. Γκάτσεκ είπε ότι θα ετοιμαστεί μία έκθεση που θα σταλεί στις Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας, με πρόσκληση της οποίας ήρθε στην Κύπρο η αντιπροσωπεία του ΟΑΣΕ, και σε άλλα ενδιαφερόμενα μέρη σε σχέση με τις εκλογές σε περίπου 8 βδομάδες μετά τις εκλογές.

Η έκθεση, εξήγησε, θα αξιολογήσει την εφαρμογή της νομοθεσίας που διέπει την προεκλογική εκστρατεία, τα οικονομικά της εκστρατείας, τους κανονισμούς λειτουργίας των ΜΜΕ καθώς και άλλες πτυχές που αφορούν γενικά τις εκλογές.

Η επικεφαλής της αποστολής του ΟΑΣΕ εξέφρασε στο ΚΥΠΕ την ευαρέσκειά της για το γεγονός ότι κανένας δεν αρνήθηκε να συναντηθεί με τους εκπροσώπους του ΟΑΣΕ και όλοι, όπως σημείωσε, ήταν ανοικτοί, ειλικρινείς και φιλόξενοι.

Σε ερώτηση κατά πόσο έχουν επιτευχθεί οι στόχοι της αποστολής και σε ποιο βαθμό, είπε ότι, ενεργώντας πάντα με γνώμονα τη μεθοδολογία που ακολουθείται από τον Οργανισμό, η αποστολή είναι ικανοποιημένη δεδομένου ότι έχει προβεί σε μια εις βάθος αξιολόγηση των προεδρικών εκλογών 2018 κατά τη διάρκεια της εδώ παραμονής της, τις τελευταίες τρεις βδομάδες.

Αυτή είναι η δουλειά για την οποία έχουμε τους όρους εντολής μας, πρόσθεσε.

Απαντώντας σε ερώτηση για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί τις επόμενες βδομάδες, η κ. Γκάτσεκ είπε ότι θα ετοιμαστεί μια έκθεση που θα σταλεί στις Αρχές της Δημοκρατίας και σε άλλα ενδιαφερόμενα μέρη σε σχέση με τις εκλογές, η οποία θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Οργανισμού σε περίπου 8 εβδομάδες.

«Η έκθεση θα αξιολογεί την εφαρμογή της νομοθεσίας που διέπει την εκλογική εκστρατεία, τα οικονομικά της εκστρατείας και τους κανονισμούς για τα ΜΜΕ, καθώς επίσης και άλλες πτυχές της εκλογικής διαδικασίας. Επιπλέον, θα προτείνει εισηγήσεις για βελτίωση, στη βάση διεθνών υποχρεώσεων, επιπέδων και καλής πρακτικής,» δήλωσε στο ΚΥΠΕ η πρέσβειρα.

Η έκθεση θα δημοσιοποιηθεί, ως η συνήθης πρακτική του Οργανισμού. Στη συνέχεια, επαφίεται στις Αρχές να αποφασίσουν ποιες από τις εισηγήσεις μας θα εφαρμοστούν, σημείωσε.

Κληθείσα να αξιολογήσει την εδώ επίσκεψη της αποστολής σε σύγκριση με άλλες αποστολές σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η κ. Γκάτσεκ διευκρίνισε ότι τα κράτη μέλη του ΟΑΣΕ είναι δεσμευμένα από τις ίδιες διεθνείς υποχρεώσεις και επίπεδα και αυτά εφαρμόζονται δίκαια και ισότιμα σε όλους.

Ωστόσο, συνέχισε, η μορφή των αποστολών που εφαρμόζεται διαφέρει σύμφωνα με την αρχική αξιολόγηση που γίνεται.

Ανάλογα με τις ανάγκες που επισημαίνονται, οι αποστολές δυνατό να αφορούν πλήρη ή περιορισμένη παρακολούθηση με διεθνείς παρατηρητές να εργάζονται την ημέρα των εκλογών, πέραν μιας «κεντρικής» ομάδας εμπειρογνωμόνων οι οποίοι εξετάζουν όλες τις πτυχές της εκλογικής διαδικασίας, ξεκινώντας από το νομικό πλαίσιο, την εγγραφή ψηφοφόρων και υποψηφίων, τα οικονομικά της εκστρατείας, την κάλυψη της εκστρατείας από τα ΜΜΕ, διευκολύνσεις για άτομα με αναπηρία, για μειονότητες και άλλες ευάλωτες ομάδες και τέλος τη διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας την ημέρα των εκλογών.

Όπως ανέφερε, στην Κύπρο εργάστηκε μία κεντρική ομάδα από έξι εμπειρογνώμονες, ως μέλη της Αποστολής Αξιολόγησης των Εκλογών. «Η μικρή μας ομάδα ωστόσο επισκέφθηκε εκλογικά κέντρα και κέντρα διαλογής, ενώ προέβη και σε συστηματική ανάλυση όλων των προαναφερθέντων πτυχών που αφορούν τις εκλογές.»

Η επικεφαλής της αποστολής του ΟΑΣΕ δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι αυτή η μεθοδολογία αποφασίστηκε γιατί ο ΟΑΣΕ, παρόλο που σημείωσε ότι εφαρμόστηκε ένας αριθμός προηγούμενων εισηγήσεων του και ότι πρόσφατες τροποποιήσεις έχουν ενισχύσει κάποιες πρόνοιες του εκλογικού νόμου, υπήρχαν ωστόσο «κάποιες ασυνέπειες και διαφορές» στο πλαίσιο που διέπει την εκλογική νομοθεσία, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τη διεξαγωγή της εκστρατείας, τα οικονομικά της εκστρατείας και την κάλυψη από τα ΜΜΕ.

«Υπήρχε η εκτίμηση ότι μια εξωτερική αξιολόγηση θα ήταν χρήσιμη, η οποία θα εστιάζεται σε αυτούς τους τομείς αλλά θα περιλαμβάνει και μία αξιολόγηση όλων των άλλων πτυχών της εκλογικής διαδικασίας, ως η συνήθης πρακτική,» δήλωσε στο ΚΥΠΕ η κ. Γκάτσεκ.

Η μεθοδολογία της Αποστολής για Αξιολόγηση Εκλογών έχει εφαρμοστεί και σε άλλα κράτη μέλη του ΟΑΣΕ, συγκεκριμένα πιο πρόσφατα στην Τσεχία, Αυστρία, Μάλτα και θα εφαρμοστεί στις εκλογές στην Ιταλία και το Τουρκμενιστάν.

Η μεθοδολογία του ΟΑΣΕ σε ό,τι αφορά την παρακολούθηση εκλογών έχει εδραιωθεί και εφαρμόζεται με διαφάνεια, τόνισε, προσθέτοντας ότι εξηγήσεις για το πώς λειτουργεί υπάρχουν σε διάφορες εκδόσεις του Οργανισμού καθώς και σε ειδικό εγχειρίδιο/οδηγό.

Σε ερώτηση για τις επαφές που είχε η αποστολή στην Κύπρο με κυβερνητικές υπηρεσίες, αρμόδιους φορείς, κόμματα και άλλα οργανωμένα σύνολα, είπε ότι μέλη της αποστολής είχαν χωριστές συναντήσεις, μεταξύ άλλων, με όλους τους υποψηφίους προέδρους ή τους εκπροσώπους τους, τον Γενικό Εισαγγελέα, τον Γενικό Ελεγκτή, τον Πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου, την Επίτροπο για την Προστασία Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, τον Επίτροπο για Ανθρώπινα Δικαιώματα, την Αρχή Ραδιοτηλεόρασης, ομάδες της κοινωνίας των πολιτών, εκπροσώπους τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών, δημοσιογράφους, εκπροσώπους γυναικείων οργανώσεων και ακαδημαϊκούς.

Συνολικά, ανέφερε, πραγματοποίησαν πέραν των 50 συνεντεύξεων.

Η πρέσβειρα, κληθείσα να αξιολογήσει την γενική εικόνα που απεκόμισε η αποστολή του ΟΑΣΕ από την εδώ παραμονή της, εξέφρασε ικανοποίηση γιατί κανένας δεν αρνήθηκε να τους συναντήσει και όλοι ήταν ανοικτοί, φιλόξενοι και ειλικρινείς.
Εξέφρασε παράλληλα και πραγματική ευγνωμοσύνη για τη συνεργασία που είχαν τα μέλη της ομάδας.

Καταλήγοντας αναφέρθηκε και στη «θερμή και γενναιόδωρη» φιλοξενία των Κυπρίων, που έδωσε την ευκαιρία στα μέλη της αποστολής, που προέρχονται από τη Λευκορωσία, Κροατία, Δανία, Λετονία, Λιθουανία και Πολωνία, να γευτούν την κυπριακή κουζίνα και να μάθουν κάτι για τον πολιτισμό μας και την πλούσια κληρονομιά της Κύπρου.

Η αποστολή του ΟΑΣΕ είναι προγραμματισμένη να αναχωρήσει από την Κύπρο αύριο.