Η Δρ Κόνελι μιλά για τις ανασκαφές στη Γερόνησο, σε διάλεξη στη Νέα Υόρκη

Στις ανασκαφές στη Γερόνησο, καθώς και στις εμπειρίες και εντυπώσεις της, έκανε αναφορά η Αρχαιολόγος και Καθηγήτρια Κλασικής Ιστορίας και Τέχνης του Πανεπιστημίου Νέας Υόρκης, Δρ Τζόαν Μπρέτον Κόνελι, σε διάλεξη της με θέμα «Πολιτιστική Διπλωματία από τις Εκσκαφές: Η Άποψη ενός Αρχαιολόγου», στην έδρα του ΟΗΕ.

Στην εκδήλωση, που διοργάνωσε το Διεθνές Φόρουμ Γυναικών σε συνεργασία με τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Κόστα Ρίκα στα Ηνωμένα Έθνη, η Δρ. Κόνελι έκανε μια ιστορική αναδρομή στη 40χρονη καριέρα της και μοιράστηκε τις εμπειρίες από τις ανασκαφές στο μικρό νησάκι Γερόνησος, που ξεκίνησε το 1990 με την ομάδα του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.

Έκτοτε, συνεχίζει το αρχαιολογικό της έργο, διευθύνοντας το “NYU Yeronisos Island Expedition”, δίνοντας ιδιαίτερη σημασία στον μοναδικό οικολογικό χαρακτήρα της Γερονήσου, ενσωματώνοντας την περιβαλλοντική με την αρχαιολογική έρευνα για διατήρηση τόσο των φυσικών όσο και των πολιτιστικών πόρων.

Η Δρ Κόνελι είπε ότι εντυπωσιάστηκε από τους κατοίκους της Πέγειας και ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια των εκσκαφών πολλοί από αυτούς που την βοηθούσαν ήταν απλοί ψαράδες, ιερείς, μαθητές, οικοκυρές, νέοι και απλοί άνθρωποι του χωριού.

«Δεν μπορώ να φανταστώ ότι κάποιο άλλο μέρος του κόσμου θα μπορούσε να μας διδάξει ό,τι μάθαμε από αυτό το μικρό μέρος της Δυτικής Κύπρου, τη Γερόνησο. Μια πλούσια και θαυμάσια ζωή, γεμάτη καλοσύνη, φαντασία, ανοικτό πνεύμα, αίσθηση διασκέδασης, ταπεινότητας, μαθαίνω από τους γύρω μου, είναι μερικά από αυτά που έχω αποκομίσει από την παραμονή μου στην Πέγεια», είπε η Δρ Κόνελι, η οποία το 2000 ανακηρύχθηκε επίτιμη δημότης της Πέγειας.

Μιλώντας στην εκδήλωση, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Έθνη Πρέσβης Κορνήλιος Κορνηλίου, ευχαρίστησε το Διεθνές Φόρουμ Γυναικών για την πρωτοβουλία να διοργανώσει μια διάλεξη για ένα πολύ δύσκολο θέμα, καθώς και την Δρ. Κόνελι που παρουσίασε ένα εικονικό, ιστορικό και πολιτιστικό ταξίδι από την Κύπρο.

«Ακόμα και ένας Κύπριος μπορεί να μάθει πολλά από εσάς και οφείλουμε πολλά σε σας, γιατί πιστεύετε σε μια μικρή χώρα όπως την Κύπρο και τους ανθρώπους της. Μας κάνετε έτσι πιο δυνατούς και γίνεται γνωστό, όχι μόνο το πολιτικό μας πρόβλημα, αλλά και η πλούσια πολιτιστική κληρονομιά μας», είπε ο κ. Κορνηλίου.

Επίσης, αναφέρθηκε στις προσπάθειες που καταβάλλει η Κύπρος μαζί με την Ιταλία για τη δημιουργία μιας «Ομάδα Φίλων» που θα λειτουργήσει ως πλατφόρμα στενότερης συνεργασίας εντός των Ηνωμένων Εθνών και που θα ενισχύσει τις προσπάθειες για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς σε παγκόσμιο επίπεδο.

Τη διάλεξη παρακολούθησαν Μόνιμοι Αντιπρόσωποι κρατών μελών του ΟΗΕ, καθώς και μέλη διπλωματικών αποστολών, μέλη του Διεθνούς Φόρουμ Γυναικών και ακαδημαϊκοί.