Τα 'Κεντήματα' του Ευαγόρα Καραγιώργη


Ο μουσικός και συνθέτης Ευαγόρας Καραγιώργης προσκαλεί το κοινό στην παρουσίαση του δίσκου του με τίτλο «Κεντήματα», στην Πάφο στις 30 Ιανουαρίου.
Τα Κεντήματα γράφτηκαν στη Νέα Υόρκη το 1987-88. Αποτελούνται από 12 οργανικά κομμάτια βασισμένα σε ηλεκτρονικό ήχο. Σχεδιάστηκαν, αρχικά, σε ένα τετρακάναλο κασετόφωνο Tascam Mini home studio και στη συνέχεια ολοκληρώθηκαν και τελειοποιήθηκαν σε Ηλεκτρονικό Υπολογιστή.
Τα Κεντήματα βασίζονται στην τεχνική της επανάληψης (Loop music). Ένα μοτίβο ή θέμα, ρυθμικό, μελωδικό ή αρμονικό (κάτι σαν ostinato) ακούγεται κατ’ επανάληψη και παράλληλα έρχεται ένα δεύτερο να ακουστεί μαζί του. Η διαδικασία αυτή συνεχίζεται σε ένα παιχνίδι επαναλαμβανόμενων συνηχήσεων με μικροδιαφορές οι οποίες δημιουργούν φάσματα ήχου, αλληγορικούς ρυθμούς, πλούσια ηχοχρώματα και αναπτυγμένες αρμονίες. Η κατάσταση αυτή οδηγεί τον ακροατή σε μια συνεχή παρακολούθηση και προσπάθεια ανακάλυψης των εμπλεκομένων θεμάτων.
Στα Κεντήματα παρεισφρήσαν διάφορα μουσικά στυλ με τα οποία ασχολήθηκε ο συνθέτης στη Νέα Υόρκη (το ρεμπέτικο, οι κυπριακές μελωδίες-κλίμακες και ρυθμοί, η μουσική των ποντίων, η σύγχρονη κλασική μουσική, οι μουσικές τάσεις new age και new music ή ethnic που αναπτύσσονταν την εποχή εκείνη στη Νέα Υόρκη). Όλα αυτά παντρεύτηκαν με ηλεκτρονικό ήχο, και με τη βοήθεια της εξελισσόμενης τεχνολογίας της εποχής και του ηλεκτρονικού υπολογιστή.
30 χρόνια μετά, οι Σωφρόνης Σωφρονίου, Emeddio Vasquez και Παναγιώτης Μηνά, αφού άκουσαν τα «Κεντήματα», πλησίασαν τον συνθέτη με πολύ εγκωμιαστικά σχόλια. Στην κίνησή τους αυτή και στα καλά τους λόγια οφείλεται και η έκδοση αυτή, η οποία δεν θα μπορούσε να κυκλοφορήσει χωρίς τη βοήθεια και τη στήριξη του Ματθαίου Αλεξάνδρου για την ηχογράφηση και την παραγωγή στη Νέα Υόρκη (1988), της εταιρίας ESET Κύπρου, της εταιρίας G.M.P. Katsampas Ltd., για την έκδοση στη Λευκωσία (2017), και τέλος, της Στέφανης Παντελίδου για τον σχεδιασμό του εξωφύλλου.

* Χώρος και χρόνος:

Η παρουσίαση θα γίνει την Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2018
Tεχνόπολις 20, 19.00
Λ. Νικολαου Νικολαΐδη 18 Πάφος
Πληροφορίες 70002420
Είσοδος ελεύθερη