Λιλλήκας: Μας έκανε ζημιά το σύνθημα της χαμένης ψήφου


Απογοήτευση για το εκλογικό αποτέλεσμα εξέφρασε ο Γιώργος Λιλλήκας, υποστηρίζοντας πως η υποψηφιότητά του υπέστη ζημιά «από το σύνθημα της χαμένης ψήφου».
Για την επόμενο γύρο, ο κ. Λιλλήκας είπε πως τις αποφάσεις θα τις πάρουν τα συλλογικά όργανα της Συμμαχίας Πολιτών.
«Δυστυχώς δεν εισακουστήκαμε. Το αποτέλεσμα για μας είναι απογοητευτικό. Τα όποια λάθη και τις όποιες αδυναμίες θα τις εξετάσουμε με νηφαλιότητα και ειλικρίνεια».
Για την αυξημένη αποχή, ο κ. Λιλλήκας είπε πως «οι απογοητευμένοι πολίτες προτίμησαν να διαμαρτυρηθούν τελικά από τον καναπέ». «Η διαμαρτυρία τους δεν καταγράφηκε. Η αποχή είναι ξεκάθαρο ότι συντήρησε και ενίσχυσε αυτούς που τόσο καιρό επέκριναν. Προειδοποιήσαμε ότι η αποχή δεν φέρνει την αλλαγή», πρόσθεσε.
Όπως είπε, η Συμμαχία Πολιτών έδωσε «ένα πολύ δύσκολο αγώνα σε πολύ αντίξοες και δύσκολες συνθήκες».
«Το σύνθημα της χαμένης ψήφου σαφέστατα μας έκανε ζημιά. Δώσαμε αυτή τη μάχη με εντιμότητα, σοβαρότητα και ήθος, γνωρίζαμε πως χωρίς τους έμμισθους μηχανισμούς και τους τεράστιους οικονομικούς πόρους που διέθεταν οι άλλοι ανθυποψήφιοι μας ήταν πολύ δύσκολο τα μηνύματά μας να φτάσουν στο λαό».
Σημειώνοντας ότι η Συμμαχία έκανε το καθήκον της και έδωσε στον λαό εναλλακτική επιλογή και πολιτικές και στο Κυπριακό και στην οικονομία, ο κ. Λιλλήκας είπε «γι’ αυτό έχουμε ήσυχη τη συνείδησή μας».
«Για μας υπάρχει και η επόμενη μέρα. Είμαστε εδώ, η προσπάθεια συνεχίζεται», είπε.
Ευχαρίστησε όλους τους πολίτες που τον εμπιστεύθηκαν με την ψήφο τους, όλους τους εθελοντές που εργάστηκαν σε δύσκολες, όπως είπε, συνθήκες, τα στελέχη της Συμμαχίας, αλλά και την οικογένειά του, που στάθηκε δίπλα του στην προεκλογική εκστρατεία.
Ερωτηθείς πώς θα πορευθεί ενώπιον του 2ου γύρου και αν θα έχει συναντήσεις με τους δύο διεκδικητές της προεδρίας, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι δεν έχει συμφωνηθεί η οποιαδήποτε συνάντηση με τους δύο διεκδικητές της προεδρίας.
Είπε ότι αύριο πρωί θα συναντηθεί με στελέχη του επιτελείου του θα συγκληθεί το απόγευμα της Δευτέρας η Γραμματεία της Συμμαχίας, ενώ τις επόμενες μέρες θα συγκληθεί η διευρυμένη Ανώτατη Σύγκλητος «όπου συλλογικά και δημοκρατικά θα πάρουμε τις αποφάσεις μας».
Ο κ. Λιλλήκας διευκρίνισε πως ο ίδιος δεν θα καθορίσει τις συλλογικές αποφάσεις με δημόσιες δηλώσεις.
Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Λιλλήκας είπε πως το βασικό κριτήριο της απόφασης για τον δεύτερο γύρο «ασφαλώς θα είναι το Κυπριακό» και μετά ακολουθούν η οικονομία και τα κοινωνικά θέματα.
Τέλος, ερωτηθείς αν το ποσοστό που έλαβε η Συμμαχία δημιουργεί στον ίδιο πρόβλημα, ο κ. Λιλλήκας είπε πως δεν δημιουργείται πρόβλημα.
«Ασφαλώς όχι. Εμείς καταθέσαμε συγκεκριμένες προτάσεις. Θέλω να πιστεύω ότι αυτές οι προτάσεις, και είμαι πεπεισμένος, έχουν μεγάλη απήχηση στην οικονομία. Απ’ εκεί και πέρα το αποτέλεσμα των εκλογών κρίθηκε κυρίως από την αποχή. Είναι γεγονός ότι η συντονισμένη προσπάθεια από τα μεγάλα επιτελεία των άλλων ανθυποψηφιων για την χαμένη ψήφο έκανε ζημιά και αυτό είναι ξεκάθαρο», πρόσθεσε.
«Όμως», κατέληξε, «θέλω να ξεκαθαρίσω ότι και οι πολίτες έχουν την δική τους ευθύνη, όταν υπάρχει τόσο έντονη διαμαρτυρία, υπάρχει τόση έντονη αμφισβήτηση συγκεκριμένων πολιτικών και ένας στους τρεις πολίτες αυτή τη διαμαρτυρία του την εκφράζει από τον καναπέ, επιτρέψτε μου να πω τότε υπάρχει πρόβλημα στον τόπο γενικότερα».