Κοινωνικά μέτρα ανακοίνωσε η Κυβέρνηση της Τυνησίας


Η κυβέρνηση της Τυνησίας ανακοίνωσε το Σάββατο την προσεχή λήψη μιας σειράς κοινωνικών μέτρων, έπειτα από μια εβδομάδα διαδηλώσεων εναντίον των πολιτικών λιτότητας αλλά και εκτεταμένων ταραχών, με την ελπίδα ότι έτσι θα κατευνάσει την οργή μεγάλου μέρους του πληθυσμού της βορειοαφρικάνικης χώρας, επτά χρόνια μετά τη λαϊκή εξέγερση.
Αργότερα σήμερα το πρωί προβλέπεται να γίνουν πολλές διαδηλώσεις για την επέτειο της πτώσης του δικτάτορα Ζιν ελ Αμπιντίν μπεν Άλι, ο οποίος εκδιώχθηκε από την Τυνησία τη 14η Ιανουαρίου 2011 από ένα κίνημα διαμαρτυρίας εναντίον της ανεργίας, της ακρίβειας και της εκτεταμένης διαφθοράς.
Το κυβερνητικό σχέδιο, το οποίο αναμένεται να ωφελήσει πάνω από 120.000 Τυνήσιους οι οποίοι ανήκουν στις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, θα κοστίσει πάνω από 70 εκατομμύρια δηνάρια (23,5 εκατ. ευρώ), δήλωσε στον Τύπο ο Υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων Μοχάμεντ Τραμπέλσι. Προβλέπει τη χορήγηση βοήθειας στις φτωχές οικογένειες για την εξασφάλιση στέγης, μέτρα προκειμένου να εξασφαλιστεί “ιατρική κάλυψη για όλους” και αύξηση των επιδομάτων για τις πιο φτωχές οικογένειες, που θα αυξηθούν από τα 150 δηνάρια (50 ευρώ) στα 180 ως 210 δηνάρια (60 και 70 ευρώ αντίστοιχα) ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών, ήτοι κατά τουλάχιστον 20%. Τα μέτρα αυτά περιέχονται σε “ένα πολύ προχωρημένο σχέδιο νόμου, το οποίο έχει υποβληθεί στο Κοινοβούλιο και θα συζητηθεί μέσα σε μία εβδομάδα”, δήλωσε μια κυβερνητική πηγή, υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.
Η ίδια πηγή διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση είχε αποφασίσει να καταρτίσει και να προωθήσει αυτά τα μέτρα πριν ξεσπάσουν οι διαδηλώσεις και οι ταραχές. “Μπορούμε να τα χρηματοδοτήσουμε”, πρόσθεσε, χωρίς να διευκρινίσει αν οι επιπρόσθετες δαπάνες είχαν προβλεφθεί ήδη στον προϋπολογισμό.
Ειρηνικές διαδηλώσεις την ημέρα αλλά και εκτεταμένα επεισόδια τη νύχτα σημειώνονταν καθημερινά την περασμένη εβδομάδα σε πολλές πόλεις της Τυνησίας, καθώς τα μέτρα λιτότητας και οι αυξήσεις των φόρων προστέθηκαν στην υψηλή ανεργία -15%, κατά τα επίσημα στοιχεία- ενώ μείωσαν ακόμη περισσότερο την αγοραστική δύναμη των Τυνήσιων, που ήδη έπληξε ο διόλου αμελητέος πληθωρισμός (πάνω από 6% στα τέλη του 2017). Ο τυνήσιος πρόεδρος Μπέτζι Κάιντ Εσέμπσι, ο οποίος συναντήθηκε το Σάββατο με στελέχη των συμπολιτευόμενων κομμάτων, ενώσεων εργοδοτών και της συνομοσπονδίας συνδικάτων UGTT, αναγνώρισε ότι “το κοινωνικό κλίμα και το πολιτικό κλίμα δεν είναι καλό στην Τυνησία”, όμως διαβεβαίωσε πως η κατάσταση παραμένει “θετική” διότι “είμαστε σε θέση να χειριστούμε τα προβλήματα”, όπως επέμεινε. Ο πρόεδρος της χώρας προγραμματίζει να επισκεφθεί αργότερα σήμερα φτωχή συνοικία της Τύνιδας όπου σημειώθηκαν επεισόδια αυτή την εβδομάδα.
Ο κ. Εσέμπσι εξάλλου κατηγόρησε τον ξένο Τύπο ότι “μεγαλοποίησε” τα γεγονότα. Από την πλευρά της την Παρασκευή η οργάνωση υπεράσπισης της ελευθεροτυπίας Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF) καταδίκασε τις πιέσεις που ασκούνται στους εργαζόμενους στα ΜΜΕ μετά τις συλλήψεις ενός γάλλου ανταποκριτή κι ενός τυνήσιου ρεπόρτερ που κάλυπταν τις συγκεντρώσεις.