Οι Βρυξέλλες προσκαλούν το Ιράν σε συνομιλίες για την εφαρμογή της συμφωνίας για το πυρηνικό του πρόγραμμα

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προσκάλεσε σήμερα τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράν Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ σε συνομιλίες με τους ομολόγους του της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Βρετανίας την Πέμπτη στις Βρυξέλλες σχετικά με τη συνέχιση της εφαρμογής της διεθνούς συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Σε ανακοίνωσή της που δόθηκε στη δημοσιότητα τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη, η ΕΕ πρότεινε τις συνομιλίες αυτές στον Ζαρίφ – το ταξίδι του οποίου στην Ευρώπη αυτή την εβδομάδα είχε ήδη αναγγελθεί από την Τεχεράνη- ενώ οι ΗΠΑ ενδέχεται εντός ημερών να καταγγείλουν τη συμφωνία που είχε συναφθεί τον Ιούλιο του 2015 ανάμεσα στο Ιράν και τη λεγόμενη ομάδα 5+1, που αποτελείται από τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, δηλαδή τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Ρωσία και την Κίνα, συν τη Γερμανία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η Υπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι θα προεδρεύσει στη “συνάντηση ανάμεσα στους υπουργούς Εξωτερικών των χωρών Ε3-της Γαλλίας, Ζαν-Ιβ Λεντριάν, της Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, και του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπόρις Τζόνσον-και του Ιρανού υπουργού Εξωτερικών Τζαβάντ Ζαρίφ την Πέμπτη 11η Ιανουαρίου στις Βρυξέλλες”.

Κατά το κείμενο, αυτή “η συνάντηση θα λάβει χώρα στο πλαίσιο του συνεχιζόμενου έργου για να εξασφαλιστεί η πλήρης και αδιάλειπτη εφαρμογή του Κοινού Ολοκληρωμένου Σχεδίου Δράσης” (ΚΟΣΔ ή JCPOA, από το ακρώνυμο στα αγγλικά της επίσημης ονομασίας της συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα).

Το Ιράν απηύθυνε τη Δευτέρα νέα προειδοποίηση ενόψει της ενδεχόμενης αποχώρησης των ΗΠΑ από αυτή τη συμφωνία, μερικές ημέρες πριν ανακοινωθεί η αμερικανική απόφαση για το ζήτημα. “Η διεθνής κοινότητα οφείλει να προετοιμαστεί για την πιθανή αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία για το (ιρανικό) πυρηνικό πρόγραμμα σε λίγες ημέρες”, τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών του Ιράν Αμπάς Αραγτσί, ένας από τους βασικούς διαπραγματευτές αυτής της συμφωνίας, σύμφωνα με το ιρανικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

“Εμείς είμαστε προετοιμασμένοι για όλα τα σενάρια”, συμπλήρωσε ο Αραγτσί. Η ΕΕ, η οποία είχε διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη διαπραγμάτευση που οδήγησε στη σύναψη της συμφωνίας του 2015, παρενέβη το τελευταίο διάστημα σε Αμερικανούς κοινοβουλευτικούς προτρέποντάς τους να εξασφαλίσουν ότι η Ουάσινγκτον δεν θα αποχωρήσει από τη συμφωνία.