Ο Τύπος Σήμερα Κυριακή 7 Ιανουαρίου 2018

Με συνεντεύξεις υποψηφίων Προέδρων, τις εξελίξεις γύρω από το φυσικό αέριο και τις κινήσεις της Τουρκίας, καθώς και τις σημερινές «βουλευτικές εκλογές» στην τ/κ κοινότητα, ασχολείται ο Κυριακάτικος Τύπος. Αναφορά γίνεται επίσης σε θέματα οικονομίας, τον εορτασμό των Θεοφανίων και την εντυπωσιακή αύξηση των πτήσεων από και προς Κύπρο.
Η «Αλήθεια» με τίτλο «Αυτοί μας ψήφισαν!» αναφέρεται στις άμεσες ή έμμεσες επενδύσεις που έγιναν στην Κύπρο μετά το κούρεμα το 2013 και ειδικά κατά το έτος 2016, όταν οι άμεσες ξένες επενδύσεις αυξήθηκαν κατά 9,1%. Αλλού δημοσιεύει φωτογραφία από κολυμβητές που βούτηξαν να βρουν χθες τον σταυρό και γράφει ότι ο κυπριακός ελληνισμός γιόρτασε με λαμπρότητα τα Θεοφάνια. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στη δήλωση του νέου Προέδρου του ΚΕΒΕ, Χριστόδουλου Αγκαστινιώτη ότι η θέση για κούρεμα δανείων είναι εξωπραγματική.
Ο «Πολίτης» με τίτλο «Ερευνητικό έτος για αέριο το 2018» γράφει ότι προετοιμάζονται πέντε νέες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και σημειώνει ότι η γεώτρηση στο 6 έχει χαρακτηρισθεί απόρρητη από τις εταιρείες ENI-TOTAL και γι’ αυτό δεν δίδονται πληροφορίες. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε έρευνα της εφημερίδας για τους δρόμους που «δεν» οδηγούν στην επανένωση της χώρας και για το πώς θα διαμορφώσουμε αειφόρο σύστημα μεταφορών στην επανενωμένη Λευκωσία. Αλλού γράφει για το πώς θεσμοθετήθηκε η Υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου της Αστυνομίας με ευρείες εξουσίες.
«Ο Φιλελεύθερος» με τίτλο «Στην ατζέντα τα δύο κράτη» γράφει για τουρκικές κινήσεις για διαμοιρασμό αερίου και να είναι η Τουρκία «εγγυήτρια» των υδρογονανθράκων, παραπέμποντας σε σχετικές αναφορές που υπάρχουν σε ανακοινώσεις των υπεξ ψευδοκράτους – Τουρκίας στις 28 Δεκεμβρίου. Αλλού αναφέρεται σε έγγραφο του τουρκικού ΥΠΕΞ που αφορά θαλάσσιες διεκδικήσεις απέναντι από τον Ακάμα με σχετικά αιτήματα προς την ΕΕ. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε συνέντευξη στον Φιλελεύθερο του υποψηφίου Σταύρου Μαλά πως το διακύβευμα των εκλογών είναι η πολιτική αξιοπιστία.
Η «Χαραυγή» με τίτλο «Ισοδύναμη της λύσης η βιώσιμη ανάπτυξη» αναφέρεται σε δηλώσεις του Σταύρου Μαλά στην Αμμόχωστο όπου παρέστη στην λειτουργία για τα Θεοφάνια στον Άγιο Γεώργιο Εξορινό. Αλλού αναφέρεται σε αναμέτρηση πρόκριμα στην τ/κ κοινότητα με τον καθηγητή Νιαζί Κιζίλγιουρεκ να αναλύει το σκηνικό και να προβαίνει σε εκτιμήσεις. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στον μακρύ και δύσβατο δρόμο των τρανς ατόμων.
Η εβδομαδιαία «Καθημερινή» με τίτλο «Λιλλήκας: Προσπάθησαν να με εξαγοράσουν για να αποσυρθώ» αναφέρεται σε συνέντευξη στην εφημερίδα του υποψηφίου Προέδρου που δηλώνει ότι ουδέποτε τον προσέγγισε ο Ν. Αναστασιάδης αλλά κάποιοι άλλοι που δεν κατονομάζει. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο υποψήφιος Πρόεδρος, Νικόλας Παπαδόπουλος μιλώντας στην εφημερίδα αναφέρθηκε στο πλάνο του για την επάνοδο της οικονομίας σε επίπεδα Τάσσου. Αλλού γράφει ότι απογειώθηκε ο αριθμός των πτήσεων με 40% αύξηση από και προς τα κυπριακά αεροδρόμια το 2017.
Η εβδομαδιαία «Σημερινή» με τίτλο «Ήρεμες ή μήπως νερόβραστες εκλογές;» γράφει ότι οι ρυθμοί στον προεκλογικό αγώνα των υποψηφίων Προέδρων είναι υποτονικοί. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι στήνεται σκηνικό στα του φυσικού αερίου και ο επόμενος Πρόεδρος θα βρεθεί ενώπιον ραγδαίων εξελίξεων που ενδέχεται να καθορίσουν τη διακυβέρνησή του. Αλλού γράφει ότι οι τράπεζες μπήκαν στον χορό πώλησης δανείων.
Η εβδομαδιαία αγγλόφωνη “Sunday Mail” με τίτλο «Η προεκλογική επικεντρώθηκε στη διαφθορά» αναφέρεται στις «βουλευτικές εκλογές» σήμερα στα κατεχόμενα σημειώνοντας πως το Κυπριακό ήταν εκτός προεκλογικής στην τ/κ κοινότητα. Αλλού αναφέρεται στο μήνυμα του Πάπα να μην επικεντρώνονται μόνο στο πώς θα κάνουν χρήματα. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στο κέντρο για ξένους πρόσφυγες στην Πάφο όπου τους μαθαίνουν γλώσσες και προσφέρουν εκπαίδευση στα παιδιά.