Λοϊζίδου: Μη δημοσιεύετε βεβαιώσεις απολαβών


Το Γραφείο της Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα Ειρήνη Λοïζίδου Νικολαΐδου εξετάζει υπόθεση ανάρτησης και δημοσίευσης, σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αντιγράφων βεβαιώσεων απολαβών / αποκομμάτων μισθοδοσίας, που φαίνεται το ονοματεπώνυμο, οι απολαβές, ο αριθμός δελτίου ταυτότητας και ο αριθμός κοινωνικών ασφαλίσεων της παραπονούμενης και συστήνει εκ νέου όπως σταματήσει η δημοσίευση των πιο πάνω βεβαιώσεων απολαβών.
Σε γραπτή δήλωσή της, η Επίτροπος αναφέρει πως παρατηρεί με λύπη ότι συνεχίζεται η αναδημοσίευση των εν λόγω βεβαιώσεων απολαβών, παρά την παράκλησή της προς το κοινό να αποφεύγει την αναδημοσίευσή τους.
«Με την παρέμβαση της Μονάδος Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Αστυνομίας, εντοπίστηκε το άτομο που έκανε την νέα ανάρτηση και την αφαίρεσε. Σέβομαι απόλυτα το δικαίωμα ελευθερίας της έκφρασης και ενημέρωσης του κοινού.
Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, το δικαίωμα αυτό θα πρέπει να σταθμίζεται με το δικαίωμα προστασίας της ιδιωτικής ζωής και των προσωπικών δεδομένων», προσθέτει.
Εξάλλου, αναφέρει πως η Αρχή της Αναλογικότητας επιβάλλει όπως, σε κάθε περίπτωση, δημοσιεύονται μόνο εκείνα τα δεδομένα που είναι απολύτως απαραίτητα και ανάλογα του επιδιωκόμενου σκοπού της ενημέρωσης του κοινού.
Καταληκτικά, η Επίτροπος συστήνει εκ νέου όπως σταματήσει η δημοσίευση των πιο πάνω βεβαιώσεων απολαβών, σημειώνοντας πως «πρόσωπα που έχουν κατεβάσει (download) τα συγκεκριμένα έγγραφα με σκοπό την αναπαραγωγή/αναδημοσίευσή τους, θα βρεθούν υπόλογα έναντι του Νόμου».
Επαναλαμβάνει ότι «σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με την πιο πάνω σύστασή μου, θα προχωρήσω στην λήψη μέτρων έναντι των παραβατών ή στην καταγγελία τους στην Αστυνομία για διερεύνηση ενδεχόμενης διάπραξης αδικημάτων που αφορούν στο Νόμο για την προστασία των δεδομένων».
Οδηγίες για ασφάλεια δεδομένων των φιλάθλων που θα καταχωρούνται στη THEASIS
Οδηγίες για τη λήψη τεχνικών μέτρων σχετικά με την ασφάλεια των δεδομένων, που οι φίλαθλοι των φιλοξενούμενων ομάδων καταχωρούν στην πλατφόρμα THEASIS, στην ιστοσελίδα της ΚΟΠ, έδωσε σήμερα η Επίτροπος Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, Ειρήνη Λοïζίδου Νικολαΐδου.
Σε γραπτή ανακοίνωσή της, μετά από τη συνάντηση που είχε σήμερα με εκπρόσωπους του ΚΟΑ, της ΚΟΠ και της εταιρείας Hellenic Technical Enterpises Ltd, που διαχειρίζεται την εφαρμογή THEASIS την οποία η ΚΟΠ εγκατέστησε και λειτουργεί στην ιστοσελίδα της, για υλοποίηση της απόφασης της Εκτελεστικής Επιτροπής της, ημερομηνίας 19/12/2017, η κ. Λοïζίδου Νικολαΐδου διευκρινίζει ότι συμφώνησε στην προσωρινή εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου, το οποίο «δεν αντικαθιστά σε καμία περίπτωση τη δημιουργία Μητρώου Κάρτας Φιλάθλων, που επιβάλλεται από τη Νομοθεσία».
«Κατόπιν διαβεβαιώσεων που μου δόθηκαν, το μέτρο αυτό θα εφαρμοστεί προσωρινά από την ΚΟΠ, σε αναμονή της πλήρους εφαρμογής του Νόμου για την πάταξη της βίας στα γήπεδα, του οποίου, καθ’ ύλην αρμόδιος φορέας για την εφαρμογή, είναι ο ΚΟΑ. Ενημέρωσα όλους τους εμπλεκόμενους φορείς ότι, το μέτρο αυτό θα πρέπει να έχει συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα, στο μέτρο του δυνατού και ότι δεν θα πρέπει, σε καμία περίπτωση, να αποτρέψει ή να καθυστερήσει την πλήρη και οριστική εφαρμογή του πιο πάνω Νόμου», αναφέρει στη δήλωσή της η Επίτροπος.
Όπως εξηγεί η κ. Λοïζίδου Νικολαΐδου «υποχρεωτικά, οι φίλαθλοι θα καταχωρούν το ονοματεπώνυμο, τον αριθμό δελτίου ταυτότητας, την ημερομηνία γέννησης και την ηλεκτρονική τους διεύθυνση και προαιρετικά, τον αριθμό του κινητού τους τηλεφώνου, ενώ όλα τα στοιχεία θα καταστρέφονται 96 ώρες, μετά τη λήξη του κάθε αγώνα».
Επιπλέον, ενημέρωσε όλους του εμπλεκόμενους φορείς ότι θα παρακολουθεί στενά το θέμα και ότι δεν θα διστάσει να επιβάλει αυστηρές κυρώσεις αν διαπιστώσει  αποκλίσεις ή μη συμμόρφωση από τις οδηγίες που έχει δώσει.