Ελεγκτική: Ο Γιώργος Βασιλείου οφείλει τις €48.087


Ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας, που στους λογαριασμούς του Υπουργείου Εξωτερικών είναι καταχωρημένος ως χρεώστης ποσού, ύψους €48.087, είναι ο Γιώργος Βασιλείου, αναφέρει σε σημερινή ανακοίνωσή της η Ελεγκτική Υπηρεσία, προσθέτοντας ότι «υπήρξαν δημοσιεύματα που αδίκως στοχοποίησαν τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια».
Η Ελεγκτική Υπηρεσία χαρακτηρίζει εξάλλου ανυπόστατους τους ισχυρισμούς ότι η αναφορά περιλήφθηκε στην Ειδική Έκθεση για τον έλεγχο του Υπουργείου Εξωτερικών, για το έτος 2016, για να πλήξει οποιοδήποτε πρόσωπο, ενώ κάνει λόγο και για ευθύνες του Υπουργείου Εξωτερικών που δεν έλαβε τα δέοντα μέτρα.
Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι στην Ειδική Έκθεση που δημοσιεύτηκε στις 27 Δεκεμβρίου 2017, περιλήφθηκε η εξής αναφορά: «Προκαταβολές συνολικού ύψους €48.087 αφορούν σε έξοδα διαμονής στο Λονδίνο κατά το 2000 πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας (εκτός περιόδου θητείας του στο προεδρικό αξίωμα) και ποσό ύψους €6.738 αφορά σε έξοδα διαμονής στο εξωτερικό από το 1995 μέχρι και το 2003 πρώην Προέδρου Κοινοβουλευτικού Κόμματος».
Σύμφωνα με την Ελεγκτική Υπηρεσία «η ίδια ακριβώς (επί λέξει) αναφορά περιλαμβανόταν ανελλιπώς στις Ετήσιες Εκθέσεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας από το 2011 και εντεύθεν». «Αυτό αποδεικνύει το άτοπο και ανυπόστατο οποιουδήποτε ισχυρισμού ότι η συγκεκριμένη αναφορά δήθεν περιλήφθηκε σκόπιμα για να πλήξει οποιοδήποτε πρόσωπο», ενώ «αποδεικνύει επίσης την ευθύνη του Υπουργείου Εξωτερικών που παρέλειπε διαχρονικά να λάβει τα δέοντα μέτρα περιφρονώντας τις συστάσεις της Υπηρεσίας μας» προστίθεται.
«Μετά τη δημοσιοποίηση της υπό αναφορά Ειδικής Έκθεσης, και ενώ από την πιο πάνω αναφορά συνάγεται μονοσήμαντα ότι ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας, που στους λογαριασμούς του Υπουργείου Εξωτερικών είναι καταχωρημένος ως χρεώστης για τις €48.087, είναι ο κ. Γιώργος Βασιλείου, υπήρξαν δημοσιεύματα που αδίκως στοχοποίησαν τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια» αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Η Ελεγκτική Υπηρεσία διευκρινίζει ότι το ποσό των €48.087 αφορά σε διαμονή (όχι όλων για ίδιο αριθμό ημερών) του πρώην Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Γιώργου Βασιλείου, της συζύγου του, των δύο θυγατέρων του μαζί με τους συζύγους τους και δύο άλλων ατόμων, στα ξενοδοχεία Langham Hilton Hotel, Bloomsbury Park Hotel και Le Meridien Grosvenor House στο Λονδίνο, για κάποιες μέρες για τους μήνες Μάιο και Ιούνιο του 2000.
Το πιο πάνω ποσό περιλαμβάνει, εκτός από τα έξοδα διαμονής, και διάφορα άλλα έξοδα στα εν λόγω ξενοδοχεία (π.χ. mini bar, εστίαση, τηλεφωνήματα, καθαριστήριο, φιλοδωρήματα), συμπληρώνεται.
Η Ελεγκτική Υπηρεσία λέει ότι αναμένει από το Υπουργείο Εξωτερικών «να απαιτήσει την άμεση εξόφληση των όποιων οφειλομένων ποσών» ενώ παραπέμπει στο Υπουργείο Εξωτερικών οποιοδήποτε πρόσωπο επιθυμεί να λάβει περαιτέρω διευκρινίσεις για το ποσό αυτό.