Προβλήματα και προειδοποιήσεις λόγω κακοκαιρίας στο Ηνωμένο Βασίλειο

Περίπου 25.000 νοικοκυριά στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και πολλά προβλήματα παρατηρούνται στο οδικό δίκτυο σε σημεία της χώρας λόγω χιονοθύελλας που εκδηλώθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Ο κεντρικός αυτοκινητόδρομος M1 που ενώνει το Λονδίνο με τη βόρεια Αγγλία έχει κλείσει στο ρεύμα προς την πρωτεύουσα στο ύψος του Λέστερ λόγω ατυχήματος με φορτηγό που η τροχαία αποδίδει στην κακοκαιρία.
Αποτέλεσμα του ατυχήματος ήταν να σχηματιστούν ουρές χιλιομέτρων καθώς πολύς κόσμος επέστρεφε σπίτι του από τις διακοπές των Χριστουγέννων.
Ένα άλλο φορτηγό “δίπλωσε” στον αυτοκινητόδρομο M5 που διασχίζει τη δυτική Αγγλία, ενώ πολλά είναι τα υπόλοιπα μικροατυχήματα που έχουν αναφερθεί.
Έως και επτά εκατοστά χιονιού έχουν πέσει στη νότια Ουαλία και στην περιοχή των Cotswolds στη νότια Αγγλία. Στα νοτιοδυτικά καταγράφονται και ισχυροί άνεμοι ταχύτητας 80 χιλιομέτρων την ώρα.
Σε ισχύ βρίσκονται 14 προειδοποιήσεις και 96 συναγερμοί για πλημμύρες, κυρίως στην κεντρική και νοτιοδυτική Αγγλία.
Οι κάτοικοι και οι οδηγοί στη Βόρεια Ιρλανδία, στη βορειοανατολική Αγγλία, όπως επίσης στα Highlands της Σκωτίας προειδοποιούνται να προσέχουν λόγω του πάγου στο οδόστρωμα.
Εν τω μεταξύ, έρευνα πανεπιστημιακών από τη Βρετανία και τη Ρωσία που βασίζεται σε μαθηματικό μοντέλο της μαγνητικής δραστηριότητας του Ήλιου καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι θερμοκρασίες στη Βρετανία θα αρχίσουν να καταγράφουν πτώση από το 2021, με αποτέλεσμα να είναι πιθανός ένας «μίνι παγετώνας» στη χώρα έως το 2030.
Αναφέρεται μάλιστα χαρακτηριστικά ότι ο Τάμεσης θα μπορούσε να παγώσει και να γίνει ένα τεράστιο παγοδρόμιο για τους Λονδρέζους.