Η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία μέσα από ένα βιβλίο

 

 
Το βιβλίο του με τίτλο «Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία: Νόημα και Αδιέξοδο», παρουσίασε σε εκδήλωση στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας ο Ιστορικός Χρήστος Αλεξάνδρου.
Ο συγγραφέας, Επιστημονικός Συνεργάτης του Κέντρου Διεθνών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, επισήμανε πως τα κείμενα που περιέχονται στο βιβλίο του γράφτηκαν και δημοσιεύθηκαν σε δύο χρονικές περιόδους. Η πρώτη εκτείνεται από την εμφάνιση του πρώτου σχεδίου Ανάν στα τέλη του 2002 και φτάνει μέχρι κάποιο διάστημα μετά την απόρριψη του τον Απρίλιο του 2004. Τα υπόλοιπα γράφτηκαν περίπου τα τελευταία δύο χρόνια. «Όλα, ορισμένα κατά έμμεσο τρόπο, έχουν ως κοινό χαρακτηριστικό, τον προβληματισμό για την επισήμως επιδιωκόμενη λύση του Κυπριακού προβλήματος: τη λύση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας (ΔΔΟ), που το περιεχόμενο της μετά από υποχωρήσεις τις τελευταίες δεκαετίες, κωδικοποιήθηκε για πρώτη φορά στο σχέδιο Ανάν», υπέδειξε ο συγγραφέας. Ο κ. Αλεξάνδρου εξέφρασε την άποψη πως πρόκειται για μια πρωτοφανή, σε σύλληψη λύση, ενώ οι συνέπειες από τυχόν εφαρμογή της άρχισαν να κατανοούνται ευρύτερα μόνο μετά την εμφάνιση του εν λόγω σχεδίου.
«Αυτός ακριβώς είναι και ο σκοπός της συγκεκριμένης έκδοσης», τόνισε, προσθέτοντας ότι, μέσα από τα κείμενα που παρατίθενται, και που έχουν διαρκούσα επικαιρότητα και έναν δοκιμιακό χαρακτήρα, επιχειρείται να καταδειχθούν οι παθογένειες και τα αδιέξοδα αυτής της λύσης. «Επιδίωξη αυτής της έκδοσης είναι η ενημέρωση και κυρίως η κριτική θεώρηση , τόσο του πρόσφατου παρελθόντος όσο και του μέλλοντος του ελληνισμού της Κύπρου» πρόσθεσε και αναρωτήθηκε γιατί οι ε/κ πρέπει να δεχθούν υποχωρήσεις, προκειμένου να ικανοποιηθούν οι τ/κ και η Τουρκία.
Το συγγραφέα και το βιβλίο του προλόγισε ο δημοσιογράφος Σάββας Ιακωβίδης, παρουσιάζοντας τα πιο σημαντικά ερωτήματα στα οποία επιχειρείται να απαντηθούν μέσα από τη συγκεκριμένη έκδοση. Διερωτήθηκε παράλληλα, αν πρόκειται για την αρχή της Τουρκοποίησης της Κύπρου, 40 χρόνια μετά τη συνάντηση και τις συμφωνίες Μακαρίου-Ντενκτάς.
Το βιβλίο παρουσίασαν ο Δημοσιογράφος Διονύσης Διονυσίου και ο Δικηγόρος και Πρώην Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Γιώργος Κολοκασίδης. Ο κ. Διονυσίου τόνισε πως αγωνία του συγγραφέα είναι η προστασία της Κυπριακής Δημοκρατίας και πως, παρόλο που θεωρεί το βιβλίο καλογραμμένο, διαφωνεί με αρκετές από τις προσεγγίσεις του συγγραφέα. Κατέληξε λέγοντας πως μονάχα η Τουρκία μπορεί να ανατρέψει το status quo, ενώ οι Ομοσπονδίες κτίζονται με την πάροδο του χρόνου.
Ο κ. Κολοκασίδης μίλησε για ένα στιβαρό βιβλίο και αναφέρθηκε στις καταστροφικές θέσεις της Τουρκίας.  Τόνισε πως οι τ/κ προσπαθούν να μη θίγεται η εισβολή και η κατοχή, υπέδειξε πως η Τουρκία δεν μπορεί να επιβάλει το Δίκαιο του ισχυρότερου και κατέληξε υπενθυμίζοντας πως ο Κυπριακός λαός στη συντριπτική πλειοψηφία του απέρριψε το 2004 την ΔΔΟ, όπως αυτή πηγάζει από το σχέδιο Ανάν.
Ακολούθησαν τοποθετήσεις από αυτούς που παραβρέθηκαν. Ο Καθηγητής Ανδρέας Θεοφάνους, Πρόεδρος του Κέντρου Διεθνών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, έδωσε το έναυσμα αναφερόμενος στο status quo,στο μέλλον της διαδικασίας εξεύρεσης λύσης και την ανάγκη για μια πραγματιστική εξωτερική πολιτική.