Εγκρίθηκε ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2018


Με τις ψήφους του ΔΗΣΥ, του ΔΗΚΟ και της Αλληλεγγύης, η Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων ενέκρινε τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2018.
Υπέρ τάχθηκαν 30 βουλευτές και κατά 26.
Την ικανοποίησή του εξέφρασε ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, με δηλώσεις του μετά τη ψηφοφορία, παρατηρώντας  πως οι παρεμβάσεις της Βουλής ήταν ίσως οι λιγότερες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια.
Από τις 65 προτεινόμενες τροπολογίες, η Ολομέλεια της Βουλής ενέκρινε 35 τροπολογίες, που αφορούν αποκοπές κονδυλίων, σταύρωμα κονδυλίων (ενημέρωση και γραπτή συγκατάθεση της Επιτροπής Οικονομικών για αποδέσμευσή τους) και ένθεση σημείωσης που προνοεί την ενημέρωση της Βουλής για τις γενόμενες δαπάνες ανά εξάμηνο.
Μεταξύ άλλων, η Βουλή, με 38 ψήφους υπέρ και τους βουλευτές του ΔΗΣΥ να ψηφίζουν εναντίον, ενέκρινε την πλήρη αποκοπή των κονδυλίων για συμβουλευτικές υπηρεσίες που αφορούν στις αποκρατικοποιήσεις, καθώς και την αποκοπή του 7% των συνολικών κονδυλίων για συμβουλευτικές υπηρεσίες.
Ομόφωνα εγκρίθηκε η αποκοπή ποσοστού 7% των λειτουργικών δαπανών, το οποίο υπολογίζεται σε €5,6 εκατομμύρια.
Επίσης, η Βουλή, με 47 ψήφους υπέρ και 9 κατά, ενέκρινε τροπολογία με την οποία αποκόπτεται 10% των κονδυλίων που αφορούν την εκπαίδευση προσωπικού, συνέδρια, σεμινάρια και άλλα γεγονότα.
Επίσης, με 38 ψήφους, στις οποίες περιλαμβάνονται αυτές των βουλευτών ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ, απορρίφθηκε η τροπολογία του ΔΗΚΟ, της ΕΔΕΚ, της Συμμαχίας Πολιτών, της Αλληλεγγύης, των Οικολόγων και του ανεξάρτητου βουλευτή Παύλου Μυλωνά για αποκοπή των κονδυλίων που περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό και αφορούν τη δημιουργία Υφυπουργείων Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και του Υφυπουργείου Τουρισμού.
Με 53 ψήφους υπέρ, η Ολομέλεια απέρριψε επίσης τροπολογία του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών και του ανεξάρτητου βουλευτή Παύλου Μυλωνά για σταύρωμα κονδυλίου ύψους €1,5 εκατομμυρίου που αφορά την ανέγερση πρόσθετου ορόφου στο υφιστάμενο κτίριο της Βουλής, μια τροπολογία που προκάλεσε την αντίδραση του Προέδρου του σώματος Δημήτρη Συλλούρη.
«Αλίμονο αν αμφισβητείτε τον Πρόεδρο σας», είπε ο κ. Συλλούρης, προσθέτοντας πως η δέσμευση του κονδυλίου θα καθυστερήσει το όλο έργο δυόμισι με τρεις μήνες και ότι ήδη άρχισαν οι καθυστερήσεις που αφορούν στο νέο κτίριο της Βουλής.
«Έχουμε εκπρόσωπο Τύπου και δεν ξέρουμε πού να τον βάλουμε, έχουμε ανθρώπους που κάθονται σε φακέλους», σημείωσε.
Στο σταύρωμα κονδυλίων περιλαμβάνονται το κονδύλι για την οδό Τσερίου, η δαπάνη για θέματα εκπαίδευσης για θέματα υδρογονανθράκων, το κονδύλι €3,5 εκατ. για αγορά οχημάτων για αξιωματούχους του κράτους και οχημάτων για κάλυψη των αναγκών της δημόσιας υπηρεσίας και το κονδύλι ύψους €38 εκατ. που αφορά την κρατική συνεισφορά προς τον Οργανισμό Γεωργικής Ασφάλισης.
Επίσης η Βουλή ομόφωνα ενέκρινε τροπολογία με την οποία η Επιτροπή Οικονομικών θα ενημερώνεται γραπτώς ανά εξάμηνο για τις γενόμες δαπάνες που αφορούν την εφαρμογή του ΓΕΣΥ.
Ο προϋπολογισμός προνοεί έσοδα €7,7 δις και συνολικές δαπάνες €7,53 δις. Το δημοσιονομικό πλεόνασμα ανέρχεται στα €177 εκατομμύρια, ενώ το πρωτογενές πλεόνασμα (εξαιρουμένων των δαπανών εξυπηρέτησης του χρέους) εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα €733,6 εκατ.
Οι μεγαλύτερες πηγές εσόδων του προϋπολογισμού είναι οι έμμεσοι φόροι, που εκτιμάται ότι θα ανέλθουν στα €3,1 δις (40,1% των εσόδων) και οι άμεσοι φόροι, οι οποίοι αποτιμούνται στα €2,2 δις (29% των εσόδων).
Η μεγαλύτερη κατηγορία δαπανών αφορά τις δαπάνες προσωπικού με €2,62 δις, τις μεταβιβάσεις (περιλαμβανομένων των κοινωνικών παροχών) που προϋπολογίζονται σε €1,9 δις, τις λειτουργικές δαπάνες που προϋπολογίζονται σε €825 εκατ., και τις δαπάνες για την εξυπηρέτηση του χρέους που υπολογίζονται στα €496 εκατ.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΥΠΟΙΚ, ο ρυθμός ανάπτυξης θα κυμανθεί γύρω στο 3% του ΑΕΠ σε πραγματικούς όρους.
Το δημοσιονομικό ισοζύγιο για το 2018 προβλέπεται να βελτιωθεί περαιτέρω και να ανέλθει στο 1,3% του ΑΕΠ.
Για το 2018, το πρωτογενές ισοζύγιο (εξαιρουμένων των δαπανών εξυπηρέτησης του χρέους) προβλέπεται επίσης πλεονασματικό και να κυμανθεί στο 3,8% του ΑΕΠ.
Το δημόσιο χρέος αναμένεται να περιοριστεί στο 92,4% του ΑΕΠ το 2018 (€18,1 δις σε απόλυτους όρους), στη βάση προγραμματιζόμενης πρόωρης αποπληρωμής χρέους ποσού ύψους €0,3 δις, ενώ για τα έτη 2019 και 2020 γίνεται πρόβλεψη για περαιτέρω μείωσή του στο 86,5% του ΑΕΠ (€17,6 δις σε απόλυτους όρους).
Η ανεργία αναμένεται να συνεχίσει την περαιτέρω αποκλιμάκωση και προβλέπεται να υποχωρήσει στο 9,5% το 2018 και στο 8% και 6,5% το 2019 και 2020, αντίστοιχα.
Ικανοποίηση εκφράζει ο ΥΠΟΙΚ
Ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την έγκριση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2018.
Σε δήλωσή του μετά την ψηφοφορία στη Ολομέλεια της Βουλής, ο κ. Γεωργιάδης ευχαρίστησε τις πολιτικές δυνάμεις, που ενέκριναν τον προϋπολογισμό, ο οποίος είναι πλεονασματικός.
«Είναι ένας προϋπολογισμός που θα μας επιτρέψει να εδραιώσουμε ακόμη περισσότερο την αναπτυξιακή προοπτική, ένας προϋπολογισμός που διασφαλίζει στη σταθερότητα, ένας προϋπολογισμός, χωρίς μέτρα, επιβαρύνσεις και φορολογίες, όπως αυτά που είχαμε στο παρελθόν, αλλά αντιθέτως, με περιθώρια και προβλέψεις για νέα έργα και νέες πολιτικές που ο τόπος μας έχει ανάγκη», είπε.
Ευχαριστώντας εκ νέου τις πολιτικές δυνάμεις, που «με υπεύθυνο τρόπο έχουν διαχειριστεί και τις υπαρκτές διαφωνίες που έχουμε», ο ΥΠΟΙΚ πρόσθεσε πως «θεωρώ πως με αυτό τον τρόπο, στη βάση της συναίνεσης, της συνεννόησης και των υπεύθυνων αποφάσεων, είναι που πρέπει να συνεχίσουμε την προσπάθεια».
Ερωτηθείς αν οι δεσμεύσεις κονδυλίων της Βουλής δημιουργούν πρόβλημα στην εκτελεστική εξουσία, ο κ. Γεωργιάδης παρατήρησε πως οι παρεμβάσεις της Βουλής ήταν ίσως οι ολιγότερες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια.
«Συνεπώς δεν βλέπω να προκύπτει κανένα σοβαρό ζήτημα, σίγουρα όχι για τις δεσμεύσεις που απλώς διασφαλίζουν ή επιτρέπουν στη Βουλή να έχει μια επιπρόσθετη ευκαιρία ελέγχου, ή πληροφόρησης, αλλά συνολικά δεν θεωρώ ότι προκύπτει κάποιο πρόβλημα», είπε, λέγοντας πως η Βουλή έχει ένα αναγνωρισμένο, συνταγματικά κατοχυρωμένο ρόλο τον οποίο εμείς ως Κυβέρνηση σεβόμαστε».