Ποικίλες αντιδράσεις για γελοιογραφία «Αφρίκα» (pic)


Η γελοιογραφία που δημοσίευσε η τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Αφρίκα» στις εσωτερικές της σελίδες στην έκδοση της την Παρασκευή, στην οποία απεικονίζεται ο Πρόεδρος της Τουρκίας προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις στα κατεχόμενα.
Το Κόμμα Εθνικής Ενότητας(ΚΕΕ), σε ανακοίνωση του, επικρίνει την εφημερίδα για την γελοιογραφία σημειώνοντας ότι η εφημερίδα αναδημοσίευσε γελοιογραφία από ελληνική εφημερίδα.
Στην γελοιογραφία απεικονίζεται ελληνιστικό άγαλμα, με φόντο ελληνική σημαία να ουρεί στο κεφάλι του Ερντογάν και φέρει τον τίτλο «με τα μάτια ενός Έλληνα».
Το ΚΕΕ, καταδικάζει την αναδημοσίευση της γελοιογραφίας και σημειώνει ότι είναι λάθος η αναμετάδοση της η οποία έχει σκοπό να ταπεινώσει τον Τούρκο Πρόεδρο.
Η γελοιογραφία έχει ξεπεράσει τα όρια της κριτικής και είναι προσβλητική αναφέρει η ανακοίνωση και προστίθεται ότι το ΚΕΕ με τον πιο έντονο τρόπο καταδικάζει την δημοσίευση από την εφημερίδα και αναφέρει ότι οι απόψεις της εφημερίδας δεν αντιπροσωπεύουν τις απόψεις των Τουρκοκυπρίων.
Σε ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την έντονη αντίθεση του εξέφρασε και ο ηγέτης του τ/κ Δημοκρατικού Κόμματος Σερντάρ Ντενκτάς, σύμφωνα με τα τ/κ ΜΜΕ.
Ο κ. Ντενκτάς ανάφερε ότι, «σοβαρές αντιδράσεις στην κοινωνία μας προκάλεσε η αναδημοσίευση από ελληνική εφημερίδα στην εφημερίδα Αφρίκα γελοιογραφίας προσβλητικής για τον Τούρκο Πρόεδρο».
Η ελευθερία του Τύπου δεν δίνει το δικαίωμα να προσβάλουμε τους άλλους ανέφερε ο κ. Ντενκτάς προσθέτοντας ότι άτομα που κρύβονται πίσω από τον όρο «γελοιογραφία» για να δημοσιεύουν τέτοιου είδους δημοσιεύματα είναι απερίσκεπτα και δεν δεσμεύονται από την ελευθερία της σκέψης.
Και το Εθνικιστικό Δημοκρατικό Κόμμα εκφράζοντας την καταδίκη του για την γελοιογραφία πραγματοποίησε εκδήλωση διαμαρτυρίας κατά την οποία έγινε πορεία μέχρι τα γραφεία της εφημερίδας όπου τοποθέτησαν μαύρο στεφάνι στην είσοδο της και σε δηλώσεις του ο ηγέτης του κόμματος Μπυράϊ Μπουστουβουτζού είπε ότι «μπορεί να μην σας αρέσει η πολιτική του Ερντογάν, μπορεί να την επικρίνετε αλλά η καρικατούρα αυτή δεν είναι ελευθερία του λόγου αλλά μεγάλη προσβολή».
Εξάλλου σε σημερινό της πρωτοσέλιδο δημοσίευμα η εφημερίδα «Αφρίκα» αναφέρει ότι μέχρι στιγμής τη στήριξη τους στην εφημερίδα εξέφρασαν το Κόμμα Ενωμένης Κύπρου και η συντεχνίας δημοσιογράφων, BASIN -SEN.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο συνπρόεδρος του κόμματος Ιζέτ Ιζτσάν καταδίκασε την «κριτική λιντσαρίσματος» εναντίον της εφημερίδας και επανέλαβε την στήριξη του κόμματος του στην ελευθερία του Τύπου, στον Σενέρ Λεβέντ και στην «Αφρίκα».
Στην ανακοίνωση της η συντεχνία των δημοσιογράφων αναφέρει ότι δεν φταίει η «Αφρίκα» για την αναδημοσίευση της άσχημης καρικατούρας και για το γεγονός ότι μας ενημέρωσε για αυτήν, αλλά η ελληνική εφημερίδα που την δημοσίευσε εξ αρχής.
«Το λιντσάρισμα δεν αποτελεί μέρος της κουλτούρας» των Τουρκοκυπρίων, αναφέρει η συντεχνία και εκφράζει τη στήριξη της στην εφημερίδα για τις «φασιστικές αντιδράσεις» εναντίον της.
Σε μήνυση της Αφρίκα προχώρησε η τουρκική ‘πρεσβεία’
Σε μήνυση εναντίον της Αφρίκα για προσβολή του Προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας ανακοίνωσε ότι προχώρησε η τουρκική `πρεσβεία” στα κατεχόμενα, η οποία σε ανακοίνωσή της αναφέρεται στην “άσχημη” φωτογραφία που δημοσίευσε η εφημερίδα με στόχο – όπως γράφει – να χαλάσει τις φιλικές και γαλήνιες σχέσεις μεταξύ των δύο “χωρών”.
Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, στην ανακοίνωση της τουρκικής “πρεσβείας” αναφέρεται ότι η εν λόγω φωτογραφία που είναι προϊόν μοντάζ αποτελεί μια ανοικτή και δημόσια επίθεση εναντίον του Ταγίπ Ερντογάν και δεν μπορεί αυτό να γίνει αποδεκτό. Η ενέργεια αυτή, προστίθεται, έχει προκαλέσει θυμό, λύπη και αγανάκτηση τόσο στον τ/κ “λαό” όσο και στον τουρκικό.
Οι δημοσιεύσεις με στόχο να μειώσουν και να προσβάλλουν τους αρχηγούς κρατών είναι ενάντια στις ηθικές αξίες των ΜΜΕ του δυτικού κόσμου, όπου ανήκουμε, και σε πολλές σύγχρονες χώρες κάτι τέτοιο αποτελεί καταπάτηση των σχετικών νομοθεσιών, αναφέρει η ανακοίνωση της τουρκικής “πρεσβείας” που καταδικάζει προσωπικά τον διευθυντή και αρθρογράφο της Αφρίκα, Σενέρ Λεβέντ “που δεν βλέπει την βλαβερότητα των δημοσιεύσεων που περιέχουν εξύβριση, ρατσισμό, είναι ενάντια στις πραγματικότητες, εκτός της σύγχρονης εποχής και υποδαυλίζει τις διαχωριστικές προκαταλήψεις εντός της ΤΔΒΚ”.
Στο μεταξύ, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης (Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό και Κοινοτικής Δημοκρατίας) να τηρούν μέχρι στιγμής σιγή ιχθύος, η καρικατούρα/γελοιογραφία της Αφρίκα συνεχίζει να προκαλεί διαφορετικές αντιδράσεις.
Μετά τις χθεσινές δηλώσεις του Τούρκου Αναπληρωτή Πρωθυπουργού, αρμόδιου για θέματα Κύπρου, Ρετζέπ Ακντάγ, σήμερα η συντεχνία των τ/κ δασκάλων, KTÖS σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι με αφορμή αυτή την καρικατούρα η Αφρίκα δέχεται μια νέα επίθεση με τον Σενέρ Ελτζίλ, που υπογράφει την ανακοίνωση, να μιλά για την Τουρκία, η οποία κρύβεται πίσω από το ότι είναι εγγυήτρια χώρα της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά προσπαθεί να καταστήσει δική της αποικία το βόρειο μέρος του νησιού και περνά σε αυτή τη νέα επίθεση για να σιωπήσει «την φωνή της τ/κ κοινότητας, την εφημερίδα Αφρίκα».
Οι δηλώσεις του «υπουργού αποικιών», όπως αποκαλεί τον Ρετζέπ Ακντάγ ο Σενέρ Ελτζίλ, είναι μια απόδειξη ότι τέτοια επίθεση και τέτοιες απειλές δεν μπορούν να είναι μόνο για μια καρικατούρα/γελοιογραφία, προσθέτοντας ότι επίθεση είναι δεχθεί και η συντεχνία των δασκάλων για μια έκδοσή της (εννοεί το περσινό ημερολόγιο για το 2017) αλλά και η εφημερίδα Κίπρις για ένα σκίτσο (που φαινόταν οι Τούρκοι έποικοι να αποβιβάζονται σε θάλασσα της Κερύνειας κρατώντας σπαθιά και ρόπαλα). «Αυτό μας δείχνει ότι πρόκειται για προγραμματισμένες επιθέσεις και το κέντρο αυτών είναι η Άγκυρα».
Ο βασικός στόχος αυτών των επιθέσεων, προσθέτει, είναι να σιωπήσει και να τρομοκρατήσει την τ/κ κοινότητα και όλες τις διαφορετικές φωνές και ενέργεια στο «βορρά» των Τ/κ να τις κάνεις «δούλες του σουλτάνου» (στα τουρκικά “kapıkulu”).
Από τη μια γράφει ο Ελτζίλ, είναι τα τζαμιά και οι δεκάδες σουνίτες ισλαμιστές ιεραπόστολοι που προσπαθούν να κάνουν στον κόσμο πλύση εγκεφάλου και από την άλλη οι πολιτικοί σχηματισμοί που με εντολή του ΑΚΡ καλλιεργούν την εχθρότητα προς τους Κύπριους και προσπαθούν να ασκήσουν πιέσεις στην τ/κ κοινότητα.
Θέλουμε να σας θυμίσουμε ότι εδώ βρίσκεστε ως εγγυήτρια της Κυπριακής Δημοκρατίας και όχι για να επιτίθεστε, να απειλείτε και να δίνετε εντολή στους εδώ δικού σας να εκτελούν επιθέσεις εναντίον των Τ/κ, αναφέρει ο γγ της συντεχνίας των δασκάλων που γράφει επίσης ότι «πρέπει να σέβεστε τους Κύπριους, αλλιώς δεν έχει θέση σε αυτή τη χώρα».
Ο Σενέρ Ελτζίλ διερωτάται κιόλας αν δεν είναι ατιμία και χυδαιότητα να κατηγορεί ο Ακντάγ την Αφρίκα για την καρικατούρα ενώ – μεταξύ άλλων – η κυβέρνηση του ΑΚΡ συνεργάστηκε με το Ρεζά Σαράφ που κατηγορείται (στις ΗΠΑ) για ρουσφέτι και λαθρεμπόριο (με το Ιράν), απέλυσε εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους στο δημόσιο γιατί βγήκαν φωτογραφία με τον Φετουλάχ Γκιουλέν, ονόμασε το Ισλαμικό κράτος, που πραγματοποίησε επίθεση σκοτώνοντας εκατοντάδες σε προεκλογική συγκέντρωση στην Τουρκία, «μια ομάδα εξαγριωμένων μουσουλμάνων», βγάζει έξω από τη χώρα σε κουτιά παπουτσιών εκατομμύρια μίζες, επιτίθεται στα αγάλματα αλλά και τη φιλοσοφία του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ.
Όπως αναφέρεται πάντως στα τ/κ ΜΜΕ, το κόμμα Εθνικιστικής Δημοκρατίας, που πραγματοποίησε το περασμένο Σάββατο εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία της Αφρίκα, ενάντια στην καρικατούρα την οποία θεωρεί όχι έκφραση της ελευθερίας του Τύπου αλλά προσβολή, προέβη σε καταγγελία στην «αστυνομία».
Την ενέργεια της Αφρίκα να δημοσιεύσει την εν λόγω καρικατούρα καταδίκασαν με ανακοινώσεις τους η συντεχνία των θρησκευτικών λειτουργών στα κατεχόμενα που εξέφρασε θυμό και λύπη γι’ αυτή την ντροπιαστική πράξη, όπως αναφέρεται, αλλά και οι σύλλογοι των Τούρκων από το Χατάι και την Μαύρη Θάλασσα που μένουν στα κατεχόμενα. Οι τελευταίοι μάλιστα κάλεσαν και αυτοί τον «εισαγγελέα» να παρέμβει κάνοντας λόγο για προβοκατόρικη ενέργεια εν μέσω προεκλογικής περιόδου.
Ο αρθρογράφος της Κίπρις ποστασί, Λεβέντ Οζαντάμ διερωτάται σήμερα γιατί θα έπρεπε ένας τόσο μεγάλος Υπουργός (σσ σε αξίωμα) να χρησιμοποιήσει τόσο έντονες εκφράσεις, προσθέτοντας ότι η εν λόγω καρικατούρα δεν δημιουργήθηκε από κανέναν δημοσιογράφο της Αφρίκα. Εάν η εφημερίδα, πρόσθεσε, διαπράξει έγκλημα, τότε να κριθεί στα δικαστήρια, αλλά αναρωτήθηκε γιατί οι τουρκικές αρχές δεν έκαναν κανένα σχόλιο για τον Έλληνα γελοιογράφο και για όσους το δημοσίευσαν στην Ελλάδα.