Τεράστια προβλήματα στη Βρετανία από κύμα κακοκαιρίας


Τεράστια προβλήματα στις μεταφορές προκαλεί στη Βρετανία το κύμα κακοκαιρίας, με ιδιαίτερο χαρακτηριστικό τις βαριές χιονοπτώσεις και τις χαμηλές θερμοκρασίες.
Σε ισχύ βρίσκονται κίτρινες προειδοποιήσεις για προσοχή από τη μετεωρολογική υπηρεσία σε πολλές περιοχές της χώρας, καθώς πέρα από το χιόνι προβλέπονται και ισχυροί άνεμοι ταχύτητας άνω των 120 χιλιομέτρων την ώρα, κυρίως στη νότια Αγγλία.
Το χιόνι έχει φτάσει έως και τα 30 εκατοστά κοντά στο Μπρέκον της Ουαλίας, όπου ο υδράργυρος υποχώρησε στους -10 βαθμούς Κελσίου τη νύχτα. Σε απομονωμένες περιοχές της Σκωτίας καταγράφηκαν και θερμοκρασίες στο -14.
Τουλάχιστον 20.000 οικίες έχουν μείνει χωρίς ρεύμα στις κομητείες Oxfordshire, Berkshire και Wiltshire, καθώς το βάρος του χιονιού έχει σπάσει κλαδιά δέντρων που έπεσαν σε ηλεκτροφόρα καλώδια.
Μεγάλες είναι οι καθυστερήσεις στα σιδηροδρομικά δρομολόγια, με προσοχή και προβλήματα κινούνται οι οδηγοί σε πολλά σημεία του οδικού δικτύου και ένα επιβατηγό πλοίο με 300 επιβαίνοντες προσάραξε σε αβαθή στο Καλαί στη Θάλασσα της Μάγχης, καθώς παρασύρθηκε από τους ανέμους.
Σημαντικά είναι τα προβλήματα και στα αεροδρόμια της χώρας. Πολλές πτήσεις προς το αεροδρόμιο Λούτον που εξυπηρετεί και το Λονδίνο έχουν υποχρεωθεί να προσγειωθούν στο Γκάτγουϊκ λόγω παγετού, ενώ και το Στάνστεντ έκλεισε προσωρινά ώστε να καθαριστεί ο διάδρομος προσγείωσης.
Πολύωρες ήταν οι καθυστερήσεις αρκετών πτήσεων στα αεροδρόμια του Μάντσεστερ, του Μπέρμιγχαμ, του Μπέλφαστ και του Ντέρι. Σε πολλά αεροδρόμια σημειώθηκαν ακυρώσεις πτήσεων.
Η μετεωρολογική υπηρεσία προειδοποιεί ότι για το επόμενο 24ωρο, έως το απόγευμα της Τρίτης ο βασικός κίνδυνος θα είναι ο παγετός στους δρόμους.