Κατάθεση πλάνου για τα ΜΕΔ ζήτησε ο Στ. Μαλάς


Ο υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Σταύρος Μαλάς κάλεσε σήμερα την Κυβέρνηση να καταθέσει σχέδιο για την αντιμετώπιση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, προειδοποιώντας ότι το 2018 θα βρεθούμε ενώπιον μιας νέας τραπεζικής πρόκλησης που θα πρέπει να τύχει διαχείρισης.
Σε σημερινή διάσκεψη Τύπου στο επιτελείο του, ο κ. Μαλάς σχολίασε τις χθεσινές δηλώσεις του Προέδρου του Eurogroup για κούρεμα των καταθέσεων το 2013, λέγοντας πως «κάπου δεν μας τα λέει καλά και σωστά ο κ. Ντάισελμπλουμ για το κούρεμα του 2013. Ο ίδιος διαψεύδεται από επίσημη ανακοίνωση της Κομισιόν, ημερομηνίας 20 Μαρτίου 2013 στην οποία διατυπώνεται η διαφωνία της με το κούρεμα των καταθέσεων κάτω των 100,000 ευρώ. Στην οποία επίσης αναφέρεται ότι η Κυβέρνηση Αναστασιάδη δεν είχε αποδεχθεί εισήγηση για ένα ‘εναλλακτικό σενάριο’».
Πρόσθεσε ότι η ίδια η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είχε ζητήσει να διορθωθεί η πρόταση Αναστασιάδη για κούρεμα των εγγυημένων καταθέσεων, καθώς και ότι «ο τέως πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου ανέφερε στο παρελθόν ότι είχε λάβει τηλεφωνική παράκληση εκ μέρους της κας Μέρκελ για αναβολή της απόφασης της Βουλής για το κούρεμα».
Το ερώτημα, είπε ο κ. Μαλάς, είναι ποιόν τελικά εξυπηρετεί η δήλωση του κ. Ντάισελμπλουμ και γιατί; «Η δική μας εκτίμηση 4,5 χρόνια μετά το κούρεμα καταθέσεων είναι ότι επειδή βλέπουν τα αποτελέσματα εκείνης της απόφασης, βλέπουν ότι το πρόβλημα έχει επιταθεί, και προφανώς προσπαθούν επικοινωνιακά να προλάβουν τις αρνητικές εξελίξεις, οι οποίες θα επισυμβούν και αφορούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, συνεπεία των δικών τους αποφάσεων» είπε.
Ο υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας κάλεσε την Κυβέρνηση να καταθέσει το δικό της σχέδιο και πλάνο όσον αφορά τα ΜΕΔ και πώς σχεδιάζει να αντιμετωπίσει μια νέα τραπεζική πρόκληση την οποία, όπως είπε, θα έχουμε να διαχειριστούμε το 2018. «Οφείλει και πρέπει να το πράξει ο κ. Αναστασιάδης ο οποίος είναι υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας» ανέφερε. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ουσιαστικά εδώ και χρόνια δεν έχουν μειωθεί και όταν θα υπάρξει ένα νέο τεστ αντοχής των τραπεζών αυτές θα χρειαστούν κεφάλαια, είπε.