Η Βραζιλία επαναφέρει τις “θεραπείες” εναντίον της ομοφυλοφιλίας


Η απόφαση προκάλεσε σάλο στη Βραζιλία. Η ομοσπονδιακή δικαιοσύνη επέτρεψε στους ψυχολόγους να προτείνουν «θεραπείες σεξουαλικής επανακατεύθυνσης» στους ομοφυλοφίλους.

Αυτές οι «θεραπείες μεταστροφής», όπως ονομάζονται, είχαν απαγορευθεί στη Βραζιλία από το Εθνικό Συμβούλιο Ψυχολόγων, το 1999. Ωστόσο, ο ομοσπονδιακός δικαστής Waldemar de Carvalho τις επέτρεψε εκ νέου, προκειμένου «να θεραπευθούν οι ομοφυλόφιλοι», με το επιχείρημα ότι κανείς δεν μπορεί να εμποδίσει τους ψυχολόγους να προτείνουν θεραπείες σε όσους ασθενείς τους το ζητούν. Ο δικαστής ενήργησε μετά από αίτημα πολλών επαγγελματιών ψυχολόγων.

«Αυτή η απόφαση είναι ένα πισωγύρισμα σε προοδευτικές αποφάσεις που ελήφθησαν για την κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ, τις τελευταίες δεκαετίες», δήλωσε ο David Miranda, δημοτικός σύμβουλος του Ρίο ντε Τζανέιρο και ένας από τους ελάχιστους πολιτικούς που δηλώνει ανοιχτά ομοφυλόφιλος, στον Guardian.
Το Εθνικό Συμβούλιο Ψυχολόγων ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει ακύρωση της απόφασης γιατί είναι ασύμβατη με τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ανέφερε, μάλιστα, ότι αυτές οι πρακτικές είναι αντίθετες και με το συμβούλιο ψυχολογίας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (OMS) το οποίο αφαίρεσε την ομοφυλοφιλία από την λίστα των ασθενειών το 1990.

Η απόφαση του δικαστή προκάλεσε αγανάκτηση στους υπερασπιστές των δικαιωμάτων, οι οποίοι κάλεσαν σε διαδήλωση την Κυριακή, 22 Σεπτεμβρίου, σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Βραζιλίας.
«Αρρωστοι είναι όσοι πιστεύουν σε τέτοιες βλακείες», έγραψε στο Instagram η διάσημη βραζιλιάνα τραγουδίστρια Ivete Sangolo, κάτω από μια φωτογραφία όπου δύο άνδρες κυματίζουν την πολύχρωμη σημαία της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ.

Τα social media, παγκοσμίως, πήραν φωτιά, μετά την απόφαση, με το hashtag #curagay, προκειμένου να καταγγείλουν την απόφαση του δικαστή Carvalho.
«Δεν υπάρχει θεραπεία για κάτι που δεν είναι ασθένεια», έγραψε ένας χρήστης στο Twitter.
«Λοβοτομή, overdose ορμονών, είναι μια ιστορία φρίκης από το παρελθόν, αυτό είναι οι θεραπείες μεταστροφής», υπενθύμισε ένας άλλος.

Ας σημειωθεί ότι η Βραζιλία διοργανώνει κάθε χρόνο το μεγαλύτερο gay pride στον κόσμο, με πάνω από 5 εκατομμύρια συμμετέχοντες.

ΠΗΓΗ: iefimerida.gr