Στις 25 Σεπτεμβρίου η σκυτάλη των Κοινοπολιτειακών Αγώνων στην Κύπρο 

Στο ευρωπαϊκό της σκέλος εισήλθε το ταξίδι της σκυτάλης των Κοινοπολιτειακών Αγώνων, με την Κύπρο να αποτελεί τον τελευταίο προορισμό της στην ήπειρο, από όπου αναμένεται να διέλθει μεταξύ 25 και 28 Σεπτεμβρίου. Το 2018 στο Γκολντ Κόουστ της Αυστραλίας, η Κύπρος θα συμμετάσχει με περίπου 40 αθλητές.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Κυπριακής Επιτροπής Κοινοπολιτειακών Αγώνων, η σκυταλοδρομία της Βασίλισσας (Queen’s Baton Relay) ξεκίνησε την παγκόσμια περιοδεία της στις 13 Μαρτίου 2017 από το παλάτι του Μπάκιγχαμ και θα ολοκληρωθεί στις 4 Απριλίου 2018, ημέρα της τελετή έναρξης των 21ων Κοινοπολιτειακών Αγώνων, στο στάδιο Carrara της πόλης του Γκολντ Κόουστ, στην πολιτεία του Κουϊνσλαντ της Αυστραλίας.

Στο εσωτερικό της σκυτάλης είναι καταχωρημένο το μήνυμα της Βασίλισσας Ελισάβετ προς τους πολίτες της Κοινοπολιτείας ως κάλεσμα, για να προσέλθουν φιλικά και να συμμετάσχουν στους αγώνες.

Στην επερχόμενη διοργάνωση των Κοινοπολιτειακών Αγώνων αναμένεται να συμμετάσχουν πέντε περίπου χιλιάδες αθλητές από 70 χώρες και περιοχές της Κοινοπολιτείας, ανάμεσα τους και η Κύπρος. Θα διεξαχθούν 18 αθλήματα και συνολικά 275 αγωνίσματα.

Στην προηγούμενη διοργάνωση το 2014 στη Γλασκώβη, η Κύπρος συμμετείχε με 51 αθλητές και αθλήτριες, κερδίζοντας δύο χρυσά, τέσσερα αργυρά και δύο χάλκινα.

Η σκυτάλη αναχώρησε από το Λονδίνο για την Αφρική, όπου επισκέφτηκε μέσα σε δύο μήνες συνολικά δεκαεννέα χώρες. Ξεκίνησε από τη Σιέρα Λεόνε στη δυτική Αφρική, έφτασε μέχρι τα νησιά Σεϋχέλλες και Μαυρίκιο στον Ινδικό Ωκεανό, πριν καταλήξει στο νησί της Αγίας Ελένης στον Ατλαντικό Ωκεανό στις 20 Μαΐου.

Από εκεί η σκυτάλη ταξίδεψε στην αμερικάνικη ήπειρο και στα μέσα Ιουλίου κάλυψε δεκατέσσερις νησιώτικες χώρες της Καραϊβικής, ξεκινώντας από το Τρινιντάντ και Τομπάγκο και καταλήγοντας στις 14 Ιουλίου στα Νησιά Κέιμαν.

Από εκεί έφτασε στις Μπαχάμες 18 Ιουλίου, συνδυάζοντας την επίσκεψή της με τους 6ους Κοινοπολιτειακούς Αγώνες Νέων, ενώ ακολούθως μετέβη στις Βερμούδες και στον Καναδά.

Στη χώρα της Βορείου Αμερικής έμεινε σχεδόν μία εβδομάδα και επισκέφτηκε τις μεγαλύτερες πόλεις, μεταξύ των οποίων και τη Βικτόρια στο δυτικό άκρο στις όχθες του Ειρηνικού, τη μια εκ των υποψήφιων διοργανωτριών πόλεων της διοργάνωσης του 2022.

Η περιοδεία στην ήπειρο ολοκληρώθηκε με τις επισκέψεις στην Μπελίζ της Κεντρικής Αμερικής, στη Γουιάνα στη Νότια Αμερική και στις Νήσους Φώκλαντ στο Νότιο Ατλαντικό.

Στις 16 Αυγούστου η σκυτάλη επέστρεψε στην Ευρώπη και στην Αγγλία. Θα ακολουθήσουν οι επισκέψεις σε Σκωτία, Βόρεια Ιρλανδία, Νήσο του Μαν, Ουαλία, Γκέρνσι, Τζέρσεϊ, Γιβραλτάρ και Μάλτα. Στις 25 Σεπτεμβρίου η Κύπρος θα αποτελέσει τον τελευταίο ευρωπαϊκό σταθμό της σκυταλοδρομίας.

Ακολούθως, η σκυτάλη θα μεταβεί για ένα μήνα στην Ασία (με πρώτο σταθμό το Πακιστάν και τελευταίο τη Σιγκαπούρη), πριν φτάσει στην Ωκεανία την 1η Νοεμβρίου. Αφού επισκεφτεί δεκατρείς χώρες και περιοχές στον Ειρηνικό Ωκεανό, παραμονή Χριστουγέννων θα μεταβεί από τη Νέα Ζηλανδία στην Αυστραλία για τον τελευταίο σταθμό της σκυταλοδρομίας. Στους τέσσερις περίπου μήνες που θα απομένουν μέχρι την τελετή έναρξης, η σκυτάλη θα επισκεφτεί όλη την επικράτεια της αχανούς χώρας, πριν εισέλθει στο στάδιο την ημέρα της τελετής έναρξης.

Η σκυταλοδρομία της Βασίλισσας θα καλύψει συνολική διαδρομή 230 χιλιάδων χιλιόμετρων και θα επισκεφτεί χώρες με συνολικό πληθυσμό 2,1 δισεκατομμύρια άτομα.