Ποια είναι η ιστορία του ναυαγίου στην Πέγεια;

Ένα από τα πιο σπουδαία αξιοθέατα της θαλάσσιας περιοχής της Κύπρου αποτελεί και το ναυάγιο του πλοίου EDRO III, στις θαλασσινές σπηλιές, στην Πέγεια της Πάφου.

Ας δούμε όμως την ιστορία του, σύμφωνα με την ιστοσελίδα www.ix-andromeda.com:

Αργά το βράδυ της 7ης Οκτωβρίου 2011 το πλοίο EDRO III που έφερε την σημαία της Σιέρα Λεόνε και ήταν ιδιοκτησία Αλβανού πλοιοκτήτη, έχοντας πλήρωμα 9 ναυτών, αναχωρούσε από το λιμάνι της Λεμεσού με προορισμό την Ρόδο, φορτωμένο γυψοσανίδες. Ο καιρός ήταν ιδανικός για ταξίδι και το πλοίο διέσχιζε γοργά την ήπια θάλασσα της Λεμεσού. Τίποτα στον ορίζοντα δεν προμήνυετο κακό που θα ακολουθούσε. 

Αφήνοντας το λιμάνι και κατευθυνόμενο δυτικά σε ανοικτή θάλασσα, το πλοίο συνάντησε σφοδρή θαλασσοταραχή. Για ώρες μέσα στο πυκνό σκοτάδι, βολόδερνε έρμαιο των κυμάτων, μέχρι που τα ξημερώματα της 8ης Οκτωβρίου σφηνώθηκε στα βράχια, μόλις μερικά μέτρα από την ακτή της Πέγειας και 1300 μέτρα από ένα άλλο εγκαταλελειμμένο κοντά στην ακτή πλοίο το Δημήτριος ΙΙ το οποίο παρόλο που δεν έχει κτυπήσει στα βράχια.έχει όμως εγκλωβιστεί ανάμεσα σε ξέρες και είναι αδύνατο οο βγει στην ανοικτή θάλασσα.

Η περιοχή που ναυάγησε το EDRO III και η οποία βρίσκεται μόλις 200 μέτρα από τις θαλασσινές σπηλιές είναι προστατευόμενη και ενταγμένη στο πρόγραμμα Natura 2000. Η γρήγορη δράση των υπηρεσιών προστασίας της θολάοο1ος ζωής. απέτρεψε την ρύπανση. απομακρύνοντας έγκαιρα την όποια ποσότητα καυσίμων υπήρχε στις αποθήκες του πλοίου αλλά και κάθε άλλο που θα μπορούσε είτε άμεσα είτε μετά από χρόνια να προκαλέσει έστω και κατά ελάχιστο μόλυνση των νερών.

Σήμερα το ναυάγιο του EDRO ΙΙΙ λόγο της μικρής απόστασης του από την ακτή. που δεν ξεπερνά τα 10 μέτρα.προκαλεί μεγάλο ενδιαφέρον τόσο σε ντόπιους εκδρομείς όσο και σε ξένους επισκέπτες του νησιού, οι οποίοι, καθημερινά κατακλύζουν κυριολεκτικά την περιοχή με σκοπό να φωτογραφηθούν έχοντας  για φόντο το ναυάγιο και τα καταγάλανα νερά της Μεσογείου.

Οι διαστάσεις του πλοίου είναι 94.75 μέτρα μήκος και 14.50 μέτρα πλάτος έχει δε κλίση 12 μοίρες.

ΠΗΓΗ: ix-andromeda.com