‘Φωνές από χώμα’, το νέο βιβλίο της Κωνσταντίνας Σωτηρίου

 

Το νέο βιβλίο της Κωνσταντίας Σωτηρίου “Φωνές από χώμα” κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη. Το βιβλίο κυκλοφορεί και σε ηλεκτρονική έκδοση e-book / epub.

Η νουβέλα “Φωνές από Χώμα” είναι στηριγμένη στη θεατρική παράσταση “Τζεμαλιγιέ” η οποία ανεβάστηκε με επιτυχία στην Κύπρο το 2016 σε σενάριο της συγγραφέως. Το πρώτο βιβλίο της Κωνσταντίας Σωτηρίου«Η Αϊσέ πάει διακοπές» (επίσης των εκδόσεων Πατάκη-2015) σημείωσε ιδιαίτερη επιτυχία και βραβεύτηκε µε το Athens Prize for Literature. Και τα δύο βιβλία πραγματεύονται τα αδιέξοδα της σύγχρονης κυπριακής ιστορίας.

 

Φωνές από χώμα

Δεκατρείς γυναίκες, µε κοινό παρονοµαστή τον σκοτεινό Δεκέµβρη του 1963 που οδήγησε στις διακοινοτικές ταραχές και στη χάραξη της Πράσινης Γραµµής που χώρισε τη Λευκωσία στα δύο, µιλούν για εκείνες τις στιγµές που συγκλόνισαν τον κόσµο τους. Της µίας ο άντρας δεν µπορεί να ανασάνει πνιγµένος στις αµαρτίες του, της άλλης γυρίζει µέσα στον τάφο χωρίς να µπορεί να ησυχάσει, η τρίτη κλαίει για τις άγριες αγκινάρες που της στέρησε ο πόλεµος, η τέταρτη µιλά για τη νύχτα που στάθηκε αφορµή να ξεκινήσει η αιµατοχυσία. Γυναίκες που µιλούν για τα έργα των αντρών. Καλούνται να µαζέψουν τα συντρίµµια, να πλύνουν τα ρούχα των νεκρών, να καθαρίσουν πίσω από τα χαλάσµατα και να συνεχίσουν τη ζωή τους. Και στο επίκεντρο, η άµεση πρωταγωνίστρια της καταστροφής, η Τουρκοκύπρια πόρνη Τζεµαλιγιέ, που µαζί µε τον Τουρκοκύπριο εραστή της Ζεκή υπήρξαν οι πρώτοι νεκροί, ενώ ο θάνατός τους ήταν η αφορµή να ξεκινήσει το κακό.
«Όµως εγιώ εν µιλώ. Έµαθα την τέγνη να µεν αθθυµούµαι. Τζιαι να µε αξιώσει ο Θεός ώσπου να πεθάνω να µάθω τζιαι την τέγνη του να ξηχάνεις. Αλλά τζιείνον λαλούν εν το πιο δύσκολο, εν πιο µεγάλη τέγνη να ξεχάνεις. Εγιώ µόνο να µεν θυµούµαι έµαθα».

ISBN: 978-960-16-7241-0, σχήμα: 14×21, σελίδες: 96, τιμή: 7,00 ευρώ.

 

Η Κωνστανίνα Σωτηρίου

Η Κωνσταντία Σωτηρίου γεννήθηκε το 1975 στη Λευκωσία. Είναι απόφοιτος του Τµήµατος Τουρκικών και Μεσανατολικών Σπουδών του Πανεπιστηµίου Κύπρου και κάτοχος µεταπτυχιακού στην Ιστορία της Μέσης Ανατολής από το Πανεπιστήµιο του Μάντσεστερ. Εργάζεται ως λειτουργός τύπου στο Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών της Κυπριακής Δηµοκρατίας. Το µυθιστόρηµά της Η Αϊσέ πάει διακοπές (Εκδόσεις Πατάκη, 2015) βραβεύτηκε µε το Athens Prize for Literature, ήταν στη βραχεία λίστα των κρατικών βραβείων Κύπρου και στη βραχεία λίστα στην κατηγορία των πρωτοεµφανιζόµενων συγγραφέων των βραβείων του περιοδικού Ο Αναγνώστης και του περιοδικού Κλεψύδρα. Τα θεατρικά της έργα Τζεµαλιγιέ και Σπασµένα παρουσιάστηκαν από ανεξάρτητες θεατρικές σκηνές στην Κύπρο. Διηγήµατά της δηµοσιεύτηκαν σε λογοτεχνικά περιοδικά στην Κύπρο (Νέα Εποχή, Άνευ) και στην Ελλάδα (Πλανόδιον, Εντευκτήριο, Fractal, Ο Αναγνώστης, Bookpress).