Την 1/7/2019 «ανοίγει» η αγορά ηλεκτρισμού

Με βάση δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα, που έχει ήδη δημοσιεύσει η ΡΑΕΚ, η αγορά ηλεκτρισμού της Κύπρου φιλελευθεροποιείται την 1η Ιουλίου 2019, όπως ανάφερε ο Πρόεδρος της Αρχής Ανδρέας Πουλλικκάς, την Τετάρτη, ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής.

Ο κ. Πουλλικάς, ο οποίος παρουσίασε τη λειτουργία της Αρχής στην Επιτροπή, είπε ότι το νομικό πλαίσιο της ΡΑΕΚ είναι πλήρως εναρμονισμένο με το κοινοτικό κεκτημένο, αναφέρθηκε σε προβλήματα έλλειψης προσωπικού, τα οποία προχωρεί να επιλύσει η ΡΑΕΚ, στις καθυστερήσεις που υπήρξαν στο παρελθόν στην αδειοδότηση επιχειρήσεων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) και στις ενέργειες της αρχής επ` αυτού, στην ανάγκη να βρεθεί μια νέα φόρμουλα υποβολής προϋπολογισμών της Αρχής αλλά και στο γεγονός ότι μέχρι την πλήρη φιλελευθεροποίηση της αγοράς ηλεκτρισμού θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ο πλήρης λογιστικός και λειτουργικός διαχωρισμός της ΑΗΚ.

Σε σχέση με το «άνοιγμα» της αγοράς, είπε ότι «η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας ανοίγει με βάση δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα που έχει δημοσιευθεί την 1η Ιουλίου 2019». Αναφορικά με το διαχωρισμό της ΑΗΚ είπε ότι η Αρχή έχει ήδη προχωρήσει με ένα έλεγχο του λειτουργικού διαχωρισμού και ότι θα γίνει έλεγχος στο τέλος του 2017 και στο τέλος του 2018.

Ο Πρόεδρος της ΡΑΕΚ εξέφρασε τη θέση πωςσε ό,τι αφορά τον προϋπολογισμό θα ήταν καλύτερα να βρεθεί μια πιο κατάλληλη φόρμουλα για τον τρόπο κατάθεσης τους στο Υπουργικό και στη Βουλή όχι μόνο για τη ΡΑΕΚ αλλά για όλες τις ανεξάρτητες αρχές. Διαβεβαίωσε ότι η ΡΑΕΚ επιθυμεί τον έλεγχο αλλά «θέλουμε ίσως να υπάρχει καλύτερη φόρμουλα πώς κατατίθεται και ελέγχεται ο προϋπολογισμός».

Αναφορικά με καθυστερήσεις που παρατηρήθηκαν στην αδειοδότηση επιχειρήσεων ΑΠΕ και συγκεκριμένης δικαστικής απόφασης από πλευράς Διοικητικού Δικαστηρίου, που ήγειρε η Βουλευτής ΑΚΕΛ – Αριστερά – Νέες Δυνάμεις Ειρήνη Χαραλαμπίδου ο κ. Πουλλικκάς ανέφερε ότι με την έκδοση της απόφασης η ΡΑΕΚ έλαβε νομική γνωμάτευση ότι θα πρέπει να ερωτηθούν οι αιτητές αν ενδιαφέρονται ακόμη, ανέφερε. Αρκετοί, πρόσθεσε, απάντησαν θετικά, σημειώνοντας ότι έχει δοθεί χρόνος σε ορισμένους, οι οποίοι δεν έχουν πλέον δεσμευμένα τεμάχια για να βρουν άλλα τεμάχια και να τους αδειοδοτήσουμε.

«Προχωρήσαμε να αναβαθμίσουμε τους κανονισμούς αδειοδότησης και προσπαθούμε να εξυπηρετήσουμε όσο πιο καλά μπορούμε», είπε.

Όσον αφορά το προσωπικό, ο Πρόεδρος της ΡΑΕΚ ενημέρωσε τους Βουλευτές ότι το 2015 αριθμούσε 12 άτομα και σήμερα υπάρχουν 15 άτομα. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να προσληφθούν ακόμη δύο άτομα. Ως το τέλος του χρόνου αναμένεται το προσωπικό να αριθμεί 19 άτομα, ενώ τελικός στόχος είναι να φτάσει γύρω στα 30 άτομα. Για τη θέση του Διευθυντή, είπε ότι έχει εγκριθεί η θέση στον προϋπολογισμό του 2017 και έχει ζητηθεί η αποπαγοποίησή της.

Σε δηλώσεις του μετά την συνεδρία ο Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών Ζαχαρίας Ζαχαρίου ανέφερε ότι «το νομικό πλαίσιο που διέπει την Αρχή είναι το ίδιο με αυτό που διέπει όλες τις χώρες της ΕΕ, έχουμε πλήρως εναρμονιστεί, η δε λειτουργία της Αρχής θεωρούμε – με ότι έχουμε δει και ελέγξει σήμερα – ότι είναι σε ικανοποιητικό επίπεδο παρόλο που υπάρχει σοβαρό έλλειμμα προσωπικού αυτή τη στιγμή». Έχουν, πρόσθεσε, «ήδη αποδεσμευθεί θέσεις και εντός του 2017 και του 2018 θα αυξηθεί κατά πολύ το προσωπικό ώστε η δουλειά να βγαίνει πολύ πιο γρήγορα και να είναι και πολύ πιο έγκαιρη».

Αναφερόμενος στις καθυστερήσεις που παρατηρήθηκαν τα τελευταία χρόνια για την αδειοδότηση επιχειρήσεων ΑΠΕ, ο κ. Ζαχαρίου, είπε ότι «έχει εντοπιστεί από την ΡΑΕΚ αυτό το πρόβλημα και έχουν βρεθεί τρόποι και κανονισμοί στον τρόπο λειτουργίας της ώστε να επιταχυνθούν οι ρυθμοί, να είναι πιο έγκαιροι στον χρόνο απάντησης και να μην δημιουργούνται προβλήματα, τα οποία είχαν ως αποτέλεσμα μέχρι την έγκριση να έχουν λήξει οι πολεοδομικές άδειες για συγκεκριμένα έργα»

Με βάση και τη σημερινή συζήτηση, πρόσθεσε, στην αλυσίδα των διαδικασιών μέχρι την αδειδότηση, στην οποία εμπλέκονται Υπουργεία, Πολεοδομία, ΡΑΕΚ και άλλες αρχές, «θα βρεθεί ένας τρόπος συντονισμού των υπηρεσιών ώστε να μην έχουμε τα προβλήματα που είχαμε τα προηγούμενα τέσσερα – πέντε χρόνια». Για όσους εκ των επενδυτών κινδυνεύουν να λήξουν οι πολεοδομικές τους άδειες, με ενέργειες της ΡΑΕΚ θα γίνουν οι ανάλογες διευθετήσεις για παράταση τους μέχρι να δοθούν και οι άδειες της ΡΑΕΚ.

Αναφέρθηκε στη βούληση για συνεργασία μεταξύ ΡΑΕΚ και Βουλής και εξέφρασε την καλή διάθεση της Επιτροπής, αν θεωρούν ότι χρειάζεται τροποποίηση «από τη δική μας πλευρά είμαστε εδώ γιατί θέλουμε να λειτουργεί σωστά η αγορά, όταν λειτουργεί σωστά η αγορά είναι προς πίστη και όφελος των καταναλωτών, αλλά και των επιχειρηματιών».

Σε δικές της δηλώσεις η Βουλευτής ΑΚΕΛ – Αριστερά – Νέες Δυνάμεις Ειρήνη Χαραλαμπίδου αναφέρθηκε στο θέμα που ήγειρε εντός της Επιτροπής σε σχέση με καταγγελίες από εταιρείες «λόγω καθυστερήσεων 350 έργων αξίας εκατομμυρίων, οι οποίες από το 2012 έχουν αιτηθεί άδειες για δημιουργία εργοστασίων παραγωγής ενέργειας με βιομάζα και ενώ είχαν εξασφαλίσει όλες τις άδειες από τα υπόλοιπα τμήματα της Κυβέρνησης, εντούτοις με την ΡΑΕΚ υπήρχε σοβαρό ζήτημα».

Είπε ακόμη ότι «μέσα από αυτές τις δραστηριότητες θα εργοδοτηθούν πάρα πολλοί άνεργοι», προσθέτοντας ότι «μία εταιρεία συγκεκριμένα αναφέρθηκε σε 130 προσλήψεις στις οποίες πρόκειται να προβεί και για τη δημιουργία έργου ύψους €6 εκατ.».

Η κ. Χαραλαμπίδου αναφέρθηκε σε δικαστική απόφαση από το Διοικητικό Δικαστήριο που δικαιώνει τους ενάγοντες και πρόσθεσε ότι μετά από δική της εισήγηση «υπήρξε δέσμευση από την ΡΑΕΚ ούτως ώστε οι άδειες όλων αυτών των επενδυτών που εξασφαλίστηκαν από τα αρμόδια τμήματα και οι οποίες λήγουν πολλές από αυτές το 2017 να γίνουν τέτοιες συντονιστικές ενέργειες από πλευράς ΡΑΕΚ, ούτως ώστε οι επενδυτές να μην εξαναγκαστούν να μπουν στην ίδια διαδικασία για εξασφάλιση νέων αδειών, πράγμα που θα σημαίνει σπατάλη χρόνου και χρήματος από τους επενδυτές γεγονός που στο τέλος πιθανόν να λειτουργήσει και αποθαρρυντικά».