Να απομακρυνθούν οι εγκαταστάσεις απ’ την παραλία

Κρατώντας πανώ με το σύνθημα «Τέλος στον εμπαιγμό των παρατάσεων, ζητάμε μετακίνηση των επικίνδυνων εγκαταστάσεων», οι Λαρνακείς πραγματοποίησαν το απόγευμα εκδήλωση διαμαρτυρίας με στόχο την αποξήλωση των επικίνδυνων εγκαταστάσεων υγραερίου και πετρελαιοδεξαμενών, σύμφωνα με τις οδηγίες SEVEZO.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, Γιώργος Περδίκης, ο Δήμαρχος Λάρνακας και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, βουλευτές Λάρνακας και Αμμοχώστου, όλων των κομμάτων πλην του ΔΗΣΥ και δεκάδες πολίτες.

Οι συμμετέχοντες συγκεντρώθηκαν στον κυκλικό κόμβο του λιμανιού και με τη συνοδεία αστυνομικής Δύναμης, πορεύθηκαν πεζοί προς το Ναυτικό Ομιλο στο δρόμο Λάρνακας – Δεκέλειας.

Σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας ανέφερε ότι «τόσο ο Δήμος όσο και άλλοι φορείς της πόλης στηρίζουμε αυτή τη διαμαρτυρία, για να δηλώσουμε τη μεγάλη μας στοχοπροσήλωση στην πλήρη αποχώρηση των δεξαμενών πετρελαίου και υγραερίου από τη Λάρνακα».

Πρόσθεσε ότι «είναι γεγονός πως έγινε ένα θετικό βήμα με την έναρξη της αποξήλωσης των δεξαμενών της ΚΕΤΑΠ, αλλά υπολείπονται πάρα πολλά να γίνουν ώστε να επιτευχθεί η μετακίνηση των δεξαμενών των εταιρειών πετρελαίου αλλά κυρίως των εταιρειών υγραερίου. Γι’αυτό θέλουμε να δείξουμε ότι η Λάρνακα δεν πρόκειται να ανεχτεί άλλες παρατάσεις, η πόλη θα πρέπει να δει συγκεκριμένα απτά βήματα και έργα που να ξεκαθαρίζουν το πότε θα έχουμε πλήρη αποξήλωση των δεξαμενών».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Βύρας είπε ότι την Τετάρτη 13 Απριλίου «θα έχουμε μια συνάντηση με τον Υπουργό Εσωτερικών, στην παρουσία άλλων αρμοδίων Υπουργών και άλλων εμπλεκόμενων φορέων και των εταιρειών. Σκοπός της συνάντησης είναι να δούμε τα χρονοδιαγράμματα, τον οδικό χάρτη και να δηλώσουμε ως πόλη αυτή τη μεγάλη μας επιθυμία και στοχοπροσήλωση στην απομάκρυνση των δεξαμενών πετρελαίου και υγραερίου».

Ανέφερε επίσης ότι «εκτός από τον οδικό χάρτη και την ημέρα κατά την οποία η Λάρνακα θα πετύχει αυτό το μεγάλο στόχο, θα ζητήσουμε και τα ανάλογα αντισταθμιστικά μέτρα γιατί ο μόνος που πληρώνει σήμερα είναι ο Λαρνακέας. Πληρώνει κυρίως σε θέματα ασφάλειας, δεν γίνεται σήμερα εν έτη 2017 να υπάρχουν κατοικίες σε ζώνες SEVEZO με ό,τι αυτό συνεπάγεται, ενώ η ανάπτυξη της Λάρνακας πληρώνει σε μεγάλο βαθμό λαμβάνοντας υπόψη ότι οι δεξαμενές καταλαμβάνουν ίσως το πιο παραγωγικό κομμάτι της πόλης και ένα μεγάλο μέρος του παραλιακού της μετώπου».

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Λάρνακας «πάση θυσία πρέπει ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του, είτε αυτός ονομάζεται Δήμος, Κράτος, Βουλή και εταιρείες, ώστε αυτό το πολύ πολύπλοκο θέμα να πάρει τέλος».

Εξάλλου η Γιώτα Δημητρίου Πρόεδρος του Περιβαλλοντικού Κινήματος Λάρνακας ανέφερε ότι «μετά τη λήξη του Διατάγματος για απομάκρυνση των εταιρειών πετρελαίου και υγραερίου και τα νέα χρονοδιαγράμματα που έχουν δοθεί, οι Λαρνακείς νοιώθουν εμπαιγμό. Θέλουμε να σταλεί το μήνυμα ότι δεν θα δεχθούμε ως Λάρνακα τα παιχνίδια και τον εμπαιγμό των παρατάσεων».

Πρόσθεσε πως «επιτέλους έφτασε ο καιρός οι επικίνδυνες εγκαταστάσεις πετρελαίου και υγραερίου να μετακινηθούν από τη Λάρνακα, αφού το συγκεκριμένο θέμα αφορά την ασφάλεια, το περιβάλλον και την οικονομική ανάπτυξη της πόλης μας».