Το ΙΜΜΕ παρουσιάζει τα “Ψυχικά Νέα”

ΨΥΧΙΚΑ ΝΕΑ, ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

 

Το Ινστιτούτο Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας (ΙΜΜΕ) οργανώνει εκδήλωση παρουσίασης των «Ψυχικών Νέων» – μιας ξεχωριστής πνευματιστικής και αποκρυφιστικής εφημερίδας.

Τα «Ψυχικά Νέα» κυκλοφόρησαν στην Κύπρο στην περίοδο 1952-1955, όταν υπήρχε σε έξαρση μια σημαντική κίνηση πνευματισμού με ιδιαίτερη Σχολή στο Στρόβολο με τίτλο «Λευκή Στοά» με δάσκαλο τον Στέλιο Αττεσλή και γραμματέα τον Ανδρέα Ρολάνδη. Εκδότης της εφημερίδας ήταν ο δημόσιος υπάλληλος και λογοτέχνης Ανδρέας Αβρααμίδης γνωστός με το ψευδώνυμο Ανδρέας Ρολάνδης και αρχισυντάκτης ο γιος του Νίκος Ρολάνδης, λογοτέχνης, και αργότερα επιχειρηματίας και Υπουργός .

Με την εφημερίδα συνεργάστηκαν αρκετοί από τους πνευματικούς ανθρώπους της Ελλάδας και της Κύπρου, όπως ο Πάνος Ιωαννίδης που δημοσίευσε σ’ αυτή την εφημερίδα τα πρώτα του διηγήματα, ο Παύλος Βαλδασερίδης που δημοσίευσε μεγάλο αριθμό ποιημάτων και ο Λεωνίδας Κ. Κύρρης που κρατούσε τη στήλη του χρονογραφήματος.

Όπως αναφέρεται σε ανακοινωση του ΙΜΜΕ “ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα πτυχή αυτής της εφημερίδας ήταν και οι συνεντεύξεις που συνεργάτης της εφημερίδας λάμβανε από τα Πνεύματα πεθαμένων γνωστών λογοτεχνών με τους οποίους επικοινωνούσε και οι οποίοι του υπαγόρευαν νέα ποιήματα τους, όπως ο Δημήτρης Λιπέρτης.

Αυτά και άλλα ενδιαφέροντα θα ακουστούν στην εκδήλωση στην οποί θα μιλήσουν ο Καθηγητής Ανδρέας Κλ. Σοφοκλέους, ιστορικός του Κυπριακού Τύπου, ο κ. Νίκος Ρολάνδης, αρχισυντάκτης της εφημερίδας, ο κ. Πάνος Ιωαννίδης, συνεργάτης της εφημερίδας και ο Δρ. Κλείτος Ιωαννίδης ο οποίος θα μιλήσει για τον πνευματισμό και αποκρυφισμό στην Κύπρο.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 15 Δεκεμβρίου 2016, στις 7 μ.μ. στο αμφιθέατρο Μ-203 (Jean Monnet) του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.

Όλοι οι ενδιαφερόμενοι είναι ευπρόσδεκτοι.”