«Ο στύλος του σπιθκιού εν η μάνα»!

ΤΑΚΗΣ ΜΙΧΑΗΛ, ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ
 
Του Νίκου Αντωνιάδη – Νέα Υόρκη *
Το να ανοίγεις το γραμματοκιβώτιο σου ενώ είσαι στην άλλη άκρη της γης και να βλέπεις ένα φάκελο που περιέχει ένα βιβλίο από το νησί μας, με μια ζεστή αφιέρωση, μόνο συγκίνηση και ελπίδα μπορούν να σου προσφέρουν για αυτή την πατρίδα που λέγεται Κύπρος. Με ένα δάκρυ παραπόνου «γιατί ρε Πατρίδα» αλλά και με αίσθημα περηφάνειας και χαράς για τον κάθε συμπατριώτη μας που αγωνίζεται για το κοινό καλό, ξεκίνησα το ταξίδι με το δωρεάν εισητήριο που μου έστειλε ο Τάκης Μιχαήλ, ο Κύπριος, ο άνθρωπος που κατάφερε να τιμήσει τη γυναίκα, τη μάνα, την αδελφή, «τον στύλο του σπιτιού» μέσα από αυτό το υπέροχo βιβλίο. Είχα δώσει την υπόσχεση πως θα προσπαθήσω να γίνω πιο πλούσιος μέσα από τον πλούτο του Τάκη, διαβάζοντας τον ύμνο του προς την γυναίκα, ένας ύμνος που είναι γραμμένος σαν παραμύθι, σαν μια μαυρόασπρη ταινία με χίλια συναισθήματα νοσταλγίας, ρίγους και περηφάνειας για το θαύμα του Θεού που μας φέρνει στη ζωή μέσα από τη ζωή της μάνας.
Η αλήθεια είναι πως δεν είχα την χαρά και την τιμή να συναντήσω ποτέ αυτό τον γεμάτο άνθρωπο. Όμως, «Χαίρω Πολύ» Τάκη που οι κοινοί γνωστοί και η τεχνολογία μπορούν να προσδώσουν ποιότητα στις ανθρώπινες σχέσεις και να κρατήσουν έξι γράμματα του αλφαβήτου ενωμένα: ΚΥΠΡΟΣ!
 
Ποιος είναι ο Τάκης Μιχαήλ
Ο Τάκης Μιχαήλ ασχολείται με την συγγραφή κειμένων σαν «ελεύθερος αρθρογράφος». Θέματα που τον αγγίζουν είναι κυρίως μαθητικά, κοινωνικά, όπως και αθλητικά. Μέσα από δικές του στήλες συνεργάστηκε με αρκετές εφημερίδες. Έγραψε τέσσερα βιβλία. Το 2011, «Τα παιδιά της Κυριακής», το 2013 «Όταν η μπάλα μιλούσε κυπριακά», το 2014 «Η Σταυριανή και το φεγγάρι», το 2016 «Χαίρω πολύ». Το βιβλίο του, «Όταν η μπάλα μιλούσε κυπριακά», καταπιάνεται με το άθλημα από κοινωνιολογικής σκοπιάς και με έγκριση του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού Κύπρου, τοποθετήθηκε στις σχολικές βιβλιοθήκες. Έδωσε σειρά διαλέξεων σε Σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης, με θέματα μέσα από το βιβλίο και με αναφορές, ενάντια στα ναρκωτικά, ενάντια στον χουλιγκανισμό και την επικράτηση του «ΣΥΝ» έναντι του «ΑΝΤΙ».
«Χαίρω Πολύ» Τάκη!
Γιατί «σ’ αυτόν τον μικρό τον χώρο, που τον ονομάσαμε «γη», και που όλοι χωράμε, μέσα από μια χειραψία, όπως την φέρνουν τα δυο περιστέρια της ειρήνης του εξωφύλλου, όπως προφέρεται με ένα απλό χαιρετισμό, όλα συγκλίνουν σε ένα απέραντο «Χαίρω Πολύ», όπως τον στέλνει η κάθε γυναίκα μέσα από τον ρόλο της σαν οικοκυρά, σαν κυρά του σπιτιού και της κοινωνίας, για να πάει το μήνυμα της επικοινωνίας, της ελπίδας, της αγάπης, της γαλήνης, της συμφιλίωσης, της προσφοράς». Λόγια του Τάκη, γραμμένα μέσα από την ψυχή γυναικών, τα οποία μετουσιώνονται σε ταξίδι πάνω στη βάρκα «του πληκτρολογίου που ταλαιπώρησε», όπως ο ίδιος αναφέρει παραστατικά.
Ένα βιβλίο που η γυναίκα, η μάνα, «έκανε το σύννεφο τραπέζι και τ’ αστέρια τραπεζομάντηλο, έκοψε ένα κόκκινο τριαντάφυλλο, γέμισε το ροδοπέταλο με αγάπη να της το δώσει για να πιει. Σε κείνο το ταξίδι. Στη χώρα των ονείρων»!
”Που η γυναίκα βρίσκεται με ένα πτυχίο στο χέρι που αναγράφει «Πρώτη Αστική Σχολή Λεμεσού» και με μια διατριβή στην Πανεπιστημιακή Σχολή”. Η ”Πανεπιστημιακή Σχολή” είναι η γειτονιά μου και όχι κάποιο πανεπιστήμιο. Αυτή είναι η ”σχολική μόρφωση” μου. Δημοτικό και γειτονιά! Και συνεχίζει να «ταλαιπωρεί» το πληκτρολόγιο «για να γράψω δυο γραμμές, με δυνατό μου πιστεύω ότι, «ο στύλος του σπιθκιού εν η μάνα» και σε προέκταση, «ο στύλος της κοινωνίας εν η γυναίκα», σκιαγραφώντας απόλυτα και με απέραντο σεβασμό τη γυναίκα μάνα, την γυναίκα αδελφή, σύντροφο, κόρη, φίλη, επιχειρηματία, εργάτρια, εκπαιδευτικό, κοινωνιολόγο, εικαστικό, αθλήτρια, ποδοσφαιρίστρια, μουσικό.
 
Όπως ο ίδιος δηλώνει, «σε αυτό το βιβλίο δεν ζήτησα επιμελητή, φτιάξιμο και ορθογράφο. Μέσα από τις ατέλειες, τα λάθη μου, παρουσιάζω τη γυναίκα, τη μάνα, γιατί δεν θέλει φτιασίδωμα η μάνα, δεν θέλει να την επιμεληθείς για να την αποδεχτείς, να την αγκαλιάσεις».
Κλείνοντας, και αρπάζοντας ακόμη ένα μικρό δείγμα από το νερό της θάλασσας του Τάκη, που ο καθένας αξίζει να «πιει», παρουσιάζω λίγες σταγόνες ακόμη, μέσα από την αναφορά του στην απόδημο, φίλη, Ρέα Βαρβέρη:
Δεν πήγε μόνη εκεί στην Αμερική η Ρέα. Πήρε μαζί της την νοικοτζιυροσύνη που τις έμαθε η μάνα της, πήρε μαζί της και την Κύπρο. Πήγε στην Αμερική με γεμάτες τις αποσκευές της η Ρέα. Πήρε θυμάρι του Τροόδους, πήρε καρύδια από την Πάφο και αμύγδαλα από το Λιμνάτι, πήρε πατάτες και σπόρους σιτάρι της Μεσαρκάς, έβαλε ένα κομμάτι λασμαρί, δυο φύλλα δάφνη και ένα μπουκάλι λάδι, μαυρόλαδο, «που το καλόν», τα τύλιξε στην μυρωδιά του πεύκου και τα έχωσε σε μια βαλίτσα. Ήθελε να φαίνεται η καταγωγή της να είναι ευδιάκριτη η αποσκευή της απ’ όπου κι’ αν περνούσε στο μακρινό ταξίδι. Με ένα αυτοκόλλητο του κύπριου Πυρόχρου Γύπα και ένα με το μοναδικό κυπριακό Αγρινό απ’ όπου κι’ αν περνούσε δήλωνε την καταγωγή της με περηφάνια. «Είμαι Κυπραία». Μα, την Ρέα δεν την ικανοποιούσε μια μόνο αποσκευή, αυτά που είχε κατά νου να φτιάξει εκεί που θα πήγαινε, ήθελε κι’ άλλα, ήθελε κι’ άλλη Κύπρο να πάρει μαζί της. Κάλεσε το χελιδόνι, το φόρτωσε με ένα κυκλάμινο από την Καντάρα, με ένα γλαδίολο από τον Ακάμα κι’ απάνω, απάνω στο ράμφος του έδεσε ένα κλαδάκι γιασεμί που έκοψε από την αυλή της. Να πάει γρήγορα, του έταξε, να πάει πρώτο να πάρει την άνοιξη στις καρδιές των συμπατριωτών της εκεί στην παγωμένη χώρα».
Ναι Τάκη, η Ρέα είναι άξια Κυπραία.
Το ίδιο κι εσύ, άξιος Κυπραίος.
Θα προσπαθήσω κι εγώ να γίνω. Εύχομαι ΟΛΟΙ!
«Χαίρω Πολύ»!
 
 
 
* Σύμβουλος Πολιτικού Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας. Μέλος του Αμερικανικού Συνδέσμου Πολιτικών Συμβούλων. Υποψήφιος Διδάκτορας Πολιτικού Μάρκετινγκ. Προτεινόμενος για τα βραβεία Μάρκετινγκ 2016 για την ανάπτυξη του Μοντέλου Μέτρησης της Πολιτικής Ανταγωνιστικότητας και Απόδοσης. Συγγραφέας των βιβλίων “Ο Επιτυχημένος Πολιτικός” (Ανταγωνιστικότητα και Απόδοση) – Νέα Υόρκη 2015 και “4 P’s 4 a P” – Political Marketing Mix (A Guide for Politicians and Voters) – Kindle Publishing – New York 2016.Linkedin