«Σιωπηλοί ήχοι»

 

ΚΑΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ, ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ,

 

Μέσα σε κλίμα έκδηλης συγκίνησης εγκαινιάστηκε την περασμένη Παρασκευή 30 του Σεπτέμβρη στο Πολυδύναμο Κέντρο του Δήμου Λευκωσίας η έκθεση φωτογραφίας της Κάτιας Χριστοδούλου, με τίτλο «Σιωπηλοί ΄Ηχοι». Η έκθεση οργανώθηκε με πρωτοβουλία του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και με τη συνεργασία του Γεροντολογικού Ερευνητικού Κέντρου και του ομίλου Ματέρια.

Μέσα από 20 πορτραίτα ανθρώπων που πάσχουν από τη νόσο του Αλτσχάϊμερ, η φωτογράφος στοχεύει να παρουσιάσει το ψυχο-κοινωνικό μέρος της νόσου και να ευαισθητοποιήσει το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο, αλλά και τις αρμόδιες υπηρεσίες του Κράτους.

ΚΑΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ, ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ, ΙΕΡΕΑΣ

Παρουσιάζοντας την έκθεση, ο Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας Κωνσταντίνος Φελάς επεσήμανε ότι «Στα 20 πορτραίτα η Κάτια Χριστοδούλου καταγράφει την αγάπη των ασθενών για τη ζωή και ταυτόχρονα τον φόβο για τον θάνατο». Οι φωτογραφίες της, συνέχισε, «είναι ένα χαμόγελο απέναντι στον θάνατο, είναι μια πρόκληση για να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, είναι ξύπνημα αισθήσεων, συναισθημάτων και συνειδήσεων, είναι η καταγραφή της χαράς, της λύπης, της ιστορίας, των αχαρτογράφητων νερών της νόσου του Αλτσχάϊμερ».

Στη δική της παρέμβαση η Κάτια Χριστοδούλου απευθύνθηκε ονομαστικά στους ασθενείς που απαθανάτισε με την κάμερά της, τονίζοντας ότι στόχος της είναι να τους δώσει φωνή προκειμένου τα άτομα αυτά να μπορέσουν να μεταδώσουν στο κοινό το αίσθημα της μοναξιάς που τα κατακλύζει. Αφού χαρακτήρισε την ασθένεια του Αλτσχάιμερ σύγχρονη μάστιγα από την οποία μόνο στην Ευρώπη υποφέρουν 10 εκατομμύρια άτομα, η φωτογράφος παραδέχθηκε πως το εγχείρημα της φωτογράφισης των «20» ήταν δύσκολο και ψυχοφθόρο. Όπως είπε χαρακτηριστικά η όλη διαδικασία της πήρε συνολικά 9 μήνες για να ολοκληρωθεί, όσο δηλαδή «χρειάζεται και ένα παιδί για να γεννηθεί».

ΚΑΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ, ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης έγινε εκτενής αναφορά στην ασθένεια του Αλτσχάιμερ, η οποία τείνει να πάρει διαστάσεις πανδημίας, καθώς πλήττει το 10% των ανθρώπων ηλικίας πάνω από 70 χρόνων στις αναπτυγμένες χώρες. Στην Κύπρο, το ποσοστό αυτό κυμαίνεται γύρω στο 6%. Με βάση τους υπολογισμούς το 2050 ο αριθμός των πασχόντων από Αλτσχάϊμερ σε όλο τον κόσμο θα ανέλθει στα 100 εκατομμύρια!

Στα εγκαίνια της έκθεσης παραβρέθηκαν, πολικοί, ευρωβουλευτές, ακαδημαϊκοί και πλήθος κόσμου. Τις λεζάντες στις 20 φωτογραφίες –πορτραίτα   έγραψε ο Μάριος Νεοπτολέμου.