Να αποζημιωθούν αυτοί που “κάηκαν” από το κούρεμα

ΑΝΤΡΕΑΣ ΧΑΤΖΗΠΑΠΠΑΣ

Του Αντρέα Χατζήπαπα*

Δεν ξέρω αν οι αποκαλύψεις Ορφανίδη στην επιτροπή θεσμών της Βουλής θα οδηγήσουν στην καταδίκη των ενόχων για τη λεηλασία της κυπριακής οικονομίας. Μακάρι κάποιοι να πληρώσουν για ένα άνευ προηγουμένου έγκλημα, μια απάτη, μια συνωμοσία, εις βάρος του κυπριακού λαού.

Όμως από ότι βλέπω, ο ένας θα κατηγορεί τον άλλο, ενώ όλοι φέρουν κάποιαν ευθύνη, ακόμη και τα ίδια τα μέλη της Βουλής, για τις αποφάσεις τους το 2013. Kαι ορισμένοι στην Κεντρική Τράπεζα Κύπρου που γνωρίζουν πολλά θα πρέπει να μιλήσουν, και για τον ELA, και την Pimco και την Black Rock και άλλα. Οι ανακριτικές αρχές και η Νομική Υπηρεσία του κράτους έχουν τον λόγο.

Στο μεταξύ είναι πράγματι περίεργο που ορισμένοι σύμβουλοι του κράτους βγαίνουν στα ραδιόφωνα και ελαφρά τη καρδία υποδεικνύουν ότι οι παθόντες απο την οικονομική τραγωδία του 2013 θα πρέπει ”να αναλάβουν τις ευθύνες των επιλογών τους”.

Δηλαδή όπως τονίζει ο ΣΥΚΑΛΑ να επιρρίψουμε ευθύνες στους ανυποψίαστους πολίτες που κατέθεσαν τις οικονομίες μιας ολόκληρης ζωής σε κυπριακές τράπεζες αντί να μεταφέρουν τα λεφτά τους στην Ελβετία και Αγγλία, όπως έπραξαν κάποιοι αετονύχηδες;

Στην επιστολή του προς τον πρόεδρο του Δημοσιονομικού Συμβουλίου κ. Δημ. Γεωργιάδη, ο ΣΥΚΑΛΑ υπογραμμίζει ότι το κράτος απέφυγε την χρεωκοπία χάρις σ’αυτούς τους καταθέτες και ζητά απο τον κ. Γεωργιάδη να απολογηθεί για τις ”ανάρμοστες δηλώσεις” του.

Όπως αναφέρεται σε σημείωμα στον “Φιλελεύθερο” (17 Αυγούστου 2016) οι φωνές που ακούονται απο κάποιους για αποφυγή καταβολής οποιασδήποτε αποζημίωσης σε κουρεμένους, κατόχους αξιογράφων και άλλους πληγέντες, από ένα άνευ προηγουμένου έγκλημα που συντελέστηκε σε βάρος του κυπριακού λαού, όχι μόνο άτοπες είναι αλλά και ύποπτες.

Το κράτος έχει ηθική υποχρέωση να αποζημιώσει αυτούς που κάηκαν. Ευτυχώς τα κόμματα έχουν αντιληφθεί την ανάγκην αυτή και έχουν ετοιμάσει προτάσεις για αντιμετώπιση του προβλήματος.

*Ο Αντρέας Χατζήπαπας είναι δημοσιογράφος