Παύλος Κοντίδης: Το χρυσό στη Βραζιλία είναι ξεκάθαρος στόχος μου

ΠΑΥΛΟΣ ΚΟΝΤΙΔΗΣ
Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ
Συνέντευξη στον Κωστή Διογένους
Ενώ η Κύπρος “βράζει” στον προεκλογικό των βουλευτικών, στον πυρετό των απεργιών και την ένταση των αποκαλυπτόμενων σκανδάλων, πολύ μακριά μας, ένα κομμάτι της καλής Κύπρου, ένα δικό μας παιδί, που μας έκανε πολλές φορές περήφανους και συνεχίζει να μας κάνει, παλεύει καθημερινά με τα κύματα στο Ρίο της Βραζιλίας. Ο πρωταθλητής μας με διεθνείς διακρίσεις και αργυρός Ολυμπιονίκης Παύλος Κοντίδης, με 24ωρη προσπάθεια οραματίζεται (και μαζί του όλη η Κύπρος) το χρυσό στην Ολυμπιάδα του Αυγούστου. Ο καθημερινός του αγώνας, η συνέπεια, η επιμονή, το σθένος, η προσήλωσή του στο καθήκον, η ηρωική του προσπάθεια, όπως την κατέγραψαν πρόσφατα και διεθνή ΜΜΕ αποτελεί μια από τις λίγες πηγές έμπνευσης στη σύγχρονη Κύπρο.
Κάνοντας ένα μικρό διάλειμμα από την εντατική του προετοιμασία, απάντησε στις ερωτήσεις μας, με την ηρεμία και την αυτογνωνσία που τον διακρίνει, μη αφήνοντας, όπως πάντα, περιθώρια για έπαρση και πολυλογία.
Διαβάστε τι μας απάντησε για τους στόχους του στους Ολυμπιακούς του Ρίο, την εντατική του προετοιμασία, τους κινδύνους που αντιμετωπίζει σ’ αυτή του την προσπάθεια και τα επόμενα του βήματα μέχρι την μεγάλη στιγμή των Ολυμπιακών: Τρεις μεγάλες παγκόσμιες διοργανώσεις που και μόνο στο άκουσμά τους νιώθει κανείς ρίγος…
 

“Όταν θα αποφασίσω να κρεμάσω τα πανιά και τα κατάρτια τότε σίγουρα θα επιστρέψω μόνιμα στην Κύπρο”

-Όλη η Κύπρος, ίσως και εσείς περισσότερο, θέλουμε να πετύχετε ξανά, όπως σας αξίζει. Νιώθετε ότι φέτος μπορείτε να πάρετε το χρυσό στη Βραζιλία; 
-Το χρυσό στη Βραζιλία είναι ξεκάθαρος στόχος μου όπως το διατύπωσα πριν 4 χρόνια. Όσοι είναι στον αθλητισμό γνωρίζουν τι σημαίνει ένα Ολυμπιακό μετάλλιο, πόσο μάλλον το χρυσό. Σίγουρα η πρόκληση είναι τεράστια αλλά αυτό μου δίνει μεγαλύτερο κίνητρο πάρα άγχος ή πίεση. Η φετινή προετοιμασία γίνετε αποκλειστικά για να είμαι 100% έτοιμος στην Ολυμπιάδα του Αυγούστου διεκδικώντας πάλι το βάθρο με στόχο το χρυσό.
 
-Σας ανησυχεί η έξαρση του ιου Ζίκα στη Βραζιλία;
– Αυτή την στιγμή βρίσκομαι στην Βραζιλία για προετοιμασία και κάνω ότι μπορώ για να είμαι υγιής. Στην περίπτωση του ιού Ζίκα χρησιμοποιώ συνεχώς αντικουνουπικά σπρέι και ότι άλλο απωθεί τα κουνούπια
 
-Υπάρχουν άλλοι κίνδυνοι κατά την προπόνηση;
-Οι κίνδυνοι στη θάλασσα του Ρίο είναι πολλοί, σε θέματα υγείας, μιας και τα νερά είναι πολύ βρόμικα αλλά παίρνοντας τις απαραίτητες προφυλάξεις, όπως σταγόνες για τα μάτια και τα αυτιά, μειώνεις τις πιθανότητες ίωσης. Όμως γενικά μιλώντας, ένα άθλημα, όπως η ιστιοπλοΐα έχει τους δικούς της κανόνες ασφαλείας τους οποίους πρέπει πάντα να σέβεσαι και να ακολουθείς όταν βρίσκεσαι μέσα στη θάλασσα. Παραδείγματος χάρη, είναι αναγκαίο να φοράμε συνεχώς σωσίβιο. Το γεγονός ότι πάντοτε μας ακολουθεί ο προπονητής μας με φουσκωτό σκάφος μειώνει ακόμη περισσότερο τον κίνδυνο και σε περίπτωση που γίνει οτιδήποτε έχουμε την βοήθεια του. Αυτό μπορεί να είναι και τεχνικό πρόβλημα, όπως να σπάσει το κατάρτι.
 

“Η προσωπική μου ζωή δεν άλλαξε καθόλου μετά το αργυρό μετάλλιο”

ΠΑΥΛΟΣ ΚΟΝΤΙΔΗΣ
-Πόσο δύσκολο είναι να βρίσκεται κάποιος στην κορυφή;
-Ισχύει η κλασική φράση “είναι δύσκολο να βγεις στην κορυφή και ακόμη πιο δύσκολο να παραμείνεις εκεί”’. Στον αθλητισμό η μεγαλύτερη πρόκληση είναι να είσαι συνεχώς σε σταθερά υψηλά επίπεδα χωρίς να τραυματίζεσαι ή να έχεις πτώση στην απόδοση σου και το ποιο σημαντικό από όλα, να έχεις την κατάλληλη κορύφωση στους σημαντικούς αγώνες. Για να τα καταφέρεις προσέχεις μέχρι και την πιο μικρή λεπτομέρεια στην καθημερινότητα σου.
 
-Πόσο άλλαξε η ζωή σας μετά το αργυρό μετάλλιο;
-Η προσωπική μου ζωή δεν άλλαξε καθόλου. Ούτε οι φίλοι μου, ούτε οι καθημερινές μου συνήθειες και η προπόνησή μου. Αυτό που άλλαξε είναι πως πλέον ο κόσμος με αναγνωρίζει και σέβεται αυτό που κάνω.
 
-Τι είναι αυτό που σας δίνει περισσότερη δύναμη στην προπόνηση αλλά και σε ένα αγώνα;
στόχοι μου, η έντονη επιθυμία για το συναίσθημα της επιτυχίας και η εικόνα της κορυφής του βάθρου είναι τόσο δυνατά μέσα μου που μου δίνουν συνεχώς δύναμη να συνεχίσω, όποιες και να είναι οι δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίσω.

“Αν σκεφτούμε ότι ένας κανονικός άνθρωπος δουλεύει 8 ώρες την μέρα, ένας πρωταθλητής προπονείται 24ώρες την μέρα…”

ΠΑΥΛΟΣ ΚΟΝΤΙΔΗΣ
– Πόσο διαφορετική είναι η ζωή ενός επαγγελματία αθλητή από την ζωή ενός συνηθισμένου ανθρώπου;
– Όλα όσα κάνει ένας επαγγελματίας αθλητής μέσα στο 24ώρο του μπορούν να έχουν αντίκτυπο στην απόδοση του. Αν σκεφτούμε ότι ένας κανονικός άνθρωπος δουλεύει 8 ώρες την μέρα, ένας πρωταθλητής προπονείται 24ώρες την μέρα. Δεν είναι μόνο οι καθαρές ώρες προπόνησης. Πρέπει να προσέχει τον τρόπο ζωής του, το σώμα του, την διατροφή του και την ψυχολογία του. Δεν μπορεί να κάνει κάτι το οποίο μπορεί να του στοιχίσει κάποιο τραυματισμό.
-Πώς περνά μια μέρα σας;
-Προπόνηση, προπόνηση, προπόνηση, και στον λίγο ελεύθερο μου χρόνο είτε ξεκουράζομαι και ετοιμάζομαι για την επόμενη προπόνηση της ημέρας, είτε περνώ χρόνο με την κοπέλα μου, τους φίλους μου και την οικογένεια μου (αν βρίσκομαι στην Κύπρο)
 
-Ποια είναι τα επόμενα βήματα μέχρι τους Ολυμπιακούς;
– Μέχρι τους Ολυμπιακούς θα λάβω μέρος σε 3 μεγάλους αγώνες, το Παγκόσμιο πρωτάθλημα τον Μάιο στο Μεξικό και σε 2 Παγκόσμια κύπελλα, ένα στην Γαλλία και ένα στην Αγγλία τέλη Απριλίου και αρχές Ιουνίου αντίστοιχα. Από πλευράς προετοιμασίας τώρα βρίσκομαι στο Ρίο, όπου θα ξαναέρθω εδώ τον Ιούλιο.

“Καλώ δημόσια ιδιωτικές εταιρίες να χορηγήσουν αθλητές με μια διαφοροποιημένη φορολογική νομοθεσία εταιρίες που επενδύουν σε μη κερδοσκοπικούς σκοπούς”

ΠΑΥΛΟΣ ΚΟΝΤΙΔΗΣ
-Πώς βλέπετε τον αθλητισμό στην Κύπρο και τις ευκαιρίες που υπάρχουν ή δεν υπάρχουν για τους νέους αθλητές;  

-Στην Κύπρο έχει πάρα πολλά ταλέντα όπου με σωστή διαχείριση μπορούν να αναπτυχθούν σε παγκόσμιας εμβέλειας αθλητές. Με τους δύσκολους οικονομικούς καιρούς που περνάμε τα κίνητρα είναι μειωμένα σε σχέση με το παρελθόν αλλά η ταπεινή μου άποψη είναι πώς πρέπει να επενδύσουμε περισσότερο στον αθλητισμό για μια βιώσιμη ανάπτυξη στην κοινωνία μας. Καλώ δημόσια ιδιωτικές εταιρίες να χορηγήσουν αθλητές και με μια διαφοροποιημένη φορολογική νομοθεσία εταιρίες που επενδύουν σε μη κερδοσκοπικούς σκοπούς, όπως οι χορηγίες στον αθλητισμό, να έχουν κάποιου βαθμού φοροαπαλλαγής, όπως άλλωστε γίνεται στο εξωτερικό.
-Θεωρείτε σωστή την αντιμετώπιση που τυγχάνουν αθλητές του δικού σας βεληνεκούς από την κυπριακή πολιτεία;
-Πλέον η πολιτεία μέσω του ΚΟΑ και των ομοσπονδιών μπορεί να ανταποκριθεί στα ψηλά επίπεδα αθλητισμού και μέσω από συγκεκριμένα προγράμματα υπάρχει συνεχείς στήριξη όχι μόνο οικονομική αλλά και οργανωτική και τους ευχαριστώ θερμά για αυτό.
 

“Στην Κύπρο είμαι περίπου 100 μέρες τον χρόνο μιας και τις υπόλοιπες μέρες είμαι σε αγώνες ή προετοιμασία”

ΠΑΥΛΟΣ ΚΟΝΤΙΔΗΣ
-Λείπετε συχνά από την Κύπρο;
-Στην Κύπρο είμαι περίπου 100 μέρες τον χρόνο μιας και τις υπόλοιπες μέρες είμαι σε αγώνες ή προετοιμασία.

-Σκοπεύετε να επιστρέψετε για μόνιμη διαμονή;

-Όταν θα αποφασίσω να κρεμάσω τα πανιά και τα κατάρτια τότε σίγουρα θα επιστρέψω.
 
-Τι σας λείπει περισσότερο από την Κύπρο;
– Η κοπέλα μου, οι φίλοι μου, η οικογένεια μου, το φαγητό, η μικρές αποστάσεις και ο καιρός.
 
-Πώς βρίσκετε τον τόπο μας κάθε φορά που επιστρέφετε; Υπάρχει κάτι που να σας ενοχλεί εδώ;
-Αγαπώ πολύ την Κύπρο και την Λεμεσό που μεγάλωσα. Κάθε φορά που επιστρέφω γεμίζω με ικανοποίηση. Αυτό ίσως που με ενοχλεί είναι ότι σαν λαός μας αρέσει να μιλάμε πολύ χωρίς να πράττουμε.
 
-Αληθεύει ότι σας έχει γίνει πρόταση για να κατέλθετε στις βουλευτικές εκλογές;
– Όχι

-Θα σας ενδιέφερε να ασχοληθείτε με την πολιτική;

-Στο παρόν στάδιο της ζωής μου δεν είναι κάτι που με ενδιαφέρει.

CNN – Pavlos Kontides: Olympian who sailed into history books

https://www.youtube.com/watch?v=iGDB_h4IT3c