Παρουσίαση του βιβλίου «Καρναβάλι μια μαγική ιστορία»

Ριάλτο
Ένα ογκώδες και τιτάνιο έργο που άνετα μπορεί να κατατεθεί για διεκδίκηση διδακτορικού πτυχίου, αποτελεί το βιβλίο του Στέλιου Γεωργιάδη “Καρναβάλι μια μαγική ιστορία”, ανέφερε χθες βράδυ ο Δήμαρχος Λεμεσού Ανδρέας Χρίστου, στην τελετή παρουσίασης του που πραγματοποιήθηκε στο θέατρο Ριάλτο, στο πλαίσιο των Καρναβαλίστικων εκδηλώσεων του Δήμου.
Στο κατάμεστο  από κοινό αλλά και καρναβαλιστές θέατρο, ο Ανδρέας Χρίστου είπε στην ομιλία του ότι η Λεμεσός υποδέχεται όλους σε μια πανηγυρική παρουσίαση “του εξαιρετικού βιβλίου του συμπολίτη μας καρναβαλιστή Στέλιου Γεωργιάδη το οποίο, δεν είναι ένα απλό ανάγνωσμα ή μια καταγραφή γεγονότων, αλλά πρόκειται για μια μονογραφία, μια επιστημονική επεξεργασία και ενδελεχή παρουσίαση του θέματος από όλες τις πλευρές”.
Αποτελεί, συνέχισε, ένα ογκώδες και τιτάνιο έργο το οποίο άνετα μπορεί να κατατεθεί για διεκδίκηση διδακτορικού πτυχίου και ο συγγραφέας του “έχει δώσει σε αυτή την μεγάλη προσπάθεια τον καλύτερο εαυτό του, έχει καταθέσει την ψυχή του κυριολεκτικά, για να ερευνήσει τα πάντα, την κάθε ιδιαιτερότητα και λεπτομέρεια, να ακούσει όλους όσοι είχαν και έχουν να κάνουν με το Καρναβάλι, να μπει σε ιδιωτικά αρχεία και προσωπικά άλμπουμ, να διεξέλθει όγκο ανέκδοτου υλικού, να δει τι γράφτηκε όλα αυτά τα χρόνια στον ντόπιο και διεθνή Tύπο για το καρναβάλι μας, να διασταυρώσει στοιχεία, ονόματα ημερομηνίες”.
Επιπρόσθετα, συμπλήρωσε ο Δήμαρχος Λεμεσού, το τεράστιο υλικό που συγκέντρωσε ο συγγραφέας στη διάρκεια είκοσι  σχεδόν χρόνων έρευνα έπρεπε να αξιολογηθεί, να γίνει προσεκτική επιλογή, να μπει στη σειρά, να φιλοτεχνηθεί, να τεκμηριωθεί με φωτογραφίες, πίνακες, αφίσες, σκίτσα και άλλα και να πάρει την μορφή του βιβλίου, “αυτό του εξαιρετικού και βαριού – ουσιαστικά και μεταφορικά –  βιβλίου”.
Υπέδειξε, παράλληλα, ότι όλοι  οι φίλοι, οι συνεργάτες, τα στελέχη του Δήμου, οι δεκάδες καρναβαλιστές όλων των ειδικοτήτων, βοήθησαν με κάθε πρόσφορο τρόπο και αγάπησαν το βιβλίο ενώ αυτό ήταν στα σπάργανα του, ενώ υπέδειξε πως υπάρχει πρόταση για μετάφραση του βιβλίου στην αγγλική γλώσσα, “γεγονός που θα προσδώσει στο βιβλίο πρόσθετη, αυξημένη εμβέλεια”.
Ο κ. Χρίστου υπενθύμισε τέλος ότι το Καρναβάλι της Λεμεσού  είναι καταχωρημένο πλέον στον επίσημο κατάλογο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου.