Νίκος Χριστοδουλίδης: Όντως, ενδέχεται να προκαλεί πρόβλημα η υπεραισιοδοξία Άιντα

ekprosopos_int2

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ

 

Συνέντευξη στον Κωστή Διογένους

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης, η ήρεμη δύναμη δίπλα από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος που κατά γενική ομολογία εκπροσωπεί μια νηφάλια σχολή σκέψης, φιλοξενείται σήμερα στη Συνέντευξη της Δευτέρας. Τοποθετείται στα σοβαρά θέματα της επικαιρότητας και μεταξύ άλλων επιβεβαιώνει ότι ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ κ. Άιντα, όντως “χαρακτηρίζεται από μια υπεραισιοδοξία” και “πολλές φορές υπερβαίνει τις πραγματικότητες προκειμένου να κρατήσει ένα καλό κλίμα”. Στέκεται μάλιστα κριτικά απέναντι σ’ αυτή την τακτική του κ. Άιντα, για πρώτη ίσως φορά, επισημαίνοντας: “Δεν θεωρώ ότι αυτό είναι το καλύτερο διότι καμιά φορά δημιουργούνται και εικόνες που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και οι οποίες αν θέλετε ενδεχομένως να προκαλούν πρόβλημα”.

Ξεκαθαρίζει για άλλη μια φορά ότι δεν πρέπει να έχουμε ψευδαισθήσεις ότι οι ξένοι που εμπλέκονται στο Κυπριακό εξυπηρετούν τα δικά τους συμφέροντα και υποστηρίζει πως εάν η πλευρά μας συνεχίσει να διαπραγματεύεται με προσήλωση και σοβαρότητα κανένας δεν θα μπορεί να μας αποδώσει την όποια ευθύνη. Απορρίπτει τις κατηγορίες ότι έχει αναβαθμιστεί ο Μουσταφά Ακιντζί και το ψευδοκράτος και υποστηρίζει ότι κανείς δεν μπορεί να απαντήσει σήμερα  το ερώτημα εάν θα υπάρξει λύση του Κυπριακού εντός του 2016.

Για το θέμα με την Διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας Χρυστάλλα Γιωρκάτζη αναφέρει ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, μετά από διαβούλευση με τον Γενικό Εισαγγελέα, το θεωρεί λήξαν “για λόγους που άπτονται του δημοσίου συμφέροντος”. Απαντά ακόμη σε ερωτήσεις για τις προσωπικές του φιλοδοξίες αλλά και για το κατά πόσον κάνει… ασκήσεις αυτοελέγχου για να διατηρεί σε τέτοιο βαθμό την ηρεμία και την υπομονή που τον διακατέχουν.

 

Κανείς δεν μπορεί να απαντήσει εάν θα υπάρξει λύση εντός του 2016

 

-Από όσα διαμείβονται στις συνομιλίες, εσείς πιστεύετε πως μπορεί να υπάρξει λύση εντός του 2016;

-Εκείνο που μπορώ μετά βεβαιότητας να σας αναφέρω είναι ότι αυτός είναι ο στόχος μας. Όπως κατ’ επανάληψη έχουμε αναφέρει, το σημαντικό δεν είναι να απαντήσουμε στο ερώτημα αν το Κυπριακό θα λυθεί μέχρι το Μάρτιο, μέχρι το Μάιο ή μέσα στο 2016. Κανείς δεν είναι σε θέση να προσδιορίσει το πότε διότι, λαμβάνοντας υπόψη και το γεγονός ότι δεν υπάρχουν χρονοδιαγράμματα, όλα θα εξαρτηθούν από τη συζήτηση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ή, αν θέλετε, για να είμαι πιο ακριβής, ο χρονικός προσδιορισμός θα εξαρτηθεί αποκλειστικά και μόνο από τα αποτελέσματα του εν εξελίξει διαλόγου. Είναι σημαντικό ότι έχει επιτευχθεί πρόοδος σε αριθμό θεμάτων, ενώ ταυτόχρονα υπάρχει απόσταση σε κάποια άλλα θέματα. Την ίδια στιγμή θα πρέπει να αναμένουμε να συζητηθούν όλες οι πτυχές των κεφαλαίων του Κυπριακού για να δούμε, μέσα από μια αξιολόγηση, πού ακριβώς βρισκόμαστε και πώς προχωρούμε. Άρα, εκ των πραγμάτων, κανείς δεν μπορεί να απαντήσει στο ερώτημά σας ή και να προχωρήσει σε ασφαλή και αξιόπιστη εκτίμηση και, κατά τη γνώμη μου, επιμένω ότι αυτό δεν θα ήταν ούτε φρόνιμο ούτε και χρήσιμο. Η λύση είναι εφικτή το συντομότερο δυνατό, αλλά όλα θα εξαρτηθούν από τις θέσεις που υποβάλλονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και τη διάθεση όλων των εμπλεκομένων και εδώ αναφέρομαι συγκεκριμένα στην Τουρκία, η οποία θα πρέπει να προβεί σε πολύ συγκεκριμένες ενέργειες.

-Σας φοβίζει ο ρόλος που μπορεί να παίξουν κάποιοι ξένοι, οι οποίοι όπως και εσείς καταγράψατε σε βιβλία σας, στο παρελθόν άλλα μας έλεγαν και άλλα έπρατταν;

-Η όποια ξένη χώρα η οποία ενδιαφέρεται ή/και εμπλέκεται στο Κυπριακό με τον ένα ή τον άλλο τρόπο το πράττει για να εξυπηρετήσει δικά της συμφέροντα και τις δικές της επιδιώξεις. Αυτό είναι το βασικό κριτήριο στη λήψη αποφάσεων εξωτερικής πολιτικής όλων των κρατών και δεν θα πρέπει να έχουμε ψευδαισθήσεις για κάτι διαφορετικό. Εκείνο που έχει σημασία είναι να αξιοποιείς το όποιο διεθνές ενδιαφέρον, λαμβάνοντας υπόψη και τον αναβαθμισμένο ρόλο της Κυπριακής Δημοκρατίας, για να πετύχεις τους δικούς σου στόχους.

 

-Όντως ο ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ παρά είναι αισιόδοξος και ίσως ευθύνη για την αισιοδοξία που εκφράζεται να οφείλεται και σε δικές του ενέργειες;

-Η στάση όλων των εμπλεκομένων στις διαπραγματεύσεις πρέπει να καθορίζεται από αντικειμενικούς παραμέτρους, από το πώς προχωρούν οι διαπραγματεύσεις και από το κατά πόσον επιτυγχάνεται πρόοδος. Αυτό πράττουμε εμείς και αυτό έπραξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τον πλέον επίσημο τρόπο κατά τη διάρκεια ενημέρωσης της Βουλής των Αντιπροσώπων. Σε σχέση με τον Ειδικό Σύμβουλο, ο κ. Άιντα χαρακτηρίζεται από μια υπεραισιοδοξία. Πολλές φορές υπερβαίνει τις πραγματικότητες προκειμένου να κρατήσει ένα καλό κλίμα. Δεν θεωρώ ότι αυτό είναι το καλύτερο διότι καμιά φορά δημιουργούνται και εικόνες που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και οι οποίες αν θέλετε ενδεχομένως να προκαλούν πρόβλημα.

– Σας απασχολεί και εσάς το ενδεχόμενο να καταρρεύσουν οι συνομιλίες και να αρχίσει η απόδοση ευθυνών με την πλευρά μας να βρίσκεται σε δυσμενή θέση;

-Αυτή τη στιγμή είμαστε απόλυτα προσηλωμένοι στην προσπάθεια που καταβάλλεται με στόχο την επίτευξη μιας συνολικής, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του Κυπριακού που να επανενώνει την Κύπρο και το λαό της. Κανένας δεν θα μπορεί να αποδώσει την όποια ευθύνη στην πλευρά μας εάν συνεχίσουμε να διαπραγματευόμαστε με προσήλωση και σοβαρότητα, και αυτό είναι κάτι που αναγνωρίζει ο διεθνής παράγοντας.

 

ekprosopos1

-Η κυβέρνηση και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έχουν ανοικτά κατηγορηθεί για ενέργειες που οδηγούν στην αναβάθμιση του ηγέτη των Τουρκοκυπρίων. Ως αποδεικτικό στοιχείο επιστρατεύουν το γεγονός μάλιστα ότι ο κ. Ακιντζί συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό της Βρετανίας στο Νταβός. Ποια είναι η δική σας θέση;

-Σε καμία περίπτωση στο Νταβός, αλλά και γενικότερα δεν υπήρξε περίπτωση αναβάθμισης του κ. Ακιντζί και ποτέ δεν υποβαθμίστηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ή η Κυπριακή Δημοκρατία και γενικότερα δεν τίθεται ένα τέτοιο θέμα. Είναι λανθασμένη προσέγγιση να εισάγουμε ένα τέτοιο θέμα από μόνοι μας στο δημόσιο διάλογο. Αντιθέτως, το τελευταίο διάστημα μέσα από στοχευμένες και πολύ συγκεκριμένες ενέργειες έχει αναβαθμιστεί ο ρόλος της Κυπριακής Δημοκρατίας σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο. Επιτρέψτε μου να σας αναφέρω μόνο κάποια πολύ συγκεκριμένα παραδείγματα: (α) οι επισκέψεις του Προέδρου σε χώρες της περιοχής, όπως Μπαχρέιν, Σαουδική Αραβία, Ιορδανία, Αίγυπτο, Ισραήλ, Παλαιστίνη, (β) οι Τριμερείς Σύνοδοι με την Αίγυπτο και το Ισραήλ,  (γ) σε ένα κατ’ εξοχήν δύσκολο διπλωματικό πεδίο, όπως αυτό της Οργάνωσης Ισλαμικής Διάσκεψης όπου η Τουρκία διαδραματίζει σημαντικότατο ρόλο ενώ η Κυπριακή Δημοκρατία δεν έχει καν παρουσία, αποτρέψαμε την έκδοση σχετικού με την Κύπρο ψηφίσματος ως ήταν η επιδίωξη της Άγκυρας, (δ) η Σαουδική Αραβία, η οποία από το 1966 δεν είχε διαπιστευμένο Πρέσβη στην Κυπριακή Δημοκρατία, προχώρησε σε μια τέτοια σημαντική ενέργεια, ενώ το ίδιο έπραξαν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν. Αυτά είναι μόνο μερικά παραδείγματα που αναβαθμίζουν και τη διεθνή υπόσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας, στέλνοντας ταυτόχρονα και τα ανάλογα μηνύματα στην Άγκυρα, έτσι ώστε, αν σκεφτεί ορθολογιστικά, να αντιληφθεί τα οφέλη και για την ίδια μέσα από μια ενδεχόμενη λύση του Κυπριακού το συντομότερο δυνατόν ή/και το κόστος από τη συνέχιση της σημερινής απαράδεκτης κατάστασης πραγμάτων.

 

Δεν τίθεται το όποιο θέμα αναβάθμισης είτε του κ. Ακίντζι είτε του κατοχικού καθεστώτος

-Σας ανησυχεί και εσάς η ρητορική που έχει αναπτύξει τελευταία ο Μουσταφά Ακιντζί επιμένοντας στην αναγνώριση του τίτλου του “προέδρου” ως ισότιμου με αυτόν του Προέδρου Αναστασιάδη (Δεξίωση Γερμανών, άρνηση συνάντησης με Λαβρόφ κλπ);

-Η απόφαση του  κ. Ακκιντζί να μην παραστεί στη δεξίωση του Γερμανού Υπουργού Εξωτερικών καθώς και η άρνησή του να συναντηθεί με τον Ρώσο Υπουργό Εξωτερικών αποτελούν εξελίξεις που αναμφίβολα  δεν θα μπορούσαν να χαρακτηρισθούν ως θετικές και που μπορεί να οδηγήσουν κάποιους σε ερωτήματα, όπως αυτό που έχετε θέσει. Από εκεί και πέρα ισχύουν αυτά που σας ανέφερα προηγουμένως. Δεν τίθεται το όποιο θέμα αναβάθμισης είτε του κ. Ακίντζι είτε του κατοχικού καθεστώτος. Δεν μπορούν να αναβαθμιστούν τα παράνομα καθεστώτα ή/και εκπρόσωποι τους. Αυτό φαίνεται ξεκάθαρα, για άλλη μια φορά, και από τη στάση που τήρησαν τόσο οι Γερμανοί όσο και οι Ρώσοι στις απαιτήσεις Ακκιντζί.

 

-Ποιο είναι πραγματικά το κλίμα των συνομιλιών, απ’ όσα εσείς βλέπετε που τις παρακολουθείτε από κοντά. Υπάρχουν και στιγμές έντασης;

-Δεν υπάρχει ένταση, αλλά είναι απολύτως φυσιολογικό στο πλαίσιο μιας διαπραγμάτευσης, και δεδομένης της πολυπλοκότητας και σοβαρότητας του διαλόγου για επίλυση του ζητήματος, να υπάρχουν σκαμπανεβάσματα και δυσκολίες. Δεν είναι, για παράδειγμα, εφικτό σε κάθε συνάντηση των ηγετών ή/και των διαπραγματευτών να υπάρχει κατάληξη σε κάποιο θέμα. Πρόκειται για μια δύσκολη και επίπονη διαδικασία που απαιτεί σε αρκετές περιπτώσεις μακρές συζητήσεις, διαβουλεύσεις, επιχειρηματολογία και εξεύρεση λύσεων. Τα σκαμπανεβάσματα και οι δυσκολίες είναι κάτι το αναμενόμενο.

 

-Γιατί πιστεύετε ότι έγινε η διαρροή του εγγράφου που αναστάτωσε πρόσφατα την πολιτική ζωή;

-Αυτό θα πρέπει να απαντηθεί από εκείνους από τους οποίους έγινε η διαρροή. Είναι λυπηρό φαινόμενο να διαρρέουν έγγραφα, τα οποία κυκλοφορούν στο Εθνικό Συμβούλιο για σκοπούς ενημέρωσης των πολιτικών αρχηγών, και οι διαρροές αποτελούν ενέργειες που σίγουρα πλήττουν την αξιοπιστία μας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Ενδεχομένως το κλίμα (στο εσωτερικό μέτωπο) να έχει ενταθεί λόγω των επερχόμενων βουλευτικών εκλογών

-Κάποιοι πολιτικοί αρχηγοί υποστηρίζουν ότι είναι υπερβολικές οι αντιδράσεις για τη διαρροή του συγκεκριμένου εγγράφου και σημειώνουν πως το περιεχόμενό του ήταν ήδη γνωστό.

-Η διαρροή εγγράφων με τις θέσεις της πλευράς μας και την όποια αξιολόγηση για το πού βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις – τα οποία δίνονται σε αρχηγούς κομμάτων στο Εθνικό Συμβούλιο σε εμπιστευτική βάση – είναι κάτι το οποίο πρέπει να μας προβληματίσει όλους, αφού όπως ανέφερα πλήττει τη διαπραγματευτική μας θέση, και προσφέρει επιχειρήματα στην άλλη πλευρά.

 

-Πώς αντέδρασαν οι ιστοσελίδες που το δημοσιοποίησαν στην έκκλησή σας να δηλώσουν εάν η διαρροή έγινε από το Προεδρικό ή όχι;

-Εμείς απευθύναμε έκκληση στις δύο ιστοσελίδες που δημοσίευσαν το έγγραφο να αναφέρουν δημόσια κατά πόσο το έγγραφο, το οποίο είχε δοθεί νωρίτερα στα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου, το έχουν εξασφαλίσει από την Κυβέρνηση ή το Προεδρικό, χωρίς να ζητείται βεβαίως να αποκαλύψουν από ποιόν έγινε η διαρροή. Όπως είναι γνωστό δεν ανταποκρίθηκαν στο αίτημα μας.

 

-Σας ικανοποιεί η αντίδρασή τους;

-Σίγουρα θα επιθυμούσαμε να τοποθετηθούν συγκεκριμένα επί του ερωτήματος που θέσαμε για να είναι σε όλους γνωστό ότι η διαρροή σε καμία περίπτωση δεν έγινε από μέρους μας. Ταυτόχρονα φυσικά πρέπει να αναφέρω ότι αντιλαμβανόμαστε απόλυτα τη δίκη τους προσέγγιση και τους λόγους που τοποθετήθηκαν με τον τρόπο που το έπραξαν.

 

ekprosopos2

-Γιατί είναι τόσο χάλια η κατάσταση στο εσωτερικό μέτωπο;

-Ενδεχομένως το κλίμα να έχει ενταθεί λόγω των επερχόμενων βουλευτικών εκλογών. Εντούτοις, ο κόσμος, ο οποίος είναι πολύ πιο μπροστά από όλους όσοι εμπλέκονται στη δημόσια ζωή, αυτό που επιθυμεί από τους πολιτικούς είναι τον ποιοτικό διάλογο και συλλογικό προβληματισμό και όχι αβασάνιστη κριτική και λαϊκίστικες προσεγγίσεις. Η πολιτική ζωή απαιτεί συλλογική δουλειά, σοβαρότητα, χαμηλούς τόνους και πράξεις που θα φέρουν αποτελέσματα που θα νιώσει ο κόσμος.

-Φέρει κάποια ευθύνη γι’ αυτό και η κυβέρνηση;

-Η Κυβέρνηση με τις ενέργειες της και το δημόσιο της λόγο επιχειρεί να μην υπάρχουν τέτοια φαινόμενα. Θεωρώ, ως ένα νέο άτομο στα κοινά του τόπου, ότι ένα τέτοιο φαινόμενο είναι ιδιαίτερα αρνητικό και σίγουρα συμβάλλει, ανάμεσα σε άλλα, στην κρίση αξιοπιστίας που επικρατεί σήμερα για την πολιτική και τους πολιτικούς, απομακρύνοντας το κόσμο ακόμη περισσότερο. Πρόκειται για ανησυχητικές εξελίξεις που μπορούν να ανατραπούν μόνο μέσα από τις συμπεριφορές και το δημόσιο λόγο όλων όσοι εμπλέκονται στη δημόσια ζωή του τόπου. Πρόσφατα διάβαζα σε μια εφημερίδα ότι από τους 37000 συμπατριώτες που είναι δικαιούχοι να εγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους για τις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές, μόνο 1400 το έπραξαν. Αντιλαμβάνεστε τη σοβαρότητα του θέματος. Ως εκ τούτου πρέπει όλοι μας να ενεργήσουμε άμεσα, να προσεγγίζουμε το δημόσιο διάλογο όχι ως εχθροπραξία και να μάθουμε να συζητούμε με επιχειρήματα. Πρέπει όλοι μας να αποφεύγουμε να λέμε αυτές τις επιπλέον λέξεις που πλήττουν τον πολιτικό λόγο και το δημόσιο διάλογο και που απαξιώνουν όλους μας στα μάτια της κυπριακής κοινωνίας.

 

Μετά από διαβούλευση του Προέδρου με τον Γενικό Εισαγγελέα και για λόγους που άπτονται του δημοσίου συμφέροντος, το θέμα Χρυστάλλας Γιωρκάτζη θεωρείται λήξαν

 

-Τελικά η υπόθεση Χρυστάλλας Γιωρκάτζη ήταν μια απλή παρεξήγηση, όπως δήλωσε πρόσφατα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης;

-Όπως ο ίδιος ο Πρόεδρος δημόσια ανέφερε, μετά από διαβούλευση με τον Γενικό Εισαγγελέα και για λόγους που άπτονται του δημοσίου συμφέροντος, το θέμα θεωρείται λήξαν.

Το σημαντικό είναι πως αυτά τα προβλήματα σύντομα ξεπεράστηκαν, ενώ ο Πρόεδρος με την όλη στάση του δεν επέτρεψε ένα τέτοιο θέμα να εμποδίσει τη συνεργασία μεταξύ του ιδίου και των θεσμών και αυτό φαίνεται από τα αποτελέσματα.

-Για περισσότερο από ενάμιση έτος βρίσκεστε στη θέση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου. Τι σας έδωσε η θέση αυτή και τι σας…. πήρε;

-Αναμφίβολα η θέση αυτή μου προσφέρει πολλά και είμαι ευγνώμων στον Πρόεδρο Αναστασιάδη για την ευκαιρία που μου προσφέρει. Την ίδια στιγμή να υπηρετείς από μια τέτοια θέση έχει και σημαντικό κόστος, προσωπικό κόστος. Είναι η απουσία ελεύθερου χρόνου που θα τον αφιέρωνα στην οικογένεια μου, στα παιδιά μου. Θεωρώ όμως ότι είμαι τυχερός διότι η γυναίκα μου είναι συνάδελφός μου στο Υπουργείο Εξωτερικών και αντιλαμβάνεται τη φύση της δουλειάς μου. Ανέχεται και τα ωράρια μου και τις πολλαπλές μου υποχρεώσεις. Υπάρχει μεγάλη κατανόηση και στήριξη.

 

-Αρκετοί συνάδελφοι διερωτώνται που τη βρίσκετε τόση υπομονή; Κάνετε ασκήσει αυτοελέγχου;

-Θεωρώ ότι ο θυμός δεν είναι ο καλύτερος σύμβουλος, πόσω μάλλον όταν είσαι σε μια τέτοια θέση, αλλά επίσης και γενικότερα στη ζωή και στον τρόπο αντιμετώπισης των καθημερινών προβλημάτων. Δεν λύνονται προβλήματα με το θυμό, αντίθετα μόνο με υπομονή και ψυχραιμία μπορούν να βρεθούν αποτελεσματικές λύσεις. Και ειδικά σ’ αυτή τη θέση που έτυχε να βρίσκομαι τώρα, ο θυμός δεν μπορεί να προσφέρει τίποτα. Καλύτερα όταν έρχεται να τον αφήνεις να καταλαγιάζει και μετά να αποφασίζεις ψύχραιμα πώς θα πράξεις.

Αν εμπλακούν περισσότεροι νέοι άνθρωποι στην πολιτική και αναλάβουν σημαντικές θέσεις, ο τόπος μόνο όφελος θα έχει.

-Μέχρι που φθάνουν οι φιλοδοξίες του Νίκου Χριστοδουλίδη;

-Βρέθηκα στο Προεδρικό εντελώς τυχαία. Ήμουν στην Αθήνα διπλωμάτης, όταν ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της προηγούμενης Κυβέρνησης αποφάσισε να με στείλει Εκπρόσωπο Τύπου της Προεδρίας της Κύπρου στις Βρυξέλλες. Όταν εξελέγη η παρούσα Κυβέρνηση, ο νυν Υπουργός Εξωτερικών, μου ζήτησε να έρθω στην Κύπρο ως Διευθυντής του Γραφείου του. Λίγους μήνες μετά, το Σεπτέμβριο συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος, τον οποίο γνώριζα προσωπικά μεν αλλά δεν είχα μέχρι τότε δουλέψει ποτέ μαζί του, μου ζήτησε να αναλάβω Διευθυντής του Διπλωματικού του Γραφείου. Όταν ο Χρίστος Στυλιανίδης ανέλαβε νέα καθήκοντα, μου προτάθηκε να εκτελώ παράλληλα και τα καθήκοντα του Κυβερνητικού Εκπροσώπου. Οι εξελίξεις κύλησαν και τώρα βρίσκομαι σε αυτή τη θέση κάτι που αποτελεί τιμή για μένα, αλλά συνάμα και μεγάλη ευθύνη.

Από κει και πέρα δεν συνηθίζω να θέτω μακροπρόθεσμους στόχους καριέρας. Άλλωστε έχω επάγγελμα. Θεωρώ ότι από τη στιγμή που ο οποιοσδήποτε, είτε στο δημόσιο είτε στον κυβερνητικό τομέα, αρχίζει να σκέφτεται το επόμενό του βήμα και να θέτει τις όποιες προσωπικές φιλοδοξίες σε πρώτη γραμμή, εγκλωβίζεται τελικά σε μια εικόνα και σε μια ψυχοσύνθεση που μόνο σε βάρος της δουλειάς του μπορεί να λειτουργήσει. Η άποψη μου είναι πως πρέπει να πατάμε γερά στη γη και να είμαστε επικεντρωμένοι στο παρόν και συγκεντρωμένοι στο έργο που μας ανατίθεται.

Η ερώτηση σας μου δίνει την ευκαιρία να αναφέρω κάτι που αποτελεί πεποίθηση μου και θα ήθελα να επισημάνω. Είναι ελπιδοφόρο για την κοινωνία μας το γεγονός ότι υπάρχουν πολλοί συμπολίτες μας, και κυρίως, νέοι άνθρωποι που είναι άξιοι και ικανοί να υπηρετήσουν σε πολιτειακά αξιώματα, και που ίσως να μην τους δόθηκε η ευκαιρία μέχρι τώρα. Πιστεύω ότι αν εμπλακούν περισσότεροι νέοι άνθρωποι στην πολιτική και αναλάβουν σημαντικές θέσεις, ο τόπος μόνο όφελος θα έχει.