Κώστας Κληρίδης: Ναι, υποσκάπτεται ο θεσμός και ο ρόλος του Γενικού Εισαγγελέα

ΚΩΣΤΑΣ ΚΛΗΡΙΔΗΣ, ΓΕΝΙΚΟΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ

Συνέντευξη στον Κωστή Διογένους

 

Η παρούσα συνέντευξη με τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας κ. Κώστα Κληρίδη, έχει τη δική της μικρή ιστορία. Η προσπάθεια προσέγγισης διήρκεσε μερικούς μήνες, λόγω κυρίως της κατάστασης που επικρατούσε στη Νομική Υπηρεσία. Τελικά η συνέντευξη λήφθηκε μέσω γραπτού ερωτηματολογίου.

Ο Γενικός Εισαγγελέας απαντά στις ερωτήσεις του ikypros για την κρίση των θεσμών, την ένταση στη σχέση του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τη προσπάθεια για παύση της Διοικήτριας της Κεντρικής Τράπεζας και την σύγκρουση μεταξύ Γενικού και Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα.

Οι απαντήσεις του, περιεκτικές, χωρίς περιττές προεκτάσεις και υπονοούμενα, σχεδόν κοφτές, σκιαγραφούν την εικόνα του αυστηρού νομικού που γνωρίζουμε μέσα από τον δημόσιο λόγο του.

Ο Γενικός Εισαγγελέας τοποθετείται μέσα από τις απαντάσεις που μας έδωσε, χωρίς ένταση, ατάκες και πολιτική χροιά – όχι τουλάχιστον όπως το πράττουν οι πολιτικοί και κομματάρχες – σε μια σειρά από σοβαρά θέματα της επικαιρότητας: τις επικρίσεις που δέχεται για την καθυστέρηση στις έρευνες για  την οικονομία, τις ανακρίσεις του Ανδρέα Βγενόπουλου και άλλων, την κόντρα Γενικού Ελεγκτή και υπουργού Εσωτερικών, στο κατά πόσον θα πρέπει να διοριστεί νέος Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας αλλά και στις συνομιλίες για το Κυπριακό και το κατά πόσον ο ίδιος είναι αισιόδοξος για εξεύρεση λύσης εντός του 2016.

Ξεκαθαρίζει τι ακριβώς εννοούσε η αναφορά του για τον Βουλευτή Χαμπουλλά και κρίνει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η Βουλή, βουλευτές αλλά και δημοσιογράφοι. Στιγματίζει τον τρόπο με τον οποίο γίνεται η διαχείριση κάποιων Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και στην επκράτηση σε αρκετές περιπτώσεις του λαϊκισμού, ακόμη και στη Βουλή.

Μόνο στην ερώτηση γι’ αυτά που τον ενοχλούν στην κυπριακή κοινωνία απαντά με ένα τόνο ανθρώπινο, σχεδόν σαν παράπονο, για την κυριαρχία της υποκρισίας, της επιδειξιομανίας, του αρχοντοχωριατισμού και του χρήματος.

 

Ακολουθεί η συνέντευξη:

-Γιατί νομίζετε ότι περνούν τόσο σοβαρή κρίση οι θεσμοί στην Κύπρο, εάν συμφωνείτε ότι αυτό συμβαίνει;

-Νομίζω πως δεν μπορεί να αμφισβητηθεί το γεγονός ότι κάποιοι θεσμοί, κυρίως ανεξάρτητοι, περνούν, η έχουν πρόσφατα περάσει, υπό συνθήκες που μπορούν να χαρακτηρισθούν ως κρίση. Οι λόγοι προς τούτο μπορεί να είναι πολλοί και σίγουρα ποικίλλουν από περίπτωση εις περίπτωση.  Μια κύρια αιτία στην οποία μπορεί να αποδοθεί η δημιουργία τέτοιας κρίσης είναι κατά την άποψη μου, οι δύσκολες οικονομικές συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί στον τόπο μας, οι οποίες, με τη σειρά τους έχουν  επισωρεύσει πολλά προβλήματα των οποίων καλούνται να επιλαμβάνονται οι θεσμοί του κράτους.  Χειρισμοί οι οποίοι γίνονται ως προς αυτά τα σοβαρά θέματα, δημιουργούν και αντιδράσεις και διαφωνίες, οι οποίες σε κάποιες περιπτώσεις φθείρουν και κλονίζουν την εμπιστοσύνη προς τον φορέα ενός θεσμού.

 

“Κάποιοι κατηγορούν αδικαιολόγητα και καταλογίζουν ανύπαρκτες ευθύνες στον Γενικό Εισαγγελέα”

-Πιστεύετε ότι ο θεσμός του Γενικού Εισαγγελέα έχει υποσκαφθεί ή υποσκάπτεται και από ποιους;

-Ο θεσμός του Γενικού Εισαγγελέα στην Κύπρο και ιδιαίτερα πρόσφατα, εμπλέκεται και καλείται να δώσει απαντήσεις και λύσεις πάνω σε πολυάριθμα και σοβαρότατα θέματα τα οποία συνεχώς αναφύονται με αυξανόμενους ρυθμούς.  Ο θεσμός και ο ρόλος του Γενικού Εισαγγελέα μπορεί να θεωρηθεί ότι έμμεσα υποσκάπτεται και υπονομεύεται από διάφορα πρόσωπα και για διάφορες σκοπιμότητες ή λόγους. Είναι για παράδειγμα αρκετοί εκείνοι οι οποίοι έχουν ενοχληθεί από αποφάσεις του Γενικού Εισαγγελέα οι οποίες τους έχουν επηρεάσει και ενεργούν ανάλογα.  Είναι άλλοι οι οποίοι κατηγορούν αδικαιολόγητα και καταλογίζουν ανύπαρκτες ευθύνες στον Γενικό Εισαγγελέα. Είναι ακόμα, άλλοι οι οποίοι, πέραν της όποιας καλοδεχούμενης κριτικής και διαφωνίας επί νομικών αποφάσεων, προβάλλουν ατεκμηρίωτες θέσεις επί θεμάτων που δεν έχουν καν μελετήσει.΄Ολες αυτές οι καταστάσεις πραγμάτων, τείνουν να κλονίσουν και υπονομεύσουν αδικαιολόγητα και άδικα το θεσμό του Γενικού Εισαγγελέα και να μειώσουν τον βαθμό της απαιτούμενης προς αυτόν εμπιστοσύνης.

 

-Για το θέμα των ερευνών στην Οικονομία έχετε δεχθεί κατά καιρούς αρκετές επικρίσεις.   Βεβαίως κανείς δεν θεωρεί ότι είναι εύκολο το έργο που αναλάβατε αλλά δεν έχει όντως καθυστερήσει πολύ η διαδικασία;

-Εκείνο το οποίο μπορεί να λεχθεί και έχει κατ΄επανάληψη λεχθεί για το θέμα των ανακρίσεων για το ενδεχόμενο διάπραξης ποινικών αδικημάτων που σχετίζονται με την κατάσταση του χρηματοπιστωτικού μας συστήματος, είναι ότι οι ανακρίσεις σε αυτού του είδους τα αδικήματα και αυτού του εύρους χρονικής διάρκειας, αναπόφευκτα είναι από τη φύση τους δύσκολες, περίπλοκες και χρονοβόρες.  Λαμβανομένου δε υπόψη και του γεγονότος ότι η διερεύνηση κατά ένα μεγάλο μέρος πρέπει να γίνεται σε άλλες χώρες μέσω της υποβολής αιτημάτων για δικαστική συνδρομή, το όλο έργο καθίσταται ακόμα πιο χρονοβόρο.  Σ΄ αυτά δε, θα πρέπει να προστεθεί η ανάγκη για εξασφάλιση, μελέτη και αξιολόγηση της σημασίας, εκατοντάδων χιλιάδων εγγράφων σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή, επί θεμάτων μάλιστα, τα οποία απαιτούν εξειδικευμένη γνώση του αντικειμένου που πραγματεύονται.   ΄Εχουν ήδη καταχωρηθεί στα Δικαστήρια οι 3 πρώτες υποθέσεις που έχουν στοιχειοθετηθεί εναντίον τραπεζών και τραπεζιτών, ενώ αναμένεται σύντομα η ολοκλήρωση και στοιχειοθέτηση και άλλων υποθέσεων.   Ας σημειωθεί ότι οι ανακρίσεις διεξάγονται από ανακριτική ομάδα της Αστυνομίας με τη βοήθεια εμπειρογνωμόνων και εκεί όπου αυτό απαιτείται, υπό την καθοδήγηση της Νομικής Υπηρεσίας.

 

-Πού βρίσκεται το θέμα με τις καταθέσεις του κ. Βγενόπουλου και των άλλων εμπλεκομένων στην οικονομική κρίση , που είναι στην Ελλάδα;

-Η ανάκριση και λήψη κατάθεσης από τον κ. Βγενόπουλο και από άλλα στελέχη της Λαϊκής Τράπεζας στην Ελλάδα, ζητήθηκε από τις Κυπριακές αρχές προς τις αρχές της Ελληνικής Δημοκρατίας εδώ και αρκετούς μήνες, στο πλαίσιο ποινικής υπόθεσης η οποία ερευνήθηκε στην Κύπρο.  Η ανάκριση προσέκρουσε στην έγερση κάποιων νομικών ενστάσεων που υπέβαλαν  οι ύποπτοι, οι οποίες ενστάσεις παραπέμθηκαν σε Εισαγγελέα Εφετών και ακολούθως σε Συμβούλιο Εφετών στην Αθήνα.  Την περασμένη εβδομάδα, οι ενστάσεις απορρίφθηκαν με σχετικό βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών, οπότε και ξανάνοιξε ο δρόμος για την ανάκριση των προσώπων τούτων.

 

“Ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί η Βουλή και οι βουλευτές παρουσιάζει ποικίλα προβλήματα”

-Βρίσκετε να υπάρχει όντως θέμα στις καταγγελίες του υπουργού Εσωτερικών κ. Χάσικου κατά του Γενικού Ελεγκτή;

-Ο έντιμος Υπουργός Εσωτερικών έχει υποβάλει πράγματι στον Γενικό Εισαγγελέα κάποια παράπονα και καταγγελίες εγγράφως που αφορούν σε συγκεκριμένα θέματα στα οποία έχει εμπλακεί η Ελεγκτική Υπηρεσία και ο ίδιος ο Γενικός Ελεγκτής.  Το θέμα τούτο βρίσκεται υπό μελέτη και τούτου δοθέντος, δεν είναι ορθό να αναφέρω οτιδήποτε σχετικό επί της ουσίας.

 

-Εσείς θεωρείτε ότι ο Γενικός Ελεγκτής μπορεί και να υπερβάλλει, έστω και καλόπιστα, με κάποια θέματα που διερευνά;

-Δεδομένης της εκκρεμότητας των πιο πάνω θεμάτων, δεν μπορώ να απαντήσω αυτή την ερώτηση.

 

ΚΩΣΤΑΣ ΚΛΗΡΙΔΗΣ, ΓΕΝΙΚΟΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ

-Γιατί η υπόθεση με την κ. Χρυστάλλα Γιωρκάτζη δεν οδηγήθηκε στο Ανώτατο, παρά τις σοβαρές επικρίσεις που δεχθήκατε και εσείς και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας;

-Για το θέμα που προέκυψε με τη Διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου έγιναν διάφορες διαβουλεύσεις μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Γενικού Εισαγγελέα.  Ανταλλάγηκαν επίσης επιστολές επί διαφόρων πτυχών, νομικών και άλλων του ζητήματος τούτου.   Δεν είναι ορθό, ούτε και επιτρεπτό να αναφερθώ σε οποιεσδήποτε λεπτομέρειες επί θεμάτων επικοινωνίας μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και του νομικού του συμβούλου, τα οποία καλύπτονται από προνόμιο απορρήτου.

 

-Τελικά περιμένατε εσείς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να δράσει ή ο Πρόεδρος περιμένε εσάς;

-Σημειώνεται ότι με βάση πρόσφατη δημόσια δήλωση του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εδήλωσε ότι το θέμα το οποίο προέκυψε με τη Διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, θεωρείται για τον ίδιο λήξαν.

“Είναι ανεπίτρεπτο και απαράδεκτο, είναι να τίθεται η δημοσιογραφία στην εξυπηρέτηση συγκεκριμένων σκοπιμοτήτων ή συμφερόντων προσώπων ή συνόλων και να κατευθύνεται ανάλογα”

– Πώς είναι αλήθεια σήμερα οι σχέσεις με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη;

-Οι σχέσεις μας σήμερα με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη παραμένουν, όπως πάντα, τέτοιες, ώστε να υπάρχει η απαραίτητη εκείνη καλή συνεργασία σε όλα τα υπηρεσιακά θέματα.

-Τι σας άφησε η σφοδρή σύγκρουση που είχατε προ μηνών;

-Η αντιπαράθεση η οποία εκδηλώθηκε κατά τον προηγούμενο χρόνο μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Γενικού Εισαγγελέα αφορούσε χειρισμούς επί συγκεκριμένου σοβαρού θέματος που είχε προκύψει.  Σε κανένα όμως στάδιο τότε, μέχρι και σήμερα, επηρέασε την απαιτούμενη καλή συνεργασία επί όλων των θεμάτων, μεταξύ των δύο θεσμών.

 

– Η συγκεκριμένη θεσμική σύγκρουση, που εκφράστηκε και με προσωπικές επικρίσεις, άλλαξε κάτι στον τρόπο συνεργασίας μεταξύ των δύο θεσμών, του Προέδρου και του Γενικού Εισαγγελέα;

-Ο τρόπος συνεργασίας μεταξύ των δύο Θεσμών, ήτοι του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Γενικού Εισαγγελέα δεν άλλαξε καθόλου ως αποτέλεσμα της αντιπαράθεσης η οποία προκλήθηκε λόγω χειρισμών στην υπόθεση του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέως.

 

-Παλαιότερα, σε περιόδους συνομιλιών για το Κυπριακό, βλέπαμε συχνές επαφές μεταξύ του Προέδρου και του Γενικού Εισαγγελέα.  Γιατί σήμερα δεν συμβαίνει αυτό;

-Συνταγματικά ομιλούντες, ο Γενικός Εισαγγελέας δεν μπορεί να θεωρηθεί ως νομικός σύμβουλος του Προέδρου της Δημοκρατίας στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού προβλήματος, αφού στο ίδιο το Σύνταγμα δεν υπάρχει και δεν μπορούσε να υπάρχει ένα τέτοιο θέμα.  Παρόλον τούτου, ο Γενικός Εισαγγελέας συμμετέχει μαζί με άλλους νομικούς σε ομάδα στήριξης του Διαπραγματευτή και του Προέδρου της Δημοκρατίας η οποία επιλαμβάνεται υπό συμβουλευτική ιδιότητα, διάφορων θεμάτων που αναφύονται κατά τις διαπραγματεύσεις.

 

 

-Εσείς είστε αισιόδοξος ότι μπορεί να βρεθεί λύση εντός του 2016;

-Αυτό θα εξαρτηθεί από την πορεία και την εξέλιξη των συνομιλιών επί σημαντικών πτυχών του προβλήματος οι οποίες δεν έχουν ακόμα τύχει διαπραγμάτευσης.  Προβλέψεις επομένως δεν μπορούν να γίνουν.  Πολλά όμως θα εξαρτηθούν από τη στάση της άλλης πλευράς επί θεμάτων όπως το εδαφικό και το περιουσιακό και κυρίως από τη στάση της ΄Αγκυρας επί αυτών και επί άλλων ακόμα θεμάτων.

 

-΄Εχετε εμπιστοσύνη στον τρόπο που και ο Πρόεδρος και η πολιτική ηγεσία χειρίζονται το Κυπριακό;

-Με δεδομένο ότι οι πολίτες αυτού του κράτους εμπιστεύθηκαν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στην πολιτική ηγεσία τον χειρισμό αλλά και τη συμβολή στην επίλυση αντίστοιχα, του Κυπριακού προβλήματος, η εμπιστοσύνη θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

 

-΄Εχετε δεχθεί τη συγνώμη που σας απηύθυνε ο τέως Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας κ. Ρίκκος Ερωτοκρίτου;

-Όπως τονίστηκε και στην απόφαση της Πλήρους Ολομέλειας του Ανωτάτου Δικαστηρίου ασκούντος δυνάμει του Συντάγματος, την εξουσία Συμβουλίου, με την οποία απόφαση συστήθηκε προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας η παύση του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέως, τα θέματα που ηγέρθηκαν και τα οποία θεωρήθηκαν ότι συνιστούσαν ανάρμοστη συμπεριφορά, ήσαν τέτοια που δεν μπορούσαν να θεωρηθούν ως λήξαντα με συγνώμη, με απόσυρση κατηγοριών, ή με απολογία.

 

– Σας έχει ενημερώσει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κατά πόσον θα διορίσει νέο Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα;

-Όπως έχω αντιληφθεί η οποιαδήποτε σκέψη ή πρόθεση για πλήρωση της θέσης του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέως δεν είναι στις προτεραιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας.

 

-Χρειάζεται, κατά την άποψή σας ο διορισμός Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα;

-Η ύπαρξη Βοηθού Γενικού Εισαγγελέως θα μπορούσε να είναι ιδιαίτερα βοηθητική, σε περιόδους μάλιστα κατά τις οποίες η Νομική Υπηρεσία αντιμετωπίζει σημαντικά αυξημένο όγκο εργασίας και υποστελέχωση.   Η πείρα όμως του παρελθόντος κατέδειξε ταυτόχρονα την έγερση πολλών προβλημάτων τα οποία καθιστούν την επιλογή διορισμού Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα ένα θέμα η απόφαση επί του οποίου να απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή και περίσκεψη.

 

ΚΩΣΤΑΣ ΚΛΗΡΙΔΗΣ, ΓΕΝΙΚΟΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ

-Η απόφασή σας για το θέμα που προέκυψε με τον βουλευτή κ. Χαμπουλλά προκάλεσε αντιδράσεις και σχόλια του τύπου: Πώς μπορούμε να αφήσουμε στην κρίση του λαού όσους παρανομούν;

-Το ερώτημα τούτο, το οποίο είδα να υποβάλλεται και να προβάλλεται και από άλλους, έχει μια λανθασμένη βάση και  προκείμενη. Κανένας δεν υποστήριξε, τουλάχιστον όχι ο Γενικός Εισαγγελέας, ότι θα πρέπει , ή μπορούμε να αφήνουμε στην κρίση του λαού όσους παρανομούν. Αντίθετα, πιστεύω ότι έχει εμπεδωθεί το ορθό μήνυμα από τη Νομική Υπηρεσία και το Γενικό Εισαγγελέα ότι όσοι αποδεδειγμένα παρανομούν, θα διώκονται ποινικά, όποιοι και αν είναι αυτοί. Τούτο δε, γίνεται στην πράξη.  Εκείνο το οποίο λέχθηκε σε σχέση με τις ενέργειες του συγκεκριμένου βουλευτού από τον Γενικό Εισαγγελέα δεν ήταν ότι, αν και παρανόμησε να μη διωχθεί και να τον κρίνει ο λαός. Να κρίνει ο λαός τις συγκεκριμένες αξιόμεμπτες πράξεις του ναι, οι οποίες όμως, όπως εκδηλώθηκαν, δεν στοιχειοθετούσαν ικανοποιητικά, ποινικό αδίκημα , η διερεύνηση το οποίου να άρχιζε με αίτημα στο Ανώτατο Δικαστήριο για άρση της ασυλίας του. Γι΄ αυτό δεν άρχισε εναντίον του διαδικασία δίωξης όχι για να αφεθεί να κριθεί παρανομία από τον λαό.

 

-Είστε ευχαριστημένος από τον τρόπο και την ταχύτητα που λειτουργεί η δικαιοσύνη στην Κύπρο;

-Η απονομή της δικαιοσύνης στην Κύπρο, όπως έχει επανειλημμένα επιβεβαιωθεί και από διάφορους θεσμούς της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης, λειτουργεί κατά τρόπο ανεξάρτητο και αμερόληπτο.  Το αρνητικό σημείο στον μηχανισμό απονομής της Δικαιοσύνης, έγκειται σε υπέρμετρες καθυστερήσεις στην εκδίκαση υποθέσεων, κυρίως αστικής φύσεως, παρά την φιλότιμη και ευσυνείδητη εργασία των φορέων της δικαστικής εξουσίας.  Οι καθυστερήσεις οφείλονται σε διάφορους παράγοντες, με πρώτο τον μεγάλο αριθμό υποθέσεων που καταχωρούνται στα Δικαστήρια.  Διάφορα μέτρα που έχουν πρόσφατα ληφθεί από το Ανώτατο Δικαστήριο και από την Εκτελεστική και Νομοθετική εξουσία, αναμένεται ότι θα απαμβλύνουν σε σημαντικό βαθμό το πρόβλημα.

 

-Με τον τρόπο που λειτουργεί η Βουλή και οι βουλευτές;

-Ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί η Βουλή και οι βουλευτές παρουσιάζει ποικίλα προβλήματα.   Εμφανείς και συχνές είναι δυστυχώς οι περιπτώσεις κατά τις οποίες φαίνεται να υπερισχύει το κομματικό παρά το δημόσιο συμφέρον και ακόμα περισσότερες είναι οι περιπτώσεις εκείνες κατά τις οποίες φαίνεται σε πράξεις, αποφάσεις ή συζητήσεις να υπερισχύει ο λαϊκισμός αντί της πραγματικότητας.  Παρατηρείται επίσης συχνά δυστυχώς, το φαινόμενο επέμβασης της νομοθετικής επί άλλων εξουσιών και παραβιάσεις της βασικής συνταγματικής αρχής της διάκρισης των εξουσιών μέσω της θέσπισης νομοθετικών πράξεων με αντισυνταγματικές πρόνοιες. Οι προαναφερόμενες παρατηρήσεις, σε καμιά όμως περίπτωση δεν πρέπει να μηδενίζουν ή να μειώνουν το κατά τα άλλα αξιόλογο έργο το οποίο επιτελεί η Βουλή και οι φορείς της νομοθετικής εξουσίας.

“Δυστυχώς στην κοινωνία μας επικρατεί η υποκρισία, η επιδειξιομανία και ο αρχοντοχωριατισμός”

-Πώς αλήθεια βλέπετε το επίπεδο της δημοσιογραφίας στην Κύπρο, μια που είστε από τα άτομα με τα οποία ασχολούνται και κρίνουν καθημερινά οι δημοσιογράφοι;

-Όπως σε κάθε επάγγελμα και κάθε λειτούργημα υπάρχουν φορείς οι οποίοι κατατάσσονται σε διάφορα επίπεδα και ποιότητα δημοσιογραφίας.   Εκείνο το οποίο είναι πραγματικά ανεπίτρεπτο και απαράδεκτο, είναι να τίθεται η δημοσιογραφία στην εξυπηρέτηση συγκεκριμένων σκοπιμοτήτων ή συμφερόντων προσώπων ή συνόλων και να κατευθύνεται ανάλογα.   ΄Αλλο, σημαντικό στοιχείο το οποίο ενοχλεί και παραπλανεί την κοινή γνώμη, είναι η ευκολία με την οποία ασκείται δριμεία, έως επιθετική δημοσιογραφία σε σχέση με ένα θέμα για το οποίο δεν υπήρξε σωστή ή πλήρης δημοσιογραφική πληροφόρηση.

-Τι σας ενοχλεί στην κυπριακή κοινωνία;

-Κάτι το οποίο ενοχλεί ιδιαίτερα στην Κυπριακή κοινωνία είναι ότι πλείστα μέλη της, κυρίως με προσβάσεις στα ΜΜΕ, πιστεύουν ότι γνωρίζουν τα πάντα ενώ αγνοούν βασικές παραμέτρους ενός θέματος και με πολλή ευκολία αναπτύσσουν θέσεις δικές τους ή αποδομούν θέσεις άλλων, δημιουργώντας παραπλάνηση και παραπληροφόρηση.

Άλλο σοβαρότατο αρνητικό στοιχείο, είναι η υποκρισία η οποία δυστυχώς επικρατεί στην κοινωνία μας, η επιδειξιομανία και ο αρχοντοχωριατισμός. Κυριαρχεί δε, όπως πάντα, όχι η αρετή, αλλά το χρήμα, ως πρώτο στοιχείο αξιολόγησης των ανθρώπων.