Γιώργος Λιλλήκας: Ποια ανταλλάγματα δόθηκαν για Focus και Χρυστάλλα Γιωρκάτζη;

 ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΙΛΛΗΚΑΣ, ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ

Συνέντευξη στον Κωστή Διογένους

Με εκπλήξεις μας… προειδοποιεί για τις βουλευτικές εκλογές ο Γιώργος Λιλλήκας. Υποστηρίζει ότι το κίνημά του, η Συμμαχία Πολιτών, θα έχει ισχυρή κοινοβουλευτική εκπροσώπηση και ότι θα πρωτοστατήσει στην προώθηση νομοσχεδίων που θα κάνουν πιο άμεση και αποτελεσματική την Δημοκρατία . Εντός του Φεβρουαρίου θα ανακοινωθούν οι υποψήφιοι βουλευτές του κόμματος στους οποίους, όπως λέει θα υπάρχουν και ονόματα-εκπλήξεις. Μια από τις εκπλήξεις που ετοιμάζουν για τους ψηφοφόρους είναι και η έμπρακτη απόδειξη ότι το “δεσμεύομαι” είναι γι’ αυτούς σημαντικό ρήμα και όχι ένα “ανέκδοτο”.

Αν και προέρχεται από τον χώρο των δημοσκοπήσεων ξεκαθαρίζει πως δεν εμπιστεύεται πια τις έρευνες, ούτε καν τα exit polls, αφού δεν πετυχαίνουν να αποδώσουν την εικόνα της κάλπης. Και σε ότι αφορά το πιο πολυσυζητημένο θέμα των ημερών, την διαρροή του εγγράφου από το Εθνικό Συμβούλιο, αναφέρει πως έχει τις υποψίες του αλλά δεν πρόκειται να παίξει τον ρόλο ντετέκτιβ.

Αντίθετα για το θέμα της Focus και της Διοικήτριας της Κεντρικής Τράπεζας δεν μασάει τα λόγια του, ούτε και είναι φειδωλός. Υποστηρίζει πως και στις δύο περιπτώσεις πρέπει να έχουν δοθεί ανταλλάγματα και θέτει μάλιστα συγκεκριμένα ερωτήματα με ονόματα και ποσά…

Δεν χαρίζεται ούτε και στο ΔΗΚΟ το οποίο κατηγορεί για στήριξη της οικονομικής πολιτικής του Προέδρου Αναστασιάδη. Επισημαίνει ότι και το ΑΚΕΛ στηρίζει πολιτικά την κυβέρνηση και διερωτάται πως τα κόμματα αυτά θα πείσουν στην κριτική κατά του Προέδρου Αναστασιάδη “όταν στα κρίσιμα ζητήματα τον στηρίζουν”;

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξή που παραχώρησε στο ikypros:

-Να αρχίσουμε με το θέμα των ημερών; Ποιος και γιατί διέρρευσε το έγγραφο του Εθνικού Συμβουλίου;

-Δεν ξέρω ποιος διέρρευσε το έγγραφο, ούτε θα μπω στη λογική του ντετέκτιβ και να κάνω εικασίες. Όποιος και να είναι αυτός που το έκανε, φέρθηκε ανεύθυνα. Προκάλεσε αναστάτωση και τον κίνδυνο να ακυρωθεί η ομόφωνη απόφαση που λήφθηκε λίγες ώρες πριν τη διαρροή, στο Εθνικό Συμβούλιο, ώστε το Σώμα να αλλάξει τρόπο λειτουργίας, να καταστεί πιο παραγωγικό και δημιουργικό. Η απόφαση λήφθηκε με πρόταση της Συμμαχίας Πολιτών και αφορούσε την πραγματοποίηση θεματικών συνεδριών. Στόχος θα ήταν σε αυτές τις συνεδρίες να εξετάζονται σε βάθος συγκεκριμένες πτυχές του Κυπριακού ώστε να μπορούν τα κόμματα να καταθέτουν εναλλακτικές προτάσεις και εκτιμήσεις στον Πρόεδρο. Η μοναδική προϋπόθεση που έθεσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ήταν να μην υπάρχουν διαρροές. Γι’ αυτό θεωρώ ότι αυτός που το έπραξε έκανε μεγάλη ζημιά. Θεωρώ όμως πως θα είναι μεγάλο λάθος από πλευράς του προέδρου να ακυρώσει την ομόφωνη απόφαση λόγω αυτής της ανεύθυνης πράξης.

“Επιβεβαιώνω τα ονόματα των υποψηφίων Στέλιου Αχνιώτη και Μαίρης Ελευθεριάδου που έχουν διαρρεύσει” 

-Κάποιοι κατηγόρησαν ακόμα και την κυβέρνηση ως υπεύθυνη για την διαρροή…

-Δεν θα το απέκλεια…

-Εκτιμάτε και εσείς ότι θα μπορούσε η διαρροή να είχε γίνει από το Προεδρικό;

-Επαναλαμβάνω πως δεν θέλω να κάνω εικασίες, παρόλο που έχω και τις δικές μου απόψεις και υποψίες. Το ουσιαστικό όμως είναι να μη χάσουμε την μεγάλη εικόνα του ζητήματος: θα συνεχίσει το Εθνικό Συμβούλιο να λειτουργεί όπως και σήμερα; Δηλαδή να γίνεται μία εκ των υστέρων, τυπική, ενημέρωση στα μέλη του για τα πεπραγμένα και να καλούνται  να επιδοκιμάζουν ή να αποδοκιμάζουν τον Πρόεδρο; Εγώ θεωρώ ότι δεν είναι αυτή η δουλειά του Εθνικού Συμβουλίου. Αυτός δεν είναι ένας παραγωγικός τρόπος λειτουργίας και δεν προσφέρει καμιά βοήθεια προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Αν θέλουμε να τον επικροτήσουμε ή να τον επικρίνουμε, μπορούμε να το κάνουμε και δημόσια, όπως το έχουμε ήδη πράξει ως Συμμαχία Πολιτών. Θεωρώ πως εάν ακυρωθεί η απόφαση που έχουμε λάβει για βελτίωση του τρόπου λειτουργίας του Εθνικού Συμβουλίου, θα οδηγηθούμε ξανά στην μη παραγωγική πρακτική των τελευταίων χρόνων λειτουργίας του Σώματος. Για μένα αυτή η εξέλιξη θα καταστήσει τη λειτουργία του αχρείαστη.

“Δεν εμπιστεύομαι τις δημοσκοπήσεις”

-Η σχέση σας με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη είναι καλή;

-Σε προσωπικό επίπεδο η σχέση μου με τον Πρόεδρο ήταν πάντα καλή. Σε πολιτικό επίπεδο είναι γεγονός ότι διαφωνούμε με την τακτική και την στρατηγική που ακολουθεί στο Κυπριακό αλλά και στα θέματα της οικονομίας. Από την άλλη όμως θεωρώ ότι, παρά τις διαφωνίες μας, είμαστε η πολιτική δύναμη η οποία έχει καταθέσει τις πιο πολλές και συγκεκριμένες προτάσεις, τόσο στο Εθνικό όσο και στα ζητήματα της οικονομίας. Ταυτόχρονα δεν διστάσαμε να επικροτήσουμε δημόσια και να συγχαρούμε την κυβέρνηση και τον Πρόεδρο για ενέργειες και αποφάσεις με τις οποίες συμφωνούσαμε. Σημειώνουμε πως είμαστε η μόνη πολιτική δύναμη η οποία δεν έχει εκπρόσωπο της στις συνομιλίες, κάτι που το επεσήμανα και στο Εθνικό Συμβούλιο. Είμαστε οι μόνοι που δεν έχουμε τα έγγραφα των συνομιλιών τα οποία όλες οι άλλες πολιτικές δυνάμεις τα έχουν, γιατί συμμετέχουν στις δικοινοτικές επιτροπές…

ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΙΛΛΗΚΑΣ, ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ

-Οι άλλες πολιτικές δυνάμεις έχουν πρόσβαση σε όλα τα έγγραφα;

-Αυτό δεν το γνωρίζω. Είναι όμως σίγουρο ότι παίρνουν έγγραφα. Αυτό φάνηκε από τις συνεδρίες του Εθνικού Συμβουλίου όπου κρατούσαν  στα χέρια τους έγγραφα.
-Τι σας είπε ο Πρόεδρος, θα ικανοποιήσει το αίτημά σας για συμμετοχή στις επιτροπές;

-Δυστυχώς ο Πρόεδρος δεν ανταποκρίθηκε θετικά και αυτό το σημειώνω. Του επεσήμανα ότι είμαστε η μόνη πολιτική δύναμη η οποία, πιστή στις διακηρύξεις μας, δεν του δώσαμε ονόματα για τα συμβούλια των ημικρατικών οργανισμών. Εμείς θεωρούμε ότι δεν είναι δουλειά των κομμάτων να διοικούν τους ημικρατικούς οργανισμούς και καταγγείλαμε και καταγγέλλουμε ότι η κομματικοποίηση των ημικρατικών οργανισμών γίνεται για το ρουσφέτι και τις μίζες. Ένα πράγμα μόνο ζητήσαμε από τον Πρόεδρο, να συμμετέχουμε στη διαπραγματευτική ομάδα για το Κυπριακό  με ένα δικό μας εμπειρογνώμονα. Δυστυχώς αυτό μας το αίτημα δεν έχει ικανοποιηθεί.

-Τι σας απάντησε; Γιατί δεν το αποδέχθηκε;
-Δεν έκανε καμιά τοποθέτηση.

-Το ψηφοδέλτιο σας πότε θα ανακοινωθεί; Θα έχετε ονόματα – εκπλήξεις;

-Το ψηφοδέλτιο ετοιμάζεται…

-Υπήρξαν ήδη διαρροές δύο ονομάτων…

-Ναι, όσο περισσότεροι γνωρίζουν τα ονόματα που συζητούνται, τόσο πιο εύκολο είναι να διαρρεύσουν. Προσπάθεια μας είναι να εντοπίσουμε υποψήφιους οι οποίοι έχουν διακριθεί για το ήθος τους αλλά και στον επαγγελματικό και κοινωνικό τομέα. Επιβεβαιώνω τα ονόματα που έχουν διαρρεύσει: Πρόκειται για τον πρόεδρο του ΕΤΕΚ, Στέλιο Αχνιώτη και την Μαίρη Ελευθεριάδου, καθηγήτρια στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο που έχει βραβευτεί ως καλύτερη Κύπρια επιστήμονας. Προσπάθειά μας είναι η διαφορά της Συμμαχίας Πολιτών από τα άλλα κόμματα να φανεί και στο ψηφοδέλτιο.

“Έχουν περάσει εποχές που οι πολίτες ήταν αρνία μέσα σε ένα κομματικό μαντρί”

-Πότε υπολογίζετε να ανακοινώσετε τα ονόματα;
-Εντός Φεβρουαρίου σίγουρα. Θα ανακοινωθούν στα πλαίσια και της στρατηγικής επικοινωνίας που ακολουθούμε. Δεν θα επιλέξουμε την οδό των επιλεκτικών διαρροών, θα ανακοινωθούν όλα τα ονόματα ταυτόχρονα.

 -Έχετε δηλώσει ότι θα δώσετε νέο μήνυμα στο… ταλαιπωρημένο ρήμα “δεσμεύομαι”. Τι ακριβώς εννοείτε;

– Επειδή ακριβώς έχει κλονιστεί η εμπιστοσύνη των πολιτών απέναντι στους πολιτικούς και στην πολιτική ευρύτερα, και επειδή δικαιολογημένα ο κόσμος λέει ότι προεκλογικά όλοι δεσμεύονται αλλά μετά δεν υλοποιούν τις δεσμεύσεις τους -και το ρήμα δεσμεύομαι έχει καταντήσει πια ανέκδοτο- εμείς είπαμε ότι μέσα από την προεκλογική εκστρατεία θα αποδείξουμε έμπρακτα στους πολίτες ότι αυτά που λέμε υλοποιηθούν. Θα ξαναδώσουμε νόημα στο ρήμα δεσμεύομαι. Έμπρακτα όμως…
-Πως θα το καταφέρετε αυτό;
-Αυτό θα είναι μία από τις εκπλήξεις των εκλογών.
-Θα είναι μία έκπληξη που θα προηγηθεί των εκλογών ή που θα ακολουθήσει τις εκλογές;

-Θα είναι μια έκπληξη που θα προηγηθεί των εκλογών, για να αντιληφθούν οι πολίτες ότι αυτά που λέμε τα εννοούμε. Και θα τα υλοποιήσουμε.

“Το ψηφοδέλτιο μας θα κρύβει εκπλήξεις!” 

-Γιατί δεν έγινε εφικτό να υπάρξουν συνεργασίες μεταξύ κομμάτων ενώ είχαν καταβληθεί προσπάθειες προς αυτήν την κατεύθυνση;

-Εμείς είχαμε προσπαθήσει πολύ και καταθέσαμε και προτάσεις για συνεργασία, από την εποχή των ευρωεκλογών. Επαναλάβαμε την πρόταση για συνεργασία ενόψει και των βουλευτικών εκλογών, πριν από εννέα μήνες, ζητώντας τη σύσταση ενός συνασπισμού δυνάμεων με τα κόμματα να διατηρούν την αυτοτέλειά τους. Εισηγηθήκαμε μάλιστα κοινό ψηφοδέλτιο και προτείναμε του συνασπισμού να μην ηγείται ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών αλλά άλλος, γιατί στόχος μας δεν ήταν η οποιαδήποτε καρέκλα. Δυστυχώς δεν υπήρξε θετική ανταπόκριση. Τώρα είμαστε πολύ κοντά στις εκλογές για να γίνει αυτό.
-Γιατί νομίζετε ότι δεν υπήρξε ανταπόκριση;
-Δεν θέλω να μπω στη λογική επίρριψης ευθυνών. Πιστεύω στην αναγκαιότητα ενός τέτοιου συνασπισμού, ειδικότερα ενόψει ενδεχομένων εξελίξεων στο Κυπριακό. Αν μπω στη λογική επίρριψης ευθυνών δεν θα βοηθήσω την προσπάθεια. Θεωρώ όμως ότι χάθηκε πολύτιμος χρόνος. Ένας τέτοιος συνασπισμός έχει πάρα πολλά θέματα να ρυθμίσει για να μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά. Ιδιαίτερα αν υπήρχε και κοινό ψηφοδέλτιο. Σίγουρα υπάρχουν σοβαρά ζητήματα που χρήζουν σοβαρής μελέτης και προβληματισμού και θα χρειαστεί να αντιμετωπιστούν πριν αλλά και μετά τις εκλογές. Θεωρώ ότι ακόμα και μετά τις εκλογές δημιουργούνται προϋποθέσεις για τη δημιουργία ενός τέτοιου συνασπισμού το αμέσως επόμενο διάστημα.
-Γιατί νομίζετε ότι υπάρχει αυτός ο κατακερματισμός στο εσωτερικό μέτωπο και μια διάθεση αλληλοφαγώματος μεταξύ κομμάτων και πολιτικών;

-Πιστεύω ότι είναι λογικό στη δημοκρατία να υπάρχουν διαφορές απόψεων και ιδεολογιών. Εμείς ως Συμμαχία Πολιτών λέμε ότι δεν μας απασχολούν οι παραδοσιακές ιδεολογίες. Είμαστε έξω από τη λογική της δεξιάς και της αριστεράς ή του κέντρου και των ιδεολογιών του περασμένο αιώνα. Εμάς η ιδεολογία μας είναι η Κύπρος, τα δικαιώματα της πατρίδας μας, τα δικαιώματα των πολιτών και θέλουμε να διευρύνουμε την Δημοκρατία. Είμαστε ένα ριζοσπαστικό κίνημα που πιστεύει στις ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις και στην διεκδίκηση. Από κει και πέρα θεωρώ ότι στο εθνικό θέμα, τουλάχιστον, θα μπορούσε να υπάρξει μεγαλύτερη και ουσιαστική ενότητα. Αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί εάν το Εθνικό Συμβούλιο λειτουργούσε με συλλογικό τρόπο. Εάν πράγματι είχαν όλοι καλή διάθεση θα προχωρούσαμε στη συζήτηση μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής στο Κυπριακό. Πέρσι τον Φεβρουάριο, καταθέσαμε μια 70σέλιδη πρόταση στρατηγικής στο Εθνικό Συμβούλιο. Την διατυπώσαμε με τρόπο πολύ προσεκτικό χωρίς να επικρίνεται καμιά πολιτική δύναμη, χωρίς προσπάθεια αυτοδικαίωσης. Μάλιστα προσέξαμε τόσο πολύ την ορολογία που χρησιμοποιήσαμε ώστε να μην νιώσει κανένας θιγμένος, με στόχο να δημιουργήσουμε πρόσφορο έδαφος για πραγματικό διάλογο και ανταλλαγή απόψεων. Είναι μια πρόταση η οποία ξεφεύγει από την αντιπαράθεση εάν πρέπει η λύση να είναι Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία ή μόνο Ομοσπονδία ή επιστροφή στο κράτος του ’60. Υιοθετήσαμε μια νέα προσέγγιση στο Κυπριακό. Κάποιοι είπαν ότι ήταν καλή η προσέγγισή μας, αλλά στη συνέχεια δεν έγινε συζήτηση. Οι προτάσεις μας αποσκοπούσαν στο να καθορίσουμε τους στόχους που θέλουμε να πετύχουμε μέσα από τη λύση, ανεξάρτητα από το μοντέλο της λύσης. Να συμφωνήσουμε τι εμείς οι Ελληνοκύπριοι θέλουμε να πετύχουμε μέσα από την λύση…

-Μα αυτό δεν υπήρχε ήδη; Δεν υπάρχουν οι ομόφωνες αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου για τη λύση του Κυπριακού;

-Ναι υπάρχουν αποφάσεις οι οποίες όμως έχουν πλέον ακυρωθεί από τις εξελίξεις. Η απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου του 2009 έχει ακυρωθεί από το κοινό ανακοινωθεν Αναστασιάδη – Ερογλου.

“Έχουμε συνηθίσει να ποδοσφαιροποιείται η πολιτική και να πολιτικοποιείται το ποδόσφαιρο”

-Πιστεύετε ότι κάποιες πολιτικές ηγεσίες μπορεί να συντηρούν την αντιπαλότητα για καθαρά ψηφοθηρικούς λόγους;

– Έχουμε συνηθίσει να ποδοσφαιροποιείται η πολιτική και να πολιτικοποιείται το ποδόσφαιρο. Κάποιοι ποντάρουν στην πόλωση αν και δεν βλέπω πως μπορούν πια να πείσουν τον λαό με την πόλωση. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης με μια μονοκομματική η δικομματική κυβέρνηση, χωρίς πλειοψηφία στη Βουλή, καταφέρνει να κυβερνά. Το κάνει με την στήριξη του ΑΚΕΛ στο Κυπριακό και την στήριξη του ΔΗΚΟ στην οικονομία. Θεωρώ ότι αυτές οι πολιτικές δυνάμεις δεν μπορούν να πείσουν στην κριτική που ασκούν στον Πρόεδρο Αναστασιάδη, όταν στα κρίσιμα ζητήματα τον στηρίζουν.

-Διακρίνω και μία κριτική διάθεση προς το ΔΗΚΟ;

-Δεν είναι θέμα κριτικής διάθεσης είναι η διαπίστωση μιας πραγματικότητας! Για παράδειγμα στα θέματα της οικονομίας, εμείς διαφωνήσαμε με όλα τα μνημονιακά νομοσχέδια, τα οποία ψηφίστηκαν και από το Δημοκρατικό Κόμμα και από άλλα κόμματα ακόμα και από το ΑΚΕΛ. Όπως τα νομοσχέδια για τις εκποιήσεις και την πώληση δανείων. Για τα νομοσχέδια αυτά είχαμε καταθέσει σωρεία τροπολογιών ως Συμμαχία Πολιτών. Εάν ψηφίζονταν οι τροπολογίες αυτές θα προστάτευαν πραγματικά τους πολίτες από τις υπερεξουσίες που δόθηκαν στις τράπεζες, αλλά καταψηφίστηκαν.

-Πιστεύετε ότι τα κόμματα θα συνεχίσουν να έχουν την δύναμη μου είχαν παλιά, μετά τις εξελίξεις στην οικονομία και την απογοήτευση του κόσμου;

-Τα κόμματα είναι αναπόσπαστο μέρος της Δημοκρατίας, από την ώρα που η Δημοκρατία από άμεση έχει μετατραπεί σε αντιπροσωπευτική, δια αντιπροσώπων, αυτή η αντιπροσώπευση πέρνα μέσα από τα κόμματα τα οποία πρέπει να λειτουργήσουν ως κύτταρα της Δημοκρατίας. Δυστυχώς με τον τρόπο που λειτουργούν τα κόμματα του παλαιοκομματικού κατεστημένου από κύτταρα μετατράπηκαν σε κυτταρίτιδα της Δημοκρατίας. Ουσιαστικά έχουν αφαιρέσει κάθε εξουσία από τους πολίτες και αξιοποίησαν το όλο σύστημα για αυτοσυντήρηση. Εμείς ως Συμμαχία Πολιτών θα καταθέσουμε πλήθος προτάσεων οι οποίες θα επαναφέρουν στους πολίτες τον πραγματικό έλεγχο και εξουσία, σε ουσιώδη ζητήματα. Όπως είναι το δικαίωμα των πολιτών να ανακαλέσουν κατά τη διάρκεια της θητείας του έναν εκλελεγμένο ο οποίος θα έχει παραβιάσει το κοινωνικό του συμβόλαιο, το προεκλογικό του πρόγραμμα.

“Δυστυχώς με τον τρόπο που λειτουργούν τα κόμματα του παλαιοκομματικού κατεστημένου από κύτταρα μετατράπηκαν σε κυτταρίτιδα της Δημοκρατίας”

-Πώς θα γίνεται αυτό;

-Με συλλογή υπογραφών του σώματος που τον εξέλεξε. Των ίδιων των πολιτών που τον ψήφισαν. Εάν, π.χ. μαζευτεί ένα ποσοστό υπογραφών γύρω στο 20% των ψηφοφόρων της επαρχίας του να μπορεί μετά να γίνει δημοψήφισμα και να ληφθεί απόφαση για ανάκλησή του.

-Αυτή η διαδικασία δεν θα ενέχει τον κίνδυνο μεγαλύτερες ομάδες πολιτών, π.χ. από πιο μεγάλο κόμμα, να αποφασίζουν για άτομα που έχουν εκλεγεί από κόμματα με λιγότερες ψήφους;

-Εγώ θεωρώ ότι είναι πολύ ώριμοι οι πολίτες. Εμπιστεύομαι την κρίση τους. Δεν θεωρώ ότι θα θελήσουν να παίξουν κομματικά παιχνίδια επειδή ενδέχεται να το ζητήσουν κάποιες ηγεσίες. Έχουν περάσει οι εποχές που οι πολίτες ήταν αρνία μέσα σε ένα κομματικό μαντρί. Έχουν πια ξεφύγει από το μαντρί. Μετά τις βουλευτικές εκλογές θα καταθέσουμε αυτή την πρόταση με την κοινοβουλευτική μας ομάδα στην Βουλή. Και θα δούμε εάν τα άλλα κόμματα θα την στηρίξουν και θα δώσουν αυτή την εξουσία στους πολίτες. Θα καταθέσουμε και άλλες προτάσεις που θα αφορούν τα δημοψηφίσματα για σοβαρά ζητήματα. Για να δοθεί στους πολίτες λόγος ακόμα και για το νομοθετικό έργο. Έχουμε και πολλές άλλες προτάσεις για σοβαρά θέματα, όπως για τη χορηγία των κομμάτων…

-…Προϋπόθεση όλων αυτών όμως είναι να καταφέρει η Συμμαχία Πολιτών να εισέλθει στη Βουλή και κατά δεύτερον να έχει και μια σχετική δύναμη για να προωθήσει τις προτάσεις της…

-Θα έχουμε μια πολύ ισχυρή κοινοβουλευτική ομάδα. Η Συμμαχία Πολιτών θα είναι η έκπληξη των εκλογών και θα με θυμηθείτε. Αυτό το μήνυμα παίρνω από τους πολίτες, από την επαφή και τον διάλογο που έχουμε μαζί τους, που είναι συνεχής.

-Έχετε και έρευνες που επιβεβαιώνουν αυτά που λέτε;

-Δεν εμπιστεύομαι τις έρευνες. Ούτε στις προεδρικές εκλογές, εάν θυμάστε, είχα στηριχθεί στις έρευνες…

-Παρά το ότι προέρχεστε από τον χώρο των ερευνών…

-Ναι αλλά έχετε δει πια είναι σήμερα τα αποτελέσματα των ερευνών. Και στην Ελλάδα και στην Τουρκία και στην Κύπρο. Κάτ’ επανάληψη ακόμα και τα exit Polls πέφτουν πλέον πολύ, όχι λίγο, έξω. Το ίδιο έγινε και στις προεδρικές εκλογές. Η καλύτερη δημοσκόπηση πλέον είναι η επαφή με τους πολίτες. Και ιδιαίτερα όταν είσαι αντιπολίτευση, οι πολίτες δεν έχουν κανένα λόγο να σε κοροϊδέψουν.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΙΛΛΗΚΑΣ, ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ
-Πόσους βουλευτές νομίζετε ότι μπορεί να εκλέξετε, εάν θα θέλατε να μας πείτε ένα αριθμό;

-Δεν θέλω να πω αριθμό, παρά το ότι γνωρίζω περίπου πόσους θα εκλέξουμε. Σας λέω πως θα είμαστε μια σημαντική κοινοβουλευτική ομάδα.

-Σε ποια σειρά θα βρίσκεται η Συμμαχία Πολιτών σε σχέση με τα υπόλοιπα κόμματα;

-Και σ’ αυτό έχω άποψη αλλά να μου επιτρέψετε να μην σας την πω. Σας επαναλαμβάνω ότι θα είμαστε η έκπληξη γιατί είμαστε ένα κίνημα που δημιούργησαν οι ίδιοι οι πολίτες. Δεν είναι τυχαίο το όνομα του. Δεν είναι ένα  κίνημα που δημιουργήθηκε από τα πάνω προς τα κάτω αλλά από τα κάτω προς τα πάνω. Αποτελεί και θα αποτελεί την διεκδικητική φωνή των πολιτών μέσα στη Βουλή.

-Ποια είναι η θέση σας για το θέμα της Διοικήτριας της Κεντρικής Τράπεζας και την παρεξήγηση, που όπως είπε ο πρόεδρος, έχει λήξει;

-Καταρχήν το θέμα κατ’ εμένα δεν ήταν παρεξήγηση. Είναι ένα μείζον θέμα που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας το υποβιβάζει σε παρεξήγηση. Ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζήτησε από τον Γενικό Εισαγγελέα να μελετήσει τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσε να οδηγηθεί η υπόθεση στο Ανώτατο Δικαστήριο με στόχο να παυθεί η Διοικήτρια.

-Γιατί πιστεύετε ότι άλλαξε γνώμη;

-Σας υπενθυμίζω ότι την παραίτηση της κυρίας Γιωργκάτζη την είχαν απαιτήσει ταυτόχρονα όλες οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου. Δεν ξέρω τι συναλλαγές έχουν παιχτεί άλλα διαπιστώνουμε μια μεγάλη σιωπή από πλευράς της Κεντρικής Τράπεζας σε ουσιώδη θέματα τα οποία μπορεί και να μην είναι άσχετα με το κλείσιμο της υπόθεσης. Διαπιστώνω ότι αρνείται να δώσει στη δημοσιότητα στοιχεία για πολιτικά πρόσωπα ή συγγενικά τους πρόσωπα ή εταιρείες που έχουν βγάλει χρήματα εκτός Κύπρου λίγο πριν το κούρεμα ή κατά την περίοδο που οι τράπεζες ήταν κλειστές. Εκείνη την περίοδο είχαν διαφύγει γύρω στα 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ από Τις τράπεζες. Θα πρέπει να δώσει στη δημοσιότητα τα πολιτικά πρόσωπα και όχι 60 -80.000 κόσμου. Να δώσει τη λίστα με τα πολιτικά πρόσωπα στα οποία χαρίστηκαν δάνεια ή τους παραχωρήθηκαν χαμηλότοκα δάνεια και τα εξαρτώμενά τους άτομα που επίσης ωφελήθηκαν.
-Έχετε ζητήσει αυτή τη λίστα;

-Την έχουμε ζητήσει, όχι μία αλλά εκατόν φορές.

-Ποιους μπορεί να καλύπει όμως η Κεντρική Τράπεζα;

-Εγώ θεωρώ ότι δεν είναι τυχαία η σιωπή της Κεντρικής Τράπεζας με το κλείσιμο της υπόθεσης.

-Είστε ευχαριστημένος από τις έρευνες που γίνονται για την οικονομία και απ’ όσα έχει ανακοινώσει ο Γενικός Εισαγγελέας για την υπόθεση Focus;

-Ο Γενικός Εισαγγελέας μας είπε το αναμενόμενο, ότι την εποχή εκείνη δεν ήταν ποινικό αδίκημα για ένα κόμμα που πήρε χρήματα από μια εταιρεία, ακόμα κι αν επρόκειτο για εκατομμύρια. Υπάρχει όμως και μια άλλη πτυχή την οποία εμείς έχουμε επισημάνει και προσδοκούμε ότι ο Γενικός Εισαγγελέας θα την εξετάσει. Πρόκειται για την έρευνα που πρέπει να διεξαχθεί για να διαπιστωθεί ποια ήταν η στάση των κομμάτων που δέχθηκαν εισφορές εκατομμυρίων από την Focus, εντός του κοινοβουλίου ή και σε κυβερνητικό επίπεδο. Και κατά πόσον με αποφάσεις ή με την ψήφο τους, στήριξαν συμφέροντα είτε της Λαϊκής Τράπεζας, είτε της Focus, είτε συνδεδεμένων με αυτούς εταιρειών. Εκεί ενδεχομένως θα διαφανεί η διαπλοκή και αν υπάρχουν και ποινικές ευθύνες. Για παράδειγμα το δάνειο 217 εκατομμυρίων που χορηγήθηκε στην Focus, χωρίς υποθήκες, χωρίς εγγυήσεις και το οποίο μετατράπηκε σε μετοχές που εκμηδενίστηκαν σε μια άλλη εταιρεία. Ποιοι πήραν αυτές τις αποφάσεις και τι έκανε τότε η Κεντρική Τράπεζα;
-Διεξήχθηκε ή διεξάγεται κάποια έρευνα για το συγκεκριμένο θέμα; Έχετε κάποια πληροφόρηση από τον Γενικό Εισαγγελέα ή τον Αρχηγό της Αστυνομίας;

-Όχι δεν έχω κάποια πληροφόρηση. Εμείς ζητούμε να ερευνηθεί το συγκεκριμένο θέμα γιατί δύο μέλη του τότε Διοικητικού Συμβουλίου της Λαϊκής Τράπεζας είχαν δηλώσει ότι το Δ.Σ. δεν γνώριζε ότι έγινε αυτή η πράξη και ότι υπήρξε μετατροπή του δανείου σε μετοχικό κεφάλαιο μιας άλλης εταιρείας που εκμηδενίστηκε.

Έχουμε δημοσίευματα ξένου τύπου τα οποία παρουσίαζαν τη συγκεκριμένη υπόθεση και κατέγραψαν την άγνοια μελών του Διοικητικού Συμβουλίου για το θέμα, πράγμα που πρέπει να ερευνηθεί. Επίσης επειδή τα λεφτά αφήνουν πάντα αποτυπώματα, ο Γενικός Εισαγγελέας σε μία παλαιότερή του δηλωσή είχε πει ότι είναι γύρω στα 50 τα εκατομμύρια που διατέθηκαν από την Focus στην Κύπρο. Αργότερα είχε γραφτεί ότι ενδεχομένως να υπάρχουν και πολιτικά πρόσωπα τα οποία πήραν, ατομικά, χρήματα από την Focus. Και αυτό θα πρέπει να διερευνηθεί. Έστω κι αν δεν ήταν ποινικό αδίκημα θα πρέπει να γνωρίζει ο κόσμος ποιοι είναι αυτοί που τα πήραν από την Focus. Διότι τα χρήματα που πήρε η Focus από την Λαϊκή είναι αυτά του φορολογούμενου πολίτη, είναι λεφτά που κλήθηκε μετά ο φορολογούμενος να να πληρώσει με το κούρεμα των καταθέσεων και των αξιόγραφων.
-Βέβαια δόθηκε μια απάντηση από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ότι ο Ανδρέας Βγενόπουλος και οι άλλοι που σχετίζονταν με την Λαϊκή και την Focus, θεωρούνταν τότε πετυχημένοι επιχειρηματίες και κανένας δεν μπορούσε να μαντέψει την εξέλιξη…

-Πως δεν μπορούσαν να μαντέψουν και να υποψιαστούν; Κάποιος που έρχεται να σου δώσει με τόση ευκολία, τόσα πολλά χρήματα, εκατοντάδες χιλιάδες, ίσως και εκατομμύρια ευρώ, ίσως θα έπρεπε να σε βάλει σε σκέψεις. Είναι η συγκεκριμένη εταιρεία φιλανθρωπική οργάνωση ή μήπως λειτουργεί με ανταλλάγματα;

“Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι έχουν δώσει ανταλλάγματα για τη Focus”

-Εσείς είστε σίγουρος ότι έχουν δοθεί κάποια ανταλλάγματα;
– Ασφαλώς. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι έχουν δώσει ανταλλάγματα. Δεν είναι γι’ αυτό που πρωτοστάτησαν να δώσει το κράτος στη Λαϊκή 1,8 δισεκατομμύρια όταν η τράπεζα χρεοκόπησε; Αυτά τα χρήματα δεν ήταν δικά τους. Ήταν λεφτά του φορολογούμενου τα οποία έπεσαν μέσα σε μια μαύρη τρύπα. Πώς μπορεί ένα κόμμα να δέχεται με ευκολία να πάρει χρήματα από μια εταιρεία η οποία μάλιστα χρηματοδοτεί και αντίπαλο πολιτικά κόμμα; Αυτό από μόνο του δεν είναι ικανό να προκαλέσει αμφιβολίες;

-Ενδέχεται να υπάρχουν και άλλες χορηγίες προς τα κόμματα που ίσως να μην τις γνωρίζουμε;

-Ενδεχομένως να υπάρχουν. Και ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας έχουν δηλώσει ότι αυτή ήταν παλιά μια πάγια τακτική. Ότι δηλαδή τα κόμματα στο παρελθόν έτσι δέχονταν χορηγίες.

-Εσείς γνωρίζετε ή υποψιάζεστε και άλλες περιπτώσεις;

-Όλοι ακούμε διάφορες πληροφορίες. Η Κύπρος είναι μικρή και κυκλοφορούν διάφορες φήμες. Το θέμα είναι να υπάρχουν αποδείξεις. Και αυτή δεν είναι δουλειά που μπορούμε να την κάνουμε εμείς. Δεν είμαστε ντετέκτιβ. Γι’ αυτό υπάρχουν οι διωκτικές αρχές του κράτους οι οποίες θα πρέπει να εξετάζουν τα θέματα αυτά κατά προτεραιότητα.