Ο νεαρός Κύπριος στη λίστα Forbes απαντά στις ερωτήσεις του ikypros

ΑΛΕΞ, ΑΛΕΞΗΣ ΛΟΪΖΟΥ, TROUVA

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ

 

Συνέντευξη στον Κωστή Διογένους

Ο Άλεξ Λοΐζου, είναι ο πρώτος Κύπριος που κατάφερε να μπει σε δύο σημαντικές λίστες του περίφημου περιοδικού Forbes: στη διεθνή λίστα των 600 υποψήφιων νεαρών επιχειρηματιών 30 under 30 αλλά και στην ευρωπαϊκή λίστα των 300 πιο λαμπρών Ευρωπαίων νεαρών επιχειρηματιών στον τομέα της τεχνολογίας. Το ikypros πέτυχε τον Άλεξ Λοΐζου μεταξύ των πολλών υποχρεώσεών του και είχε μαζί του μια συνομιλία μέσω skype.

Η συνέντευξη έγινε με την περιέργεια να μάθω ποιος είναι ο νεαρός που  γέμισε ελπίδα την Κύπρο – σε μια ιδιαίτερα δύσκολη για τους νέους περίοδο – και πώς τα κατάφερε να τιμήσει τον τόπο του και να κάνει όλους να μιλάνε γι’ αυτόν.

Από τις πρώτες προτάσεις αντιλήφθηκα πως η επιτυχία του σίγουρα δεν ήρθε τυχαία. Ο 28χρονος που μου μιλούσε με ενθουσιασμό για την δουλειά του, τους στόχους που έβαλε μαζί με την ομάδα του, και τους πετυχαίνει έναν, έναν, δεν ήταν ένας φαντασμένος νεαρός κομπιουτεράς της νέας οικονομίας. Ήταν ένα σοβαρό παιδί, προσηλωμένο σε αυτά που αγαπάει και που ξέρει να κάνει καλά, που γίνεται καλύτερος δουλεύοντας με άλλους και προωθώντας καινοτομίες που θα αλλάξουν τον τρόπο που βλέπουμε και κάνουμε τις διαδικτυακές αγορές.

Μάλιστα δεν αποκλείει στο μέλλον να εγκατασταθεί μόνιμα στην Κύπρο, τηλεργαζόμενος από το μικρό νησί του και προσφέροντας πρωτότυπες υπηρεσίες που θα απευθύνονται σε όλο τον κόσμο, μέσα από την παγκοσμιοποιημένη, διαδικτυακή οικονομία!

“Τα καταστήματα που προσεγγίζαμε δεν ανταποκρίνονταν γιατί δεν καταλάβαιναν τι ήταν αυτό που τους προσφέραμε και γιατί έπρεπε να έχουν αυτή την τεχνολογία”

-Τι σημαίνει για σας η συμπερίληψή σας στις λίστες του Forbes; 
– Και εγώ και η ομάδα μου είμαστε πολύ χαρούμενοι που αποτελούμε μέρος της λίστας αυτής, η οποία προσφέρει σίγουρα ένα βαθμό αναγνώρισης ανά το παγκόσμιο, κάτι που είναι καλό για την εταιρεία μας.

Κατά τα άλλα όμως δεν αλλάζει κάτι στο όπως εμείς σαν εταιρεία προχωρούμε. Οι ρυθμοί μας είναι οι ίδιοι και παραμένουμε προσηλωμένοι στους στόχους μας όπως και πριν. Εγώ προσωπικά συνεχίζω όπως και προηγουμένως στον επαγγελματικό μου χώρο, χωρίς να υπάρχει κάποια ιδιαίτερη αλλαγή.

-Δεν υπήρξε κάποια αλλαγή στην καθημερινότητά σας από τη δημοσιοποίηση της λίστας του Forbes;

-Όχι. Η δική μου καθημερινότητα εξελίσσεται σε σχέση με το πως εξελίσσεται η εταιρεία μας και οι προσπάθειες για την ανάπτυξη της, ώστε να φτάσουμε στους στόχους που έχουμε θέσει. Σίγουρα ήταν πολύ ωραίο που υπήρξε τέτοια ανταπόκριση από το κοινό, ιδιαίτερα από Κύπριους σε όλο τον κόσμο, και από Αυστραλία και από Αμερική, οι οποίοι μας έστειλαν ωραία σχόλια. Πέραν από αυτό που ήταν και ωραίο και συγκινητικό, εμείς προχωρούμε κανονικά στη δουλειά μας.

-Οι αντιδράσεις σας δείχνουν πως είστε πολύ προσγειωμένοι. Κάτι που δεν είναι και πολύ συνηθισμένο σε τομείς όπως αυτοί που δραστηριοποιείστε…

-Είναι σίγουρα ιδιαίτερη η τιμή που νιώθω που το όνομά μου βρίσκεται στη συγκεκριμένη λίστα. Ιδιαίτερα επειδή στην ευρωπαϊκή λίστα αναφέρεται η Κύπρος. Αλλά μέχρι εκεί.

-Ήταν αναμενόμενο για σας ότι το όνομά σας θα περιλαμβάνετο στη λίστα;

-Βασικά γίνεται μια προεργασία πριν ανακοινωθεί η λίστα, την οποία την γνωρίζαμε. Γνώριζα δηλαδή ότι κάποιοι μας είχαν προτείνει, αλλά δεν ήταν κάτι που το είχαμε επιδιώξει. Μετά την πρόταση γίνεται μια πιο μικρή λίστα με τους υποψήφιους, γίνονται συνεντεύξεις και υπάρχει μια ομάδα με κριτές οι οποίοι επιλέγουν αυτούς που θεωρούν ότι αξίζει να βρίσκονται στη λίστα. Από την ομάδα μας μπήκε μόνο το δικό μου όνομα επειδή μόνο εγώ είμαι κάτω των 30 ετών. Οι άλλοι είναι λίγο μεγαλύτεροι.

 

ΑΛΕΞ, ΑΛΕΞΗΣ ΛΟΪΖΟΥ, TROUVA
Ο Άλεξ Λοΐζου (κέντρο) με τους συνεργάτες του Maxim Berglund και Mandeep Singh, συνιδρυτές του StreetHub.

– Τι νομίζετε ότι ήταν αυτό που μέτρησε ώστε να περιληφθεί το όνομά σας στη λίστα;

-Νομίζω η επιτυχία που είχε η εταιρεία μας, τα αποτελέσματά της τα τελευταία χρόνια και το έργο που έχουμε παράξει. Μάλλον βοήθησε αρκετά το δίκτυο που δημιουργήσαμε στο Λονδίνο και οι επενδυτές που καταφέραμε να προσελκύσουμε.

-Με τι ασχολείται η εταιρεία σας και το market place Trouva, (ή πολυκατάστημα Trouva – αν μπορούμε να το πούμε έτσι στα ελληνικά), που δημιουργήσατε στο διαδίκτυο;

-Ουσιαστικά προσπαθούμε να προβλέψουμε πως θα κινηθεί το ηλεκτρονικό εμπόριο στα επόμενα χρόνια και ενεργούμε έτσι ώστε η εταιρεία μας να βρίσκεται στην πρωτοπορία των κινήσεων σε αυτό τον τομέα. Δημιουργούμε την τεχνολογία ώστε η εταιρεία μας να ηγείται των εξελίξεων στα σημεία που μπορούμε να το καταφέρουμε.

– Τι είδους καταστήματα συμμετέχουν στοTrouva;

– Eίναι καταστήματα μπουτίκ, τα οποία υπάρχουν στο Λονδίνο, πωλούν πολύ ωραία προϊόντα αλλά δεν μπορείς να τα βρεις εύκολα, είτε γιατί είναι κάπως “κρυμμένα” λόγω τοποθεσίας, είτε επειδή δεν έχουν ιστοσελίδα ή online κατάστημα. Τα καταστήματα αυτά είναι πολύ δύσκολο να προωθήσουν τα εμπορεύματά τους στο ευρύ κοινό. Εμείς τους παρέχουμε την τεχνολογία και την ευρύτητα αγοράς που χρειάζονται. Τους δίνουμε την δυνατότητα να πωλούν με λογικό κόστος online, σε παγκόσμιο επίπεδο, αξιόπιστα με ταχύτητα και ευκολία, όπως κάνουν και τα μεγάλα καταστήματα, τα οποία όμως έχουν επενδύσει εκατομμύρια για ανάλογα συστήματα.

-Προβλέπετε ότι οι αγορές μας θα συνεχίσουν να γίνονται με τον τρόπο που τις κάνουμε σήμερα;

-Υπολογίζουμε ότι στα επόμενα 6-10 χρόνια θα υπάρξει μια σύζευξη των ηλεκτρονικών αγορών και των αγορών που πραγματοποιούμε με φυσική παρουσία. Μπορεί δηλαδή να διαλέγουμε τα προϊόντα από τα καταστήματα που υπάρχουν στους δρόμους αλλά οι επιλογές μας θα καθορίζονται σε μεγάλο βαθμό σε σχέση με το τι βρίσκουμε και επιλέγουμε online. Την ίδια ώρα όταν αγοράσουμε κάτι offline θα θέλουμε αντί να το πάρουμε εκείνη την ώρα από το κατάστημα και να το κρατάμε περπατώντας στην πόλη να σταλεί στο σπίτι μας, για παράδειγμα σε μισή ώρα ή στις επόμενες δύο ημέρες.

Πιστεύουμε ότι θα υπάρξει αυτή η ισχυρή σχέση και αλληλοσύνδεση της προβολής των προϊόντων online αλλά και της φυσικής παρουσίας των καταναλωτών στα καταστήματα. Αυτός είναι ένας τομέας στον οποίο δουλεύουμε εντατικά. Πρόκειται για ένα “πρόβλημα” στο οποίο εργάζονται πολλοί και προσπαθούν να προτείνουν λύσεις, αφού είναι πια μια καταγεγραμμένη ανάγκη του λιανικού εμπορίου. Η εταιρεία μας προτείνει τον δικό της, αποτελεσματικό θεωρούμε, τρόπο προώθησης εμπορευμάτων, ο οποίος δίνει λύσεις και στις ανάγκες του καταναλωτή αλλά και των ανεξάρτητων πωλητών. Η δική μας τεχνολογία προσπαθεί και το καταφέρνει σε πολύ μεγάλο βαθμό, να απαντήσει σε αυτές τις ανάγκες, όσο πιο πετυχημένα γίνεται.

 

-Πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με αυτό το θέμα; Είχε κάποιος σχέση με το λιανικό εμπόριο ή τη σχετική τεχνολογία;

-Ναι οι δύο συνεργάτες μου είχαν μεγάλη σχέση με το ηλεκτρονικό εμπόριο. Ειδικεύονταν σε μεγάλες ιδιωτικές επενδύσεις ανά το παγκόσμιο σε σχέση με το λιανικό εμπόριο και με εταιρείες όπως το Asda και το Tesco. Είχαν διαπιστώσει ότι ενώ γίνονταν μεγάλες επενδύσεις σε αυτό τον τομέα, τα αποτελέσματα ήταν πολύ πενιχρά και απογοητευτικά.

Αρχικά δουλεύαμε σε ένα λογισμικό καταχώρισης εμπορευμάτων (στοκ) και προσπαθούσαμε να το πωλήσουμε πριν μάλιστα καταφέρουμε να το ολοκληρώσουμε. Τα καταστήματα που προσεγγίζαμε δεν ανταποκρίνονταν γιατί δεν καταλάβαιναν τι ήταν αυτό που τους προσφέραμε και γιατί έπρεπε να έχουν αυτή την τεχνολογία. Εμείς είχαμε προβλέψει πως θα εξελιχθεί το εμπόριο στα επόμενα χρόνια και πως προσπαθούσαμε να βρούμε τρόπο να τους δείξουμε τη χρησιμότητα της δικής μας υπηρεσίας. Σκεφτήκαμε ότι ο καλύτερος τρόπος ήταν να τους πείσουμε ότι το δικό μας προϊόν θα τους φέρει νέες πωλήσεις. Όσο περισσότερες πωλήσεις θα είχαν τόσο περισσότερο θα έκανε εμφανές το πρόβλημα του να έχουν μια αξιόπιστη και ελκυστική ηλεκτρονική έκδοση του καταστήματός τους. Έτσι θα αντιλαμβάνονταν ότι με την κατάλληλη τεχνολογία θα μπορούσαν να αυξήσουν τις πωλήσεις τους, να δημιουργήσουν πιο ισχυρή εμπορική επωνυμία ενώ θα είχαν ταυτόχρονα μεγαλύτερη αναγνωρισιμότητα και περισσότερα έσοδα.

Αυτή μας η επιμονή στη συνέχεια επιβεβαιώθηκε. Στα τρία – τέσσερα χρόνια που ακολούθησαν πολύ περισσότερα καταστήματα αντιλήφθηκαν την ανάγκη να έχουν ηλεκτρονικά καταστήματα. Τα πραγματικά πετυχημένα καταστήματα έχουν και online και offline παρουσία αλλά παραμένουν τα υπόλοιπα προβλήματα για συγκερασμό των δύο, τα οποία εμείς προσπαθούμε να λύσουμε.

 

“Στόχος να επεκταθούμε σε Βερολίνο, Παρίσι, Νέα Υπόρκη, Στοκχόλμη”

-Στο Trouva υπάρχουν καταστήματα από την Κύπρο;

-Όχι αυτή τη στιγμή έχουμε εστιάσει την προσοχή μας μόνο στο Λονδίνο από το οποίο έχουμε online 350 καταστήματα. Η εξέλιξη μάλλον θα είναι να επεκταθούμε στο Βερολίνο, στο Παρίσι, στη Νέα Υόρκη, στη Στοκχόλμη. Ο λόγος που προς το παρόν η Κύπρος δεν είναι στους στόχους μας είναι επειδή ασχολούμαστε με γνωστά κέντρα από τα οποία καταναλωτές από όλο τον κόσμο τα γνωρίζουν και από τα οποία θα ήθελαν να κάνουν αγορές. Το Λονδίνο, το Βερολίνο, η Στοκχόλμη όπως και άλλες μεγαλουπόλεις, έχουν εμπορικές επωνυμίες από τις οποίες καταναλωτές από όλο τον κόσμο θα ήθελαν να αγοράσουν. Χρησιμοποιούμε αυτό το χαρακτηριστικό για να αυξήσουμε τις πωλήσεις. Είναι δηλαδή απαραίτητος ένας αριθμός καταστημάτων για να μπορέσουμε να έχουμε συγκεκριμένα αποτελέσματα, πράγμα που είναι δύσκολο να γίνει με την αγορά της Λευκωσίας ή της Λεμεσού.

 

-Το “πείραμά” σας δούλεψε στο Λονδίνο;

– Ναι! Την περίοδο των Χριστουγέννων τα πήγαμε πάρα πολύ καλά! Υπερβήκαμε όλους τους στόχους που είχαμε θέσει. Για μας είναι σημαντικό να αποδείξουμε ότι το μοντέλο δουλεύει στο Λονδίνο ώστε να επεκταθούμε και σε άλλες αγορές. Νομίζω ότι το πλάνο στο οποίο εργαζόμαστε θα φέρει καινούρια πράγματα μέσα στο 2016 αλλά στο άμεσο μέλλον θέλουμε να δείξουμε ότι το Λονδίνο έφερε τα προσδοκώμενα αποτελέσματα. Έτσι θα πείσουμε ότι το μοντέλο που προτείνουμε μπορεί να εφαρμοστεί και αλλού.

ΑΛΕΞ, ΑΛΕΞΗΣ ΛΟΪΖΟΥ, TROUVA

-Και οι στόχοι για μετά; Υπάρχει κάτι που μπορεί να ανακοινωθεί;

-Βασικά και εμείς που έχουμε δημιουργήσει αυτή την εταιρεία και οι επενδυτές που πίστεψαν σε εμάς, έχουμε φιλοδοξίες. Θα θέλαμε να μεγαλώσει και άλλο η εταιρεία μας. Να δημιουργήσουμε ένα προϊόν το οποίο θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε παγκόσμιο επίπεδο και να βοηθήσει κυρίως τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να έχουν ένα βήμα, αξιόπιστο, ισχυρό και αποτελεσματικό απέναντι στις μεγάλες αλυσίδες. Ένα μέρος του σχεδίου μας είναι η επέκταση σε άλλες πόλεις, όπως το Βερολίνο και τη Στοκχόλμη το οποίο ψάχνουμε αυτή τη στιγμή. Τα άλλα που είναι εσωτερικά, δικά μας, αφορούν το πως μπορούμε την τεχνολογική πλατφόρμα που προσφέρουμε σε αυτό τον τύπο καταστημάτων να την προσφέρουμε και σε άλλους χρήστες, για παράδειγμα σε όποιον άλλο ενδιαφέρεται να προωθήσει online το ηλεκτρονικό του κατάστημα.

Είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα πρόκληση στην οποία δουλεύουμε παράλληλα. Ωστόσο προτεραιότητα είναι αυτό που έχουμε ήδη στημένο για να το βελτιώσουμε όσο γίνεται περισσότερο.

 

“Στις online αγορές θα κυριαρχήσουν τα κινητά τηλέφωνα και οι κινητές συσκευές”

-Πώς βλέπετε το μέλλον τον διαδικτυακών αγορών;

-Πιστεύω ότι στις online αγορές θα κυριαρχήσουν τα κινητά τηλέφωνα και οι κινητές συσκευές. Σήμερα στα συστήματά μας καταγράφεται μια κίνηση 40% από κινητές συσκευές. Νομίζω είναι μια φυσική εξέλιξη και σε κάποια φάση θα καταλήξουμε το 30% των αγορών να γίνεται από επιτραπέζιους υπολογιστές και το 70% από κινητές συσκευές.

Ο καταναλωτής της γενιάς μας θέλει την απόλυτη άνεση, να αγοράζει χωρίς να ακολουθεί χρονοβόρες διαδικασίες. Θέλει να κάνει αγορές σε απλά βήματα. Αυτό είναι μια πρόκληση για όσους ασχολούμαστε με τις υπηρεσίες που αφορούν τις ηλεκτρονικές αγορές. Θα πρέπει να πετύχουμε την ευκολία που θέλει ο καταναλωτής αλλά να κατοχυρώσουμε ταυτόχρονα και τα αυξημένα επίπεδα ασφάλειας που χρειάζονται οι σύγχρονες διαδικτυακές αγορές. Είναι ένας τομέας στον οποίο στα επόμενα χρόνια θα υπάρξουν αρκετές αλλαγές αφού αυξάνονται κατακόρυφα και οι ηλεκτρονικές αγορές αλλά και οι ηλεκτρονικές απάτες. Θα πρέπει όμως πιστεύω στο κέντρο της προσοχής μας να παραμείνει η διευκόλυνση του καταναλωτή.

 

-Γνωρίζετε σε πιο επίπεδο βρίσκονται στην Κύπρο οι διαδικτυακές αγορές;

-Όχι ιδιαίτερα. Είμαι όμως σίγουρος ότι ακολουθούν την παγκόσμια ροή. Ευρισκόμενος στην Κύπρο παρήγγειλα κάτι μέσω του Amazon και ήρθε σε 13 μέρες, κάτι που με έκανε πολύ ευτυχισμένο. Είχα την εντύπωση ότι δεν θα δούλευε και τόσο καλά το σύστημα. Επίσης χάρηκα που και νέες εταιρείες έρχονται στην Κύπρο, όπως το Netfix, το οποίο εντάσσεται στις ηλεκτρονικές αγορές. Είμαι σίγουρος ότι θα έρθουν και πολλές άλλες εταιρείες με νέα προϊόντα και υπηρεσίες, αφού η Κύπρος είναι μέρος της μεγάλης, παγκόσμιας εικόνας.

 

-Θεωρείτε πως η οικονομική κρίση που μαστίζει την Κύπρο προσφέρει ευκαιρίες;

-Πιστεύω πως ναι. Αν δούμε τις γενιές πριν από εμάς. Τις γενιές των βιοπαλαιστών οποίοι κατάφεραν να φέρουν την Κύπρο στα επίπεδα που ήμασταν το 1990 ή το 2000 και μετά… ήσαν άνθρωποι που δούλευαν σκληρά για πολύ λίγα χρήματα. Κατάφεραν όμως να κτίσουν την κοινωνία και την οικονομία μας η οποία έφθασε σε πολύ ψηλά επίπεδα. Η κάθε κρίση ανάλογα με τον λαό ο οποίος καλείται να δουλέψει και να ξαναδημιουργήσει ή να επανεκκινήσει την οικονομία παρέχει ευκαιρίες. Αυτοί που θα καταφέρουν να ανακαλύψουν τους τρόπους να επανεκκινήσει η οικονομία είναι αυτοί που θα έχουν και το οικονομικό όφελος. Υπάρχει ωστόσο ένα μεγάλο πρόβλημα, η ανεργία στους νέους που έχει δύο άσχημα επακόλουθα: το ότι πολλοί νέοι φεύγουν από την Κύπρο κάτι που είναι πολύ άσχημο για την κυπριακή οικονομία και δεύτερο ότι δεν έχουν τις ευκαιρίες που θα έπρεπε να είχαν. Και το τελευταίο είναι αρκετά ανησυχητικό. Πιστεύω λοιπόν, ότι υπάρχουν ευκαιρίες και πάντα μια κρίση θα προσφέρει ευκαιρίες, αλλά θα πρέπει η πολιτεία να προσφέρει περισσότερα ώστε να μπορέσουν, ειδικά οι νέοι, να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες αυτές. Γιατί ως γνωστό είναι στους νέους που στηριζόμαστε για το μέλλον του τόπου.

 

“Η Κύπρος να επενδύσει ώστε να καταστεί βάση για τηλεεργασία εξ’ αποστάσεως”

-Εσείς θα μπορούσατε να εργαστείτε από την Κύπρο;

-Θεωρητικά ναι. Ο τρόπος που βλέπουμε την αγορά εργασίας στο εξωτερικό, τουλάχιστον όπως εξελίσσονται στην Ευρώπη και στην Αμερική είναι πολύ περισσότερο εξ αποστάσεως, “σε κίνηση” και λιγότερο “στατικά” και “τοπικά”. Ομάδες οι οποίες αποτελούνται από άτομα που μπορεί να βρίσκονται οπουδήποτε στον κόσμο μπορούν να προσφέρουν πολλή δουλειά, οπουδήποτε και να βρίσκονται, οποιεσδήποτε ώρες και να δουλεύουν, αρκεί να έχουν την κατάλληλη τεχνολογία και τα κατάλληλα εργαλεία. Νομίζω αυτό είναι κάτι που πρέπει να το λάβουμε υπόψη σαν Κύπρος. Δηλαδή να καταφέρουμε να δημιουργήσουμε υποδομές οι οποίες να παρέχουν άνεση σε όσους θα ήθελαν να δουλεύουν εξ αποστάσεως. Υπάρχουν πάρα πολλά άτομα που αναζητούν βάση για εξ’ αποστάσεως εργασία και θα αυξηθούν περισσότερο. Λόγω του κλίματος και του επιπέδου των υπηρεσιών της, η Κύπρος προσφέρεται γι’ αυτό. Η Πορτογαλία ήδη επενδύει αρκετά κονδύλια σε αυτό τον τομέα και στο να προβάλλεται σαν η χώρα για όσους θέλουν να εργάζονται εξ αποστάσεως. Και εγώ θα μπορούσα να εργαστώ από την Κύπρο, τηλεργαζόμενος. Και ίσως κάποια στιγμή στο μέλλον να το καταφέρω! Αυτή τη στιγμή όμως δεν μπορώ γιατί πρέπει να βρίσκομαι κοντά στην ομάδα μου.

-Σας λείπει κάτι από την Κύπρο;

-Ο ήλιος!

 

-Ποια είναι τα μυστικά του επιτυχημένου επιχειρηματία;

-Δεν νομίζω ότι υπάρχουν μυστικά. Καταρχήν δεν θεωρώ τον εαυτό μου επιτυχημένο επιχειρηματία. Επειδή κατά την άποψή μου, ακόμα δεν έχω καταφέρει να κάνει κάτι. Έχουμε κάποιους στόχους που προσπαθούμε να τους πετύχουμε αλλά δεν θεωρούμε ότι είμαστε επιτυχημένοι επειδή είμαστε μέρος μιας λίστας. Αυτό απλά μας δείχνει ότι βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο.

Βασικά εκείνο που χρειάζεται είναι σκληρή δουλειά, να έχεις ένα στόχο, τα μάτια σου ανοικτά να βλέπεις γύρω σου τι γίνεται και να δουλεύεις σκληρά για να φτάσεις στον στόχο σου. Αυτά νομίζω πως είναι κοινή λογική και όχι μυστικά… Δεν ξέρω εάν σε δέκα χρόνια ανακαλύψω κάποιο μυστικό. Αν όμως το ανακαλύψω θα σας το πω! Προς το παρόν πάντως δεν πιστεύω στα μυστικά…

 

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ

Ο Άλεξ Λοΐζου γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Στρόβολο. Από την Κύπρο έφυγε πριν από δέκα περίπου χρόνια. Είναι απόφοιτος του Πανεπιστημίου της Κολωνίας και του London School of Economics. Είναι συνιδρυτής και Chief Technical Officer της εταιρείας Trouva, και ο πρώτος Κύπριος που κατάφερε να μπει στη παγκόσμια αλλά και στην ευρωπαϊκή λίστα του περιοδικού Forbes, στον τομέα αναλωσίμων τεχνολογίας. Ζει και εργάζεται στο Λονδίνο. Με την ομάδα του δημιούργησαν την εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου Streethub το 2012 και πέτυχαν να συγκεντρώσουν $3,8 εκατομμύρια μέσω σημαντικών επενδυτών. Η εταιρεία μετεξελίχθηκε στο market place Trouva. Παρέχει υπηρεσίες και ηλεκτρονικά εργαλεία σε ανεξάρτητες μικρομεσαίες εταιρείες λιανικού εμπορίου ώστε να εντοπίσουν online αγοραστές και να τους οδηγούν στα καταστήματα τους.