Δρ. Ιωάννης Ιερόπουλος: Η καινοτομία χρειάζεται και λίγη… τρέλα!

ieropoulos4

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ

Συνέντευξη στον Κωστή Διογένους

O Δρ. Ιωάννης Ιερόπουλος, από τον Στρόβολο, βρίσκεται τα τελευταία δύο χρόνια στην επικαιρότητα με τις περίεργες και εκπληκτικές, όπως χαρακτηρίζονται, εφευρέσεις της επιστημονικής του ομάδας, στο Bristol Robotics Laboratory. Την πρώτη φορά εξέπληξε την διεθνή κοινότητα με την ανακάλυψη της τουαλέτας η οποία παράγει ηλεκτρισμό από τα ανθρώπινα ούρα και πολύ πρόσφατα με την χρησιμοποίηση ανθρώπινων ούρων για φόρτιση κινητού τηλεφώνου μέσω καλτσών!

Και οι δύο πειραματικές εφευρέσεις εντάσσονται στο πρόγραμμα για αξιοποίηση αποβλήτων για παραγωγή ενέργειας με χρήση Μικροβακών Κυφελών Καυσίμου. Είναι μια τεχνολογία που λειτουργεί με ζωντανά μικρόβια την οποία χορηγούν μεταξύ άλλων και το ίδρυμα του Mπιλ Γκέιτς.

Η συγκεκριμένη τεχνολογία, όπως εξηγεί ο Δρ. Ιερόπουλος στο ikypros, χρησιμοποιεί ως ‘καύσιμο’ αστικά λύματα, μύγες, κομμένο γρασίδι, απόβλητα φαγητά, σάπια φρούτα κ.α. Με λίγα λόγια όλα τα άχρηστα που μπορούν να μεταμορφωθούν σε χρήσιμη, σχετικά ανέξοδη και χωρίς επιβάρυνση για τον πλανήτη, ενέργεια.

Όπως επισημαίνει ο κύπριος ερευνητής, από αρχαιολογικά ευρήματα προκύπτει ότι αρχαίοι πολιτισμοί έκαναν πλήρη αξιοποίηση των αποβλήτων τους όχι μόνο για προστασία του τοπικού περιβάλλοντος αλλά και για να βελτιώσουν την καθημερινότητά τους, κάτι που με τη σημερινή τεχνολογία και τεχνογνωσία επιχειρεί και η δική του ομάδα.

Εξάλλου όπως επισημαίνει, η καινοτομία, απαιτεί ανοικτό μυαλό και λίγη… τρέλα!

 

-Κύριε Ιερόπουλε, και η νέα σας ανακάλυψη, οι κάλτσες που τροφοδοτούνται με ούρα, παράγουν ενέργεια και στέλνουν μηνύματα σε υπολογιστή, εκπλήσσουν. Είστε τελικά ένας “τρελός” επιστήμονας;

-Η καινοτομία απαιτεί ανοικτό μυαλό και σκέψεις που μπορεί να φαίνονται αρχικά ‘τρελές’. Αυτό όμως χρειάζεται μερικές φορές για να δημιουργηθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις για κάτι πραγματικά επαναστατικό που είναι όμως ταυτόχρονα χρήσιμο ή πολύτιμο για την ανθρωπότητα.

“Ούτε εμείς γνωρίζουμε τι θα προκύψει στο μέλλον που είναι ταυτότχρονα το καλύτερο και πιο ικανοποιητικό αίσθημα στην έρευνα”

-Κάντε μας ένα σύντομο ιστορικό της επιστημονικής σας πορείας και των ανακαλύψεών σας…
-Ξεκίνησα με το πρώτο μου πτυχίο στην Ηλεκτρολογία και Ηλεκτρονική Μηχανική (Πανεπιστήμιο Δ. Αγγλίας, Μπρίστολ – UWE, Bristol) και μετά προχώρησα στο μεταπτυχιακό σε θέματα Τηλεπικοινωνίας και Επεξεργασίας Σημάτων (Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ – University of Bristol). Ενώ ήμουν έτοιμος να επιστρέψω στην Κύπρο, εμφανίστηκε μια ευκαιρία για διδακτορικό στην Πληροφορική με συνδυασμό Μαθηματικά και ειδίκευση στη Ρομποτική. Το διδακτορικό είχε και ως στοιχείο την ενέργεια και την έρευνα σε εναλλακτικές πηγές που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για ρομπότ με σκοπό την ενεργειακή αυτονομία. Μετά το διδακτορικό (Εργαστήριο Ρομποτικής Μπρίστολ – Bristol Robotics Laboratory – Κοινή Πλατφόρμα μεταξύ των Πανεπιστημίων του Μπρίστολ) ασχολήθηκα περισσότερο με το θέμα των εναλλακτικών πηγών ενέργειας, για το οποίο είχαμε και την απαιτούμενη χρηματοδότηση. Μεσά σε όλο αυτό το χρονικό διάστημα, καταφέραμε να αναπτύξουμε την τεχνολογία που χρησιμοποιούσαμε (και χρησιμοποιούμε) ως εναλλακτική πηγή ενέργειας που είναι οι Μικροβιακές Κυψέλες Καυσίμου (Microbial Fuel Cells). Με αυτήν την ανάπτυξη δείξαμε ότι αυτή η τεχνολογιά είναι δυνατόν να λειτουργεί ως πηγή ενέργειας για: μικρά ρομπότ (EcoBots), DC μοτοράκια, μικρές αντλίες, LEDs, φόρτιση κινητών τηλεφώνων, εσωτερικό φωτισμό τουαλέτας (Pee Power urinals) και η πιο πρόσφατη επίτευξη της λειτουργίας ως φορητή/ενσωματωμένη πηγή ενέργειας για εκπομπή σημάτων.

-Γιατί ασχολείστε τόσο πολύ με τα ούρα;
-Οι Μικροβιακές Κυψέλες Καυσίμου είναι μια τεχνολογία που λειτουργεί με ζωντανά μικρόβια – τα ίδια μικρόβια που υπάρχουν στο χώμα, στους ποταμούς, στους χώρους αποβλήτων και αστικών λυμάτων. Για αυτόν το λόγο οι ουσίες που χρησιμοποιούμε ως ‘καύσιμο’ στην έρευνά μας είναι συνήθως αστικά λύματα, μύγες, κομμένο γρασίδι, απόβλητα φαγητά – όπως κελύφη γαρίδων και σάπια φρούτα· με άλλα λόγια αποβλήτα. Τα αστικά λύματα αποτελούνται από ανθρώπινα απόβλητα, ούτως ώστε ήταν φυσικό επακόλουθο να ξεκινήσουμε έρευνα με απ’ευθείας ανθρώπινα απόβλητα.

-Ποια είναι η χρήση των ανακαλύψεων που κάνει η ομάδα σας;
Το κυριότερο στοιχείο είναι η αξιοποίηση αποβλήτων για παραγωγή ενέργειας η οποία παραγωγή γίνεται με την κάθαρση των αποβλήτων (ο τρόπος που λειτουργούν τα μικρόβια) που κάνει την τεχνολογία χρήσιμη σε πολλούς τομείς όπως υγεία, βελτίωση υπονόμων και παροχή ενέργειας μικρής κλίμακας σε απόμερα μέρη. Αυτά είναι ιδιαίτερα χρήσιμα σε χώρες του Τρίτου Κόσμου και σε μεταγενέστερο επίπεδο σε αναπτυγμένες χώρες.

-Ποια θεωρείτε ως πιο σημαντική από τις ανακαλύψεις σας;
-Η τεχνολογία Μικροβιακών Κυψελών Καυσίμου ανακαλύφθηκε στις αρχές του περασμένου αιώνα (1911) από τον βοτανολόγο Μιχαήλ Πότερ (University of Durham) με πρώτη αναφορά στις έρευνες του Γκαλβάνι (18ος αιώνας) που απέδειξε ότι υπάρχει ηλεκτρισμός σε βιολογικούς ιστούς (πειραματιζόταν αρχικά με βατραχοπόδαρα). Εμείς απλώς αναπτύξαμε την τεχνολογία όσον αφορά την πρακτική εφαρμογή.

-Ποιοι χρηματοδοτούν τις έρευνές σας; Στοιχίζει πολλά το ερευνητικό σας πρόγραμμα;
-Οι χρηματοδότες μας είναι το Engineering and Physical Sciences Research Council του Ηνωμένου Βασιλείου, το Bill & Melinda Gates Foundation στην Αμερική, η Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω των Προγραμμάτων Πλαισίων 6, 7 και πιο πρόσφατα Ορίζοντας 2020, το Leverhulme Trust του Ηνωμένου Βασιλείου και άλλα φιλανθρωπικά ιδρύματα όπως το Thriplow Trust. Κάθε έρευνα στοιχίζει πολλά εφόσον χρειάζεται το ανθρώπινο δυναμικό σε εξειδικευμένο επίπεδο, ειδικός εξοπλισμός όπως επίσης και πολλά υλικά.

“Υπάρχουν αρκετά αρχαιολογικά ευρήματα που δείχνουν πως κάποιοι αρχαίοι πολιτισμοί έκαναν πλήρη αξιοποίηση των αποβλήτων τους, όχι μόνο για την προστασία του τοπικού περιβάλλοντος, αλλά και για την χρήση στην καθημερινή ζωή. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να μελετήσουμε πιο καλά”

-Ασχολείστε παράλληλα με κάποιο άλλο ερευνητικό πεδίο ή εφεύρεση;
-Το ερευνητικό μας κέντρο (Bristol BioEnergy Centre) που πρόσφατα εγκαθιδρύθηκε συνεχίζει την έρευνα στα αυτόνομα ρομπότ, πληροφορική, χαμηλής ισχύος ηλεκτρονική και σε συνεργασία με άλλες ερευνητικές μονάδες, σε νέα υλικά και artificial muscles.

-Τι να περιμένουμε από εσάς στο σύντομο μέλλον;
-Αυτό ούτε εμείς το γνωρίζουμε που είναι και ταυτόχρονα το καλύτερο και πιο ικανοποιητικό αίσθημα στην έρευνα: να εξερευνάς το άγνωστο και να κρατάς ανοιχτό το μυαλό για οτιδήποτε μπορεί να ανακαλύψεις.

-Πώς βλέπετε το μέλλον της ενέργειας στον πλανήτη μας;
-Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι οι παραδοσιακές πηγές ενέργειας στον πλανήτη μας δεν είναι ατέλειωτες, οπόταν χρειάζεται να ψάχνουμε για νέες πηγές ενέργειας. Υπάρχουν αρκετά αρχαιολογικά ευρήματα που δείχνουν πως κάποιοι αρχαίοι πολιτισμοί έκαναν πλήρη αξιοποίηση των αποβλήτων τους, όχι μόνο για την προστασία του τοπικού περιβάλλοντος, αλλά και για την χρήση στην καθημερινή ζωή. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να μελετήσουμε πιο καλά. Το πρόσφατο Συνέδριο για την Αλλαγή του Κλίματος που οργανώθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη στο Παρίσι (30 Νοεμ – 12 Δεκ 2015) έχει δείξει τη σωστή στάση ως προς το πρόβλημα και την ενθάρρυνση για αλλαγή. Όμως χρειάζονται μεγαλύτερες προσπάθειες όπως και μεγάλα χρηματικά ποσά στο παγκόσμιο επίπεδο για να επέλθει αλλαγή που είναι και ο λόγος που ο Bill Gates μαζί με αρχηγούς κρατών καταβάλλουν παράλληλα προσπάθειες να καταφέρουν την αλλαγή (Initiative Cleantech).

-Πώς βλέπετε την επιστημονική έρευνα στην Κύπρο;
-Δεν γνωρίζω αρκετά για τα επιστημονικά προγράμματα στην Κύπρο και πως λειτουργούν, οπόταν δεν μπορώ να εκφέρω πλήρης ενημερωμένη γνώμη. Γνωρίζω ότι υπάρχει το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας και ότι πολλοί συνάδελφοι στα Πανεπιστήμια είναι ενεργοί σε διάφορα Ευρωπαϊκά προγράμματα, κάτι που είναι σίγουρα θετικό εφόσον μόνο μέσω τέτοιων προγραμμάτων μπορούν να επιτευχθούν αποτελέσματα.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΕΡΟΠΟΥΛΟΣ

-Κάνατε κάποιες σκέψεις πώς θα μπορούσε η επιστημονική έρευνα στην Κύπρο να ενισχυθεί, ίσως και με την συμβολή κύπριων ερευνητών του εξωτερικού;
-Υπάρχουν πολλοί τρόποι που μπορούν να βοηθήσουν στην ενδυνάμωση της επιστημονικής έρευνας και σίγουρα έχω κάνει σχετικές σκέψεις. Γνωρίζω επίσης πως υπάρχουν κάποια προγράμματα ‘μετακίνησης’ όπως ονομάζονται, που υφίστανται για να χρηματοδοτούν την διακίνηση επιστημόνων είτε από την Κύπρο στο εξωτερικό είτε από το εξωτερικό στην Κύπρο, για βραχυπρόθεσμα χρονικά διαστήματα για την ανταλλαγή γνώσης. Αν αυτό θα μπορούσε να διαπλατυνθεί τότε θα ήταν καλός τρόπος ενδυνάμωσης.

“Οι δεσμοί μου με την Κύπρο είναι αρκετά στενοί”

-Ποια είναι η σχέση σας με την Κύπρο;
-Κατάγομαι από τον Στρόβολο όπου ζουν οι γονείς μου Ανδρέας και Χρυστάλλα και τα αδέλφια μου Μάριος και Σταυρούλα και στην Ανάγυια ζουν οι γονείς – Κώστας και Αντωνία – και η αδελφή της συζύγου μου Κυριακής, Αλεξία. Έχουμε επίσης αρκετούς φίλους από πριν να φύγουμε για το εξωτερικό, οπόταν οι δεσμοί με την ιδιαίτερη μας πατρίδα είναι αρκετά στενοί.

-Και κάτι άσχετο, πιστεύετε ότι υπάρχουν εξωγήινοι;
-Επιστημονικά το θέμα αυτό παραμένει ανοικτό εφόσον δεν έχει αποδειχθεί αν υπάρχουν εξωγήινοι ή όχι. Υπάρχουν αρκετά προγράμματα που εξερευνούν το διάστημα για την ύπαρξη στοιχείων που θα μπορούσαν να στηρίξουν ζωή αλλά υπάρχουν και πολλές αυστηρές προϋποθέσεις που απαιτούνται για την ύπαρξη και στήριξη ζωής, η παραμικρή απόκλιση των οποίων καθιστά το τοπικό περιβάλλον ακατάλληλο. Αυτό είναι μεγάλο θέμα και χρειάζεται εξίσου μεγάλες προσπάθειες, προσοχή και όπως αναφέραμε και πιο πάνω, ανοικτό μυαλό.