Όποιος σκάβει τον τάφο…

ΑΜΦΙΠΟΛΗ

Στην Ελλάδα τσακώνονται οι αρχαιολόγοι για τον τάφο της Αμφίπολης ο οποίος δεν έχει ανασκαφεί ακόμη και δεν έχει δώσει αρκετά στοιχεία ώστε να γίνει με ασφάλεια η χρονολόγησή του και η ταυτοποίηση του ατόμου ή των ατόμων που είχαν ταφεί εκεί.

Η διαμάχη που άρχισε με τις αιχμές της αρχαιολόγου Όλγας Παλαγγιά ότι ο τάφος είναι ρωμαϊκός και όχι μακεδονικός και ότι η αρχαιολόγος Κατερίνα Περιστέρη, η οποία προϊσταται της ανασκαφής, έχει πολιτικές εξαρτήσεις από την ελληνική κυβέρνηση, δημιουργεί μια άσχημη εικόνα που χαλά την ευφορία που δημιούργησε ανά το παγκόσμιο η όλη ανακάλυψη.

Οι “μπηχτές” και σε ορισμένες φορές κακεντρεχείς επισημάνσεις της Όλγας Παλαγγιά μάλλον ως λόγος πολιτικού -παρά επιστήμονα – μπορούν να λογιστούν. Γιατί δεν έχει η κυρία Παλαγγιά την υπομονή λίγων ημερών μέχρι να ξεκαθαρίσει η υπόθεση (όλες οι υποθέσεις) για τον τάφο; 

Ο τρόπος με τον οποίο η Όλγα Παλαγγιά εκστρατεύει κατά της Κατερίνας Περιστέρη μου θύμισε τα όσα είπε ένας καθηγητής αρχαιολογίας σε φοιτητές του: “Στην αρχαιολογία ο καθένας λέει ότι θέλει και μπορεί να κάνει τις δικές του λανθασμένες ή ορθές εικασίες. Ποιος θα τον διαψεύσει άλλωστε;”. 

Μου θύμισε και μια άλλη γνωστή παροιμία των Ελλήνων, από την Παλαιά Διαθήκη (Παροιμίαι ΚΣΤ’): Όστις σκάπτει λάκκον θέλει πέσει εις αυτόν και ο λίθος θέλει επιστρέψει εις τον κυλίοντα αυτόν.

Κωστής Διογένους 

kostis1000@gmail.com