Αυτοί είναι οι έξι νέοι ευρωβουλευτές της Κύπρου

ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΚΥΠΡΟΣ

 Οι έξι νέοι Κύπριοι Ευρωβουλευτές που έχουν εκλεγεί το βράδυ της Κυριακής, είναι: ΔΗΣΥ: Ελένη Θεοχάρους (η μοναδική πια, Κύπρια, γυναίκα ευρωβουλευτής), ο Χρίστος Στυλιανίδης, ΑΚΕΛ: Τάκης Χατζηγεωργίου, Νεοκλής Συλικιώτης, ΔΗΚΟ: Κώστας Μαυρίδης, ΕΔΕΚ: Δημήτρης Παπαδάκης.

Διαβάστε πιο κάτω τα βιογραφικά των νέων ευρωβουλευτών. 

ΕΛΕΝΗ ΘΕΟΧΑΡΟΥΣ

Ελένη Θεοχάρους – ΔΗΣΥ

Γεννήθηκε στο χωριό Κάτω Αμίαντος. Γονείς της ο Χρίστος Θεοχάρους και η Χρυστάλλα Παρίλα.

Είναι το πρώτο από τα πέντε παιδία της οικογένειας.

Δημοτικό σχολείο πήγε στην Δεύτερη και στην Έκτη Αστική Σχολή Λεμεσού.

Γυμνάσιο πήγε στο Πρώτο Γυμνάσιο Θηλέων Λεμεσού και στο Πρακτικό τμήμα του Λανίτειου Γυμνασίου από όπου και απεφοίτησε με άριστα.

Σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και απεφοίτησε με άριστα.

Ειδικεύθηκε στην Γενική Χειρουργική σε Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και παράλληλα φοίτησε στην Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης.

Το 1996 διεκδίκησε με το ΔΗΚΟ εκλογή στη Βουλή των Αντιπροσώπων αλλά απέτυχε.

Το 2001 εξελέγη Βουλευτής ΔΗΣΥ Λεμεσού και επανεξελέγη το 2006.

Το 2006 διεκδίκησε την Δημαρχία Λεμεσού με τον ΔΗΣΥ.

Το 2009 εξελέγη Ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ-ΕΛΚ.

Εξέδωσε πέντε Ποιητικές Συλλογές:

ΠΟΙΗΤΙΚΗ ΠΡΑΞΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΥΜΠΡΑΞΗΠΡΟΞΕΝΟΣ ΘΑΝΑΤΟΣ ΑΓΓΕΛΕ ΜΟΥΟΙ ΜΕΓΑΛΟΙ ΤΡΙΤΟΙΤΕΜΠΕΛΟΚΑΛΟΚΑΙΡΟΕΛΛΗΝΟΣΥΡΩΝ ΜΑΓΩΝΥΠΟ ΕΚΔΟΣΙΝ ΕΝΤΟΣ ΤΩΝ ΗΜΕΡΩΝ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ «Η ΩΡΑΙΑ ΑΝΘΟΠΩΛΙΣ»

Τιμήθηκε δύο φορές με το Πρώτο Κρατικό Βραβείο Ποιήσεως. Το 1990 για το Βιβλίο «ΠΟΙΗΤΙΚΗ ΠΡΑΞΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΥΜΠΡΑΞΗ» και το 2001 για το Βιβλίο «ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΙ ΤΡΙΤΟΙ».

Η Ποίηση της Ελένης Θεοχάρους μεταφράστηκε αποσπασματικά στα ρώσικα, βουλγάρικα, πολωνικά, σέρβικα, ιταλικά, αγγλικά και ισπανικά.

Ποιήματα της περιλήφθησαν σε ομαδικές εκδόσεις στην Αθήνα, Μόσχα, Μπισκέκ, Σαντιάγο Χιλής και Ρώμη.

 

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ

Χρίστος Στυλιανίδης – ΔΗΣΥ

Ο τέως Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης γεννήθηκε στη Λευκωσία στις 26 Ιουνίου 1958. Από το 2006 ήταν βουλευτής Λευκωσίας με τον ΔΗΣΥ. Διετέλεσε Κυβερνητικός Εκπρόσωπος και επί Προεδρίας Κληρίδη το 1998 μέχρι το 1999 που υπέβαλε οικειοθελώς την παραίτησή του «για λόγους αρχής σε θέματα εξυγίανσης και διαφθοράς της δημόσιας ζωής της Κύπρου». Το 2008 ήταν ο Συντονιστής του Προγράμματος Διακυβέρνησης του υποψηφίου Προέδρου Ιωάννη Κασουλίδη.

Αποφοίτησε από το Παγκύπριο Γυμνάσιο. Φοίτησε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και πήρε πτυχίο χειρουργικής οδοντιατρικής.

Συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές σε Αγγλία και Αμερική (JFK School of Government, Harvard University) στις πολιτικές επιστήμες, διεθνείς σχέσεις, ευρωπαϊκές σπουδές με ειδικότητα στους ευρωπαϊκούς θεσμούς.
Το 1995 ίδρυσε με άλλους ενεργούς πολίτες την Κίνηση Πολιτικού Εκσυγχρονισμού.

Κατά τις προεδρικές εκλογές του 1998 και 2003, υπήρξε ο εκπρόσωπος του υποψηφίου προέδρου κ. Γλαύκου Κληρίδη.

Το Μάρτιο του 1998 ανέλαβε Κυβερνητικός Εκπρόσωπος στην κυβέρνηση του Προέδρου Γλαύκου Κληρίδη.

Ως Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, συμμετέχει στο Εθνικό Συμβούλιο και σε όλες τις κρίσιμες διαβουλεύσεις του κυπριακού προβλήματος και της ευρωπαϊκής πορείας της Κυπριακής Δημοκρατίας, ειδικότερα στις σημαντικές Συνόδους Κορυφής του Λονδίνου και της Βιέννης.

Το 1999 υποβάλλει οικειοθελώς την παραίτησή του από τη θέση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου για λόγους αρχής σε θέματα εξυγίανσης και διαφθοράς της δημόσιας ζωής της Κύπρου.

Στις Βουλευτικές Εκλογές του Μαΐου 2006, εκλέγεται Μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων, της Επαρχίας Λευκωσίας με το ψηφοδέλτιο του Δημοκρατικού Συναγερμού.

Είναι μέλος των ακόλουθων Κοινοβουλευτικών Επιτροπών: Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Στις προεδρικές εκλογές του 2008 ήταν ο Συντονιστής του Προγράμματος Διακυβέρνησης του υποψήφιου προέδρου κ. Ιωάννη Κασουλίδη.

Διετέλεσε Επίτροπος Ευρωπαϊκών Θεμάτων του ΔΗ.ΣΥ. (2006 – 2008). Επίσης υπήρξε συντονιστής του Τομέα Εσωτερικών του ΔΗ.ΣΥ από το 2008-2011.

Είναι Επίτροπος Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του ΔΗΣΥ από το Ιούνιο 2012.

Συμμετέχει στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), ως εκπρόσωπος της κυπριακής Βουλής.

Συμμετέχει σε κοινοβουλευτικά φόρουμ του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕPP) εκπροσωπώντας τον Δημοκρατικό Συναγερμό, για θέματα όπως η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, τα ευρωπαϊκά σύνορα και η λαθρομετανάστευση, η ευρωπαϊκή ασφάλεια και η ευρωμεσογειακή συνεργασία.

Είναι παντρεμένος με τη Θούλα Χαραλαμπίδου και έχει ένα γιο, τον Αλέξανδρο.

 

ΤΑΚΗΣ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ

Τάκης Χατζηγεωργίου – ΑΚΕΛ

Γεννήθηκε στην Πάνω Ακουρδάλεια της Πάφου το 1956. Αποφοίτησε το 1974 από το Β’ Γυμνάσιο Πάφου και το 1975, αμέσως μετά το Πραξικόπημα και την Εισβολή, υπηρέτησε στην Πράσινη Γραμμή ως Έφεδρος Ανθυπολοχαγός.
Είναι παντρεμένος με την Αρετή Πεύκου από το Λευκόνοικο και έχει μια κόρη. Είναι γιος της Ανδρονίκης και του Ιωάννη Χατζηγεωργίου. Ο πατέρας του, πολέμησε κατά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και κατά τη Μάχη της Κρήτης το 1941, συνελήφθη και παρέμεινε αιχμάλωτος για τέσσερα χρόνια.

Ο Τάκης Χατζηγεωργίου σπούδασε Νομικά στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και δημοσιογραφία στο Εργαστήρι Δημοσιογραφίας στην Αθήνα. Μετά τις σπουδές του μετανάστευσε στην Γερμανία και στην Αυστραλία, όπου και μετήλθε διάφορα επαγγέλματα.
Δούλεψε στο ΡΙΚ ως παραγωγός προγραμμάτων και μέσα από την εκπομπή «Χωρίς Πλαίσια» άνοιξε τη δημόσια συζήτηση σκοτεινών πτυχών της Κυπριακής ιστορίας. Προϊόν εκείνης της εποχής είναι και το ομώνυμο βιβλίο που εξέδωσε.

Διετέλεσε από την αρχή της δημιουργίας του και για δώδεκα χρόνια διευθυντής του ραδιοφωνικού σταθμού ΑΣΤΡΑ 92.8. Κατά τα δώδεκα αυτά χρόνια συνέβαλε στην καθιέρωση του πρώτου αριστερού πολυφωνικού ραδιοσταθμού της Κύπρου.

Είναι βουλευτής Λευκωσίας του ΑΚΕΛ Αριστερά Νέες Δυνάμεις από το 1996, και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ από το 2000.

Υπήρξε ένας εκ των αντιπροέδρων της Εκτελεστικής Επιτροπής στη Διακοινοβουλευτική Ένωση και είναι μέλος σε τέσσερις επιτροπές της Κυπριακής Βουλής. Στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών, Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Οικονομικών και Προϋπολογισμού και στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας. Διετέλεσε μέλος των επιτροπών Εξωτερικών, Περιβάλλοντος, Υγείας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Είναι επίσης δραστήριο μέλος της αντιπροσωπίας της Βουλής στη Διακοινοβουλευτική Ένωση, στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Μεσογείου και στη Διάσκεψη των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των Κοινοβουλίων των Χωρών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Τάκης Χατζηγεωργίου εξέδωσε τρία βιβλία. Δημοσίευσε επίσης εκατοντάδες άρθρα καταθέτοντας ιδέες και εισηγήσεις σε θέματα που έχουν να κάμουν κυρίως με το Κυπριακό και την Παιδεία.

 

ΝΕΟΚΛΗΣ ΣΥΛΙΚΙΩΤΗΣ

Νεοκλής Συλικιώτης – ΑΚΕΛ

Στις 20 Μαρτίου 2012 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διόρισε τον κ. Νεοκλή Συλικιώτη Υπουργό Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο κ. Συλικιώτης υπηρετούσε ως Υπουργός Εσωτερικών από τις 29 Φεβρουαρίου 2008, θέση την οποία κατείχε από το Σεπτέμβριο του 2006 μέχρι τον Ιούλιο του 2007 στο Υπουργικό Συμβούλιο του Προέδρου Τάσσου Παπαδόπουλου.

Ως Υπουργός Εσωτερικών, ο κ. Συλικιώτης προώθησε ένα ευρείας κλίμακας μεταρρυθμιστικό έργο, που συμπεριλαμβάνει τη δρομολογούμενη ριζική μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τη διαμόρφωση μίας νέας πολεοδομικής και χωροταξικής πολιτικής με την εισαγωγή νέων στρατηγικών στα Σχέδια Ανάπτυξης για υλοποίηση μέτρων κοινωνικής και οικονομικής πολιτικής, τον εκσυγχρονισμό της Δημόσιας Διοίκησης και την απλοποίηση των διοικητικών διαδικασιών, καθώς επίσης και σημαντικές θεσμικές αλλαγές που ενισχύουν τις αρχές της διαφάνειας, της χρηστής διοίκησης και της συμμετοχικής δημοκρατίας.

Το Δεκέμβριο του 2010, ο κ. Συλικιώτης εξελέγη μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ και το 1995 μέλος της Κεντρικής Επιτροπής. Επίσης, από το 1995 μέχρι την ανάληψη των καθηκόντων του ως Υπουργός Εσωτερικών, ο κ. Συλικιώτης διετέλεσε επαγγελματικό στέλεχος της Κεντρικής Επιτροπής ως επικεφαλής του Γραφείου Παιδείας του κόμματος και μέλος του Συμβουλίου Παιδείας της Κύπρου. Επίσης, διετέλεσε μέλος του Γραφείου Διεθνών Σχέσεων και του Γραφείου Επαναπροσέγγισης του ΑΚΕΛ, καθώς και μέλος της Γραμματείας του Οργανωτικού Γραφείου του ΑΚΕΛ.

Με την ολοκλήρωση των σπουδών του και την επιστροφή του στην Κύπρο το 1987, εργάστηκε στην Ενιαία Δημοκρατική Οργάνωση Νεολαίας (ΕΔΟΝ), αρχικά ως επικεφαλής του Τμήματος Φοιτητών και Διεθνών Σχέσεων και μεταγενέστερα ως Κεντρικός Οργανωτικός Γραμματέας.

Από το 1988 έως το 1991, διετέλεσε Γενικός Γραμματέας της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Φοιτητικών Ενώσεων (ΠΟΦΝΕ).

Ο κ. Συλικιώτης σπούδασε Μηχανολόγος Μηχανικός στο Πολυτεχνείο του Άαχεν στη Γερμανία. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του ανέπτυξε έντονη δραστηριότητα στο φοιτητικό κίνημα. Υπήρξε από τους πρωτεργάτες για την ίδρυση του Συλλόγου Κυπρίων Φοιτητών Άαχεν και της Ομοσπονδίας Φοιτητικών Κυπριακών Συλλόγων Γερμανίας (ΟΦΚΥΣ), της οποίας διετέλεσε Πρόεδρος.

Ο κ. Συλικιώτης γεννήθηκε στη Λεμεσό στις 24 Ιανουαρίου 1959, είναι παντρεμένος με την κ. Αδούλα Ιωάννου και έχουν ένα γιο.

 

ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΥΡΙΔΗΣ

Κώστας Μαυρίδης – ΔΗΚΟ

Ο Κώστας Μαυρίδης γεννήθηκε στο Δίκωμο της Κερύνειας και είναι το τελευταίο από τα πέντε παιδιά του Αντρέα και της Χρυστάλλας. Παιδί βίωσε την προσφυγιά.

Μετά την εισβολή, φοίτησε στο Παγκύπριο Γυμνάσιο και υπηρέτησε την στρατιωτική του θητεία στις Δυνάμεις Καταδρομών (ΛΟΚ).

Σπούδασε στις ΗΠΑ με υποτροφίες και κατέχει: • Πτυχίο (B.Sc.) Λογιστικής/Οικονομικών με υποτροφία του Ιδρύματος Fullbright • Μεταπτυχιακό (Master) στα Οικονομικά – υποτροφία Πανεπιστημίου Rutgers – Νέα Ιερσέη • Διδακτορικό (Ph. D.) στη Διοίκηση με ειδίκευση στη Χρηματοοικονομική, με υποτροφία του Πανεπιστημίου Χιούστον – Τέξας.

Δίδαξε σε πανεπιστημιακά ιδρύματα και προγράμματα στις ΗΠΑ, στην Ελλάδα και στην Πολωνία. Στην Κύπρο, δίδαξε στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και στο ΤΕΠΑΚ. Εργάστηκε στη διαχείριση κεφαλαίων στις ΗΠΑ και την Κύπρο, εμπειρογνώμονας της Βουλής για το Χρηματιστήριο, σύμβουλος επιχειρήσεων και ημικρατικών οργανισμών, μέλος της Επιτροπής Προστασίας Ανταγωνισμού, σύμβουλος νομικών οίκων για χρηματοοικονομικά θέματα και λειτουργός στο Υπουργείο Εργασίας.

 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ

Δημήτρης Παπαδάκης – ΕΔΕΚ

Γεννήθηκε στην Αμμόχωστο το 1966. Μετά την εισβολή εγκαταστάθηκε με την οικογένεια του στη Λεμεσό.

Σπούδασε στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Από τα νεανικά του χρόνια αναμείχθηκε ενεργά στο μαθητικό και φοιτητικό κίνημα και διετέλεσε Πρόεδρος της Φοιτητικής Οργάνωσης Αγώνα καθώς και Γ.Γ. της Εθνικής Φοιτητικής Ένωσης Κυπρίων (ΕΦΕΚ).

Με την επιστροφή του στην Κύπρο εκλέγεται αντιπρόεδρος της Σοσιαλιστικής Νεολαίας και το 2000 Πρόεδρος της Νεολαίας της ΕΔΕΚ.

Είναι σήμερα μέλος του Π.Γ, της Κ.Ε., Εκπρόσωπος Τύπου και Γραμματέας Επικοινωνίας του Κινήματος.

Είναι συνιδιοκτήτης των Αντικαπνιστικών Κέντρων (ANTISMOKING CENTER).

Είναι νυμφευμένος με τη φιλόλογο Ρένα Γιαβρή με την οποία έχει δύο κόρες τη Χριστιάνα και την Ευαγγελία.